Най-голямото българско хоро

* На 1 май в Брюксел – Кристалина Георгиева води най-дългото българско хоро, в групата бе и троянката Рада Ганкова
 * На 4 май Манекен Пис бе облечен в българска
народна носия
И ний сме дали нещо на света…
Рада и Кристалина на хорото в Брюксел
Едно троянско момиче бе сред активните участници в грамадното българско хоро, извило се в центъра на Брюксел на 1 май – Рада Ганкова. Тя живее в Брюксел и от 2006 г. е конферентен преводач в европейските институции в белгийската столица; владее испански, английски, френски и португалски език. А инициатор на българското брюкселско хоро е нашият еврокомисар Кристалина Георгиева, също свързана с Троян – съпругът й е от манастирското село Орешак. На хорото бе и друг земляк – зам.-министърът на културата Васил Василев, ловчалия и доскорошен директор на театъра в Ловеч. Голямото хоро бе съпътствано от още едно атрактивно българско брюкселско събитие – емблемата на Брюксел Манекен Пис (Пикаещото момче) в неделя, 4 май, бе облечено в българска национална носия. Ефектно, забавно, знаково. И от нас – браво! По-долу ще прочетете материала на Рада от мястото на събитието, писан специално за Т21.

КОГАТО стана комисар, нашата Кристалина Георгиева обеща, че в рамките на нейния мандат в Брюксел ще се извие най-голямото хоро, играно някога извън България. Сега, в края на мандата й, спокойно може да кажем, че обещанието е изпълнено. На 1 май, на Гран Плас – централния старинен площад  на Брюксел - се завъртя грандиозно пъстро българско хоро.

Най-голямото българско хоро в Брюксел, Гран Плас, 1 май 2014 г.
ТО БЕШЕ първото събитие от тазгодишното издание на фестивала „Балкан Трафик“, който се провежда за осма поредна година. Всяка година на няколко сцени участват повече от 200 изпълнители - от Румъния, Сърбия, Босна, Унгария, България, Турция, Косово, Македония, Албания, Гърция, Молдова, Словения, но също групи от Белгия и Холандия, които изпълняват композиции в различни жанрове, вдъхновени от Балканите.

Еврокомисарят (в средата) с две съмишленички
Кристалина Георгиева вее българското знаме насред хорото
Рада на хорото

Зам.-министър Васил Василев при танцьорите
ЕДВА ЛИ има по-колоритна и внушителна сцена от Гран Плас за едно голямо българско хоро. Ограден от готически и барокови фасади, включени в каталога за исторически забележителности на ЮНЕСКО, площадът събра стотици хора, готови да се хванат на хорото, поведено от българския комисар. Думите и снимките трудно могат да пресъздадат атмосферата, въодушевлението и радостта на участниците.

КОМИСАР Георгиева обяви началото на хорото, а зам.-министърът на културата Васил Василев, пристигнал специално, каза в приветствието си, че българите са уникални, защото няма друг народ, който да изразява емоциите си по такъв начин чрез танца - и във весели моменти, и в тъжни мигове, който да танцува на жарава и във вода. Точно в този момент се изля проливен брюкселски дъжд. Което ни най-малко не уплаши играчите и те заформиха няколко огромни кръга, заели целия площад от 14 800 квадратни метра.

МНОГО от участниците бяха в красиви български носии, с което изразиха любовта и уважението си към нашия фолклор и традиции. Много рядко може да се открои български политик, който изразява националната си гордост и принадлежност чрез българската носия и народните танци. А комисар Георгиева е не само радетел за инициативата, а и поведе хорото - както подобава на един достоен български политик, представящ страната ни в Европа и по света. Нямаше сърце, което да не трепне при засвирването на невероятните български ритми, грейнаха лицата, рипнаха участниците и това стопли студеното и мокро време, че дори и слънцето се усмихна на българското хоро.

МУЗИКАНТИ и танцьори от националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка свириха и пяха около три часа. Белгийски групи за българки фолклор подкрепиха събитието. Другият състав, който се включи, беше от Албания. Неговите танцьори изиграха тяхно хоро, близка балканска традиция, а българските хоротропци веднага хванаха и неговите стъпки.

Брюкселският пикльо, пременен в българска носия
НО ТОВА не беше единственият  път през тази седмица, когато в центъра на Брюксел се развя български флаг. На 4 май другата най-известна забележителност - Манекен Пис, пикаещото момченце, талисмана на Брюксел, беше предрешено като български момък със специално направена за него сурвакарска носия. Днешния си вид тази статуя придобива през 1619 г., а през 20. век Манекен Пис сменя костюмите си по няколко пъти на седмица и гардеробът му се състои от около седемстотин костюма, много от които са изложени в градския музей на големия площад. На гости му бяха Бистришките баби, които изпяха няколко народни песни и изиграха едно хоро за възхищение и почуда на всички туристи.

Бистришките баби се радват на „българския“ Манекен Пис
ТЕЗИ ДВЕ събития в сърцето на Брюксел ни карат да вярваме, че българското хоро е магията за нашето добруване през вековете - да сме весели и позитивни, задружни и сговорни с крепко стиснати длани, енергични и красиви, силни и здрави. Българското хоро е метафора за мечтите и усилията ни, рецепта за оцеляването ни като народ в бъдещето.
5 май 2014 г.

Рада Ганкова, Брюксел
Още снимки от събитието - виж ТУК

Още от същия автор:

16 коментара:

Анонимен каза...

На 4 май 2014 г., в 14:00 часа в центъра на Брюксел Манекен Пис ще прeпикае Бистришките баби. Ще бъде облечен в българска носия, а фон ще му стане националното знаме.

Съобщава го с апломб Фейсбук страницата на комисар Кристалина Георгиева. Препикаването на българското духовно наследство е второто наше събитие във втория европейски фестивал БАЛКАН ТРАФИК. Не знам кой и защо е назовал така този фестивал - напомня ми "славата" на Балканите в трафика на наркотици, кой е съчинил българското представяне в него, но вижте какво казва Уики за Манекен Пис.

http://www.webcafe.bg/id_1190812162_Maneken_Pis_Komisarya_i_Profesora

Иванко каза...

Я, Сталинка!

Анонимен каза...

Видях горната публикация в WebCafe. Какво да кажа - предразсъдъци, размахани с гняв (разбирай "Имам позиция и искам да бъда забелазан/а"), комплексиран национализъм (в стил "Някой (лошите европейци) са ми осквернили символа (изяли баничката) и затуй аз съм най-прецаканият на света индивид"). Статия - тюрлю гювеч, която злоупотребява с името на известен литератор... Добре, че младите българи не са такива комплексари, пътуват в Европа и не се срамуват да си облекат носиите в центъра на Брюксел и да се назоват българи. Сигурен съм, че всички много са се забавлявали на хорото за разлика от злобната коментаторка :)

Анонимен каза...

3ти е напълно прав!!!

Анонимен каза...

Сигурно и хората в село Бисер са комплексари и злобари!

Анонимен каза...

Най-голямото българско хоро могат да "врътнат" емигрантите от България. То би достигнало от вратите на народното събрание в София до пред вратите на брюкселските бюрократи без проблем, и веднага би влезнало в абсолютните рекордите на Гинес!

Анонимен каза...

2 години след трагедията в село Бисер, нещастието на хората не е отминало. А ресорната еврокомисарка,(която яхнала БТР разправяше,че пари няма), врътка фуста в Брюксел!?!? Как да го разбирам това ,кажете ми!?!??!Гневим се,че полиците в България не ги е еня за хората,а в същото време представителите ни в Брюксел, си правят кефа. А скоро ще изпратим нова вълна играчи на хора и ръченици !

троянец каза...

Много простаци брей!!!!!!Толкова красиво нещо,което рекламира БГ и прави да ни забелязват се плюе от някои вместо да му се радваме!!!!

Анонимен каза...

Не е нужно да се подписваш като троянец, мисленето ти го показва!

Анонимен каза...

Политиката е втората най-стара професия. Мисля че е твърде близка до първата.
P.P.

Анонимен каза...

Троянец, не се кахъри. В Т21 коментиращите почти на 98% са страшни хейтъри. Човек ако започне да чете коментарите на коментиращите тук се изпълва с толкова негативизъм, толкова омраза, че започва да ес задушава. Най- разумното е да не се четат постовете им или пък просто да не се пише, аз попринцип правя и двете, но понякога се налага ;)

Анонимен каза...

11-ти,ти си типичен пример за хейтър,опомни се!

Анонимен каза...

Как да се зарадваш на нещо, когато пенсията и заплатата ти стигат за седмица и половина, без дрехи, обувки и духовна храна!?

Анонимен каза...

11ти искаш да кажеш,че 7ми не е прав ли?

Анонимен каза...

13 ти върви при Радевски,той плаща по 1500 на месец ,ще има и за дрехи и обувки.Може да остане и за духовна храна.

Анонимен каза...

Благодаря за информацията! Тичам!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |