Честит Гергьовден!

* Полк. Румен Димитров: „Българската държава е била силна, само когато е имало силна българска армия!” * Изложба на старинно
 оръжие пред Музея
Велик е нашият войник
Гергьовден, Троян, пред Паметника на падналите за Майка България троянци, 6 май 2014 г.
„БЪЛГАРСКАТА държава е била силна, само когато е имало силна българска армия!” Това заяви в гордото си слово на Гергьовден пред Паметника на падналите за Майка България троянци началникът на троянското поделение и на ловешкия гарнизон полк. Румен Димитров (6 май). Полковникът подчерта и друг важен момент – че българската войска и в миналото, и днес винаги е била с народа си и е бранила националния идеал, нищо друго. Припомни също един исторически факт, който буди гордост не само във воинските редици, но и сред всички българи – никога българско бойно знаме не е попадало във вражески плен.

Словото на полк. Румен Димитров
Венец от ветераните от войните
И ТАЗГОДИШНОТО троянско честване на Гергьовден – деня на светеца воин св. Георги Победоносец и празник на българската армия – бе с обичайната си тържественост. Със строената офицерска рота, общинския духов оркестър на маестро Илиян Тодоров и прелестните троянски мажоретки на Елеонора Петковска (които тази вечер ще можем да гледаме сред участниците в парада на военните оркестри в зала „Армеец Арена” в София – бел. Т21), оредялата, но въпреки това стройна и изправена редица на троянските ветерани от войните, множеството млади и стари, дошли да сведат глави пред паметника на героите, емоционалната водеща Маргарита Генкова, официалните лица, сред които и зам.-кметовете Поля Димова и Кольо Кацаров, многото венци на признателност, почетния караул от представители на НД „Традиция” (Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк” – Троян и Априлци), спретнати в български бойни униформи от различни епохи.

Изложбата на старинно оръжие, вляво - Христо Калистерски
НА ТОЗИ троянски Гергьовден имаше и едно атрактивно съпътстващо събитие, организирано от Регионалния клон на НД „Традиция”, председателстван от Христо Калистерски. На открито пред Музея на занаятите на централния площад „Възраждане” бе разположена изложба на старинни оръжия, интересът към която бе много голям. От г-н Калистерски научихме, че показаното е от лични колекции на членове на НД „Традиция” и подобни експозиции се превръщат в традиция навсякъде из страната. Честит Гергьовден!

Т21
Още по темата: 

Още снимки от събитието:

14 коментара:

Анонимен каза...

Коя е тази Елена Петковска, бе Генадий?Ръководителката на мажоретките не се ли казва Елеонора Петковска? Елена - Елеонора не върви!

Анонимен каза...

Страшен проблем, не била Елена а била Елеонора!
А случайно не ти ли прави впечатление,че ние нямаме армия,а честваме военен празник?Или викаш щом е с униформа и фуражка,все е армеец!

Генадий Маринов каза...

До №1: Бдителни читателю, поправих, благодаря!

Анонимен каза...

Българската държава е била силна, когато е имала освен силна армия и силна църква, за жалост сега няма и двете.

Анонимен каза...

Хайде хейтъри, почвайте :)

Анонимен каза...

http://www.youtube.com/watch?v=019X1951zhs

Анонимен каза...

Защо на полковника от снимката/май Димитров се казваше/ панталоните от униформата му не са огладени и се различават по цвят от куртката?Това ли е лицето на армията в града ни? Ако е то, това е много жалко.

Анонимен каза...

7-ми, явно не си си направил труда да бъдеш на празника. Ако го беше направил, щеше да ти направи впечатление един факт, който много от присъстващите коментираха. Отдавна не бях изпитвал задоволство, слушайки реч на военен. До вчера! Слово, което беше поднесено от полковник Димитров беше стегнато, емоционално и, забележете, без да се чете! Така че това с унифармата е поредната еснафска тъпотия. 7-ми, не знам кой в случая е жалкият....

Анонимен каза...

Да слушаш реч на военен или на бавно развиващ се,все е загуба на време. България няма армия,а и да има, въпрос на 3 до 5 минути е да обяви капитулация пред когото и да е.

Анонимен каза...

от №7.Това № 8 ми, че полковник Димитров е умен, не значи, че може да не е опрятен. Панталона му трябва да има такъв ръб че муха да се пореже...Казал е народа-по дрехите посрещат, по ума изпращат.Най вероятно след речтта му, вида на униформата е преписана на липса на пари в армията. Това че сме бедни не значи, че трябва да ходим неопрятни. Ти да си виждал натовски офицер с подобна униформа? И не става въпрос за "пореден еснафлък". Той е лицето на армията в Троян и е длъжен да е за пример и подражание. Нищо лично № 8, това е моето мнение и ако то не ти харесва, това си е изцяло твой проблем.

Анонимен каза...

Къде е полкът на този полковник. Нима групичката топографи (не повече от 30-тина, трябва да бъдат командвани от цял полковник ? И ако някои офицери наистина знаят какво е служба, то тези са просто чиновници в униформи. Да не говорим, че противоуставно е смесил два вида униформи:летен олекотен панталон и зимна куртка. А ако някой може да ми обясни-кое му е "първата категория" труд на повечето чиновници в тази база, ще му кажа браво !

Анонимен каза...

11-ти, ти когато служи там що не се оплакваше че те водят 1 категория труд?

Анонимен каза...

12-ти. Аз съм бил в бойно поделение. Командвал съм много повече подчинени от този полковник. Не само в тази база, а във всяко едно военно формирование (поновому) има хора с плоски от столовете задници, които носят униформа, без самите те да са наясно-ЗАЩО...

Анонимен каза...

Това са най-големите измекяри! В армията човек бързо научава, че думи като чест и достойнство ,нямата смисъл.Но пък, връзки,лизане ,подмазване и рушвети, те издигат в очите на фуражко крепящия !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |