Троян – сред отличниците по ОПРР

* Регионалният министър Десислава Терзиева ни награди на годишната конференция на програмата в Стара Загора * Отличието – за реконструкцията на Националното изложение в Орешак, получи го кметът Донка Михайлова

Министър Терзиева (вдясно) връчва наградата на кмета Михайлова
ОБЩИНА ТРОЯН е сред отличниците в усвояването на средства по Оперативна програма „Регионално развитие” (ОПРР) 2007-2013 г. (въпреки че наскоро получихме поредната корекция/санкция от 173 хил. лв. за проект точно по тази ОП, реализиран през 2010/2011 г. – бел. Т21). Това стана ясно на годишната конференция на програмата, провела се на 10 декември в Стара Загора.

СЪБИТИЕТО бе открито от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева, която категорично заяви, че България няма да загуби нито евроцент по ОП „Регионално развитие” за 2013 г. Следващата година (2014-та) обаче ще е огромно предизвикателство, тъй като се застъпват двата програмни периода и ще трябва да се управляват паралелно две оперативни програми (ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г. и ОП „Региони в развитие” 2014-2020 г.), предупреди министър Терзиева. Тя изрази и своята подкрепа броят на градовете, имащи право на финансиране по ОП „Региони в развитие”, да не бъде редуциран и да се запази на 67.

НА ГОДИШНАТА конференция в Стара Загора бяха наградени бенефициентите, които най-добре са се справили с усвояването на средства по ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г. Сред отличените бе и Община Троян, взела приза за най-успешна туристическа атракция, финансирана по ОПРР. Наградата ни бе връчена от министър Терзиева, а я получи кметът Донка Михайлова. Отличието за най-активен бенефициент по програмата за 2012 г. получи държавната Агенция „Пътна инфраструктура” за усвоени средства в размер на около 9 млн. лв.

ОБЩИНА ТРОЯН бе наградена за проекта „Развитие на туристическите атракции в община Троян” на стойност 1,465 млн. лв. (от които 219 766 лв. съфинансиране от общинския бюджет), по който бе извършена мащабна реконструкция и модернизация на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в с. Орешак. По-точно – бяха ремонтирани и преоборудвани общо 7 от 9-те палати на комплекса (общо 3070 кв. м площ), включително административната сграда и входът, и бе подкрепена иновативната дейност „Живите занаяти” - „оживяване на местното културно наследство и традиции” чрез конкретни модерни форми (демонстрации, пленери, изложби, пърформанси, концерти) и синтез на изкуствата. Извършеното по проекта бе сериозна стъпка в посока на амбицията НИХЗИ да се превърне в международен изложбен и културен център.

Т21

* Бел. ред. Ще припомним, че годишната конференция за напредъка по ОП „Регионално развитие” през 2012 г. се проведе именно в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. А присъстващият тогава гост от Брюксел – шефът на отдела за България в Европейската комисия Реналдо Мандметс, заяви по повод направеното в НИХЗИ: „Толкова успешно изпълнение на проект по тази програма не съм виждал”. Не спести похвалите си към Троян и към домакините от НИХЗИ и бившият регионален министър Лиляна Павлова, която подчерта, че неслучайно годишната конференция на ОПРР е тук. Договорът за финансиране на проект „Развитие на туристическите атракции в община Троян” (№ BG161PO001/3.1-02/2009/011) бе подписан на 29 декември 2010 г. от тогавашния кмет на Троян Минко Акимов, а официалното откриване се състоя на 11 май 2012 г.

Още по темата:

4 коментара:

Анонимен каза...

След изпълнението на този проект Изложението оживя - през годината имаше много и разнообразни изяви, някои от които за първи път. А за да бъде популяризирано бе свършена също много работа, заслугата за което е на директора Иван Чакъров и на кмета на Троян Донка Михайлова. Поздравление за отличието - заслужено е.

Анонимен каза...

Община Троян и служителите в нея са на първо място за усвояване на средства. Това го умеят без никакъв проблем. Дай им пари и те ще ги усвоят 100%.

Анонимен каза...

Заслугата не е само на Михайлова и Чакъров! Факт е,че е на Акимов първо. Не съм му почитателка,но знам,че той започна промените в Изложението.

Анонимен каза...

Така е, като не знаят за огромните кражби
и лични "усвоявания".
После що нямало млади и що "града" умира!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |