Троянски Празник на сливата в Калифорния

* Инициатор е землякът ни Иван Влайков с подкрепата на съученика от Троянската гимназия Дилян Йовев и съпругите им – Лили и Камелия, също троянки * Новата калифорнийска Мис Слива –
 Цвети от Благоевград
Наздраве!
Лили и Иван Влайкови, Троян, 7 септември 2009 г.
За втора поредна година наши сънародници, в голямата си част троянци, провеждат в Калифорния (САЩ) Празник на сливата. Като реплика и закачка с троянския Празник на сливата и троянската сливова (вече Фестивал на сливата) и, което не е трудно да „разчетем”, като демонстрация на българската си принадлежност. Моторът на проявата са двама троянци, съученици от славния Випуск 1979 на Троянската гимназия – Иван Влайков и Дидо Йовев, заедно с прелестните си съпруги Лили и Камелия, също троянки. Г-н Влайков влезе и в ролята на репортер на Т21 и ни изпрати кратък материал за калифорнийското шоу с троянски корени. (На снимката - Лили и Иван Влайкови в дъждовния Троян, 7 септември 2009 г.; двамата са сред публиката в очакване на етапния победител в колоездачната Обиколка на България) Т21

Обяснение на правилата преди купона
"Предизборната" кампания на Цвети
Всеки иска да се снима с Мис Слива
САКРАМЕНТО, Калифорния. 28 септември 2013 г. За втора поредна година група българи се събираме да отпразнуваме Празника на сливата в столицата на щата Калифорния – Сакраменто. По моя инициатива и незаменимата подкрепа на Дилян Йовев този празник, уверени сме, ще стане обичай и тук, в Съединените щати. Оказа се, че в региона има достатъчно троянци, за да подкрепят идеята.

КОГАТО го организирахме миналата година за първи път, около 25 българи от околностите на Сакраменто дойдоха и се веселиха. Тази година се присъединиха още доста и групата достигна 50 човека плюс деца и домашни любимци (кучета). След тайно гласуване бе избрана Мис Слива 2013 – Цвети от Благоевград, а короната й връчи миналогодишната победителка Силвия от Стара Загора.

Само троянци
КАКТО СЕ ПОЛАГА, на празника имаше много шеги, настроение, традиционни троянски манджи и, разбира се, троянска сливова за дегустация. Хайде наздраве и догодина пак!

Иван Влайков, САЩ

Още по темата:

14 коментара:

Анонимен каза...

Някак си не ми е подходящо ... :( Чужда земя е все пак. Не е същото, даже не е и подобно. Като толкова са се затъжили, защо не се приберат по родните места? Как издържат далече от родината си- не знам. Разбирам, че имат възможности за работа, пари и всичко необходимо за нормален живот, какъвто тук не биха могли да имат, но те са си го избрали. Всеки има избор и всеки си го прави за него си, но аз лично не приемам такива мероприятия. . . Уж родно, ама не баш!

Анонимен каза...

"Как издържат далече от родината си- не знам."
Много прост отговор - само като се сетят за М.Акимов, А.Балев и слугата им М.Станчев - всякаква носталгия се изпарява... даже си плюят в пазвите против уроки

Анонимен каза...

Сигурно са им омръзнали такива философи като теб и за това не се връщат.

Анонимен каза...

Човек се чуства добре там, където не мисли дали да си плати тока или водата, и не си дава половината пенсия за лекарства...Но това някой, не излизал извън табелата "Троян" - трудно ще го разбере.

Милко В. Станчев каза...

Ох, 1-ви, мълчи си бе човек ! Или помисли повечко преди да напишеше нещо. Не е важно защо са там тези хора ( ние всички знаем защо ), важно е, че там правят ТОВА !! Затова, им дължим най-малкото едно " Наздраве !"

Анонимен каза...

Поздравления! Българи юнаци! Наздраве!

Анонимен каза...

http://dox.abv.bg/files/fdw?eid=43747356

Анонимен каза...

Браво Ванка и Дидо ,че след толкова години навън не сте забравили от къде сте ,а и децата ви ще научат за българските традиции.Наздраве на всички Троянци в Калифорния и до догодина да се снабдите и с една казанка:).
А на 1ви,ще кажа да се радва ,че ги има тези Българи по света ,че ако не са те България отдавна да е фалирала и да са е изтрили от картата на света.Не ,че и това няма да стане скоро както са почнали да е разпродават на парче на турските бизнесмени и съвсем скоро ще е и заселят с всичката тази анадолска и арабска измет ,която влиза безприпяствено през последните седмици.

Анонимен каза...

От името на цялата Калифорнийска група ви благодаря. Имаше хора от много градове в България и всички говореха с голямо уважение за Троянци и Троян. Това може бе беше най-приятното от всичко. А бе хората ве харесват бе Троянци, какво повече от това :-)

Анонимен каза...

Наздраве Калифорнийски палавници от чичо ви Ципо ! Чакаме Ви догодина през май , Вие си знаете защо !!!!!!

Анонимен каза...

А знаете ли кой беше първия троянец в Калифорния?

Анонимен каза...

Кажи кой е?

Анонимен каза...

Аз се досещам.Сигурно е някой гурбетчия от началото на миналия век, а може и по-рано.

Анонимен каза...

Тогава са били невъзвращенци, изменици на родината и съдени задочно, след като избягат. На много от същите са конфискувани
имуществата от комунистическия съд. Сега са гурбетчий № 13.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |