Откриха новата църква в Балканец

* Православният храм носи името на закрилника на българите св. Иван Рилски и се намира на селския мегдан * Ловчанският владика Гавриил води празничната служба * 100 хил. лв. струвал градежът, основен спонсор - бизнесменът Радослав Чолаков
Вяра Актуализиран 
Новият храм „Св. Иван Рилски” в с. Балканец
С ТЪРЖЕСТВЕНА служба навръх храмовия празник, курбан и народно веселие бе официално открит и благословен новият храм „Св. Иван Рилски” в с. Балканец, вдигнат на самия мегдан на селото (19 октомври, събота). Лично Негово високопреосвещенство Ловешкият митрополит Гавриил водеше службата, а до него бе енорийският свещеник отец Станимир от Троян, в чийто район е сгушеното в подножието на Троянския проход планинско селце и който има сериозна лична заслуга за изграждането на църквата (любопитно е, че Балканец е единственото троянско село, което през годините не е имало свой храм и сега тази липса е запълнена – бел. Т21).

Дарителят Радослав Чолаков и кметицата Боряна Стефанова
Голям стенопис на патрона св. Иван Рилски
Ловчанският владика Гавриил води празничната служба
Дядо Гаявриил чете писмото на св. Иван Рилски до цар Петър
СРЕД ГОСТИТЕ бе младият троянски бизнесмен Радослав Чолаков-Роко (известен с веригата си магазини „По левче”), който е основен спонсор за храма в Балканец; по наша информация целият строеж е струвал около 100 хил. лв. и основната част от средствата е осигурил той. Голям помагач бил и друг троянски бизнесмен – Стефан Вълев. Присъстваха и членове на троянския Ротари клуб, също помогнал за делото, зам.-кметът на Троян Ангел Ангелов и председателят на Общинския съвет инж. Ангел Балев, десетки гости от близо и далеч, дошли за празника на селото и за откриването на новия храм. Тук му е мястото да споменем, че стенописите са дело на младата и много талантлива троянска художничка иконописец Стела Василева, а иконостасът – на резбаря Петър Ангелов, и двамата възпитаници на Великотърновския университет.

ПРАЗНИЧНАТА служба продължи цели четири часа, а след приключването й владиката Гавриил поздрави жителите на Балканец и всички присъстващи с празника на св. Иван Рилски и новата придобивка. Обръщане към Бога, това е най-важното и то носи успеха на човешките дела, каза в словото си дядо Гавриил. Той припомни някои моменти от житието на светеца, неговата пълна отдаденост на Бога и отшелничеството му в Рила планина (Рилската пустиня) – в името на вярата и човешкото добруване, множеството сторени чудеса. Владиката прочете и част от прочутото писмо на св. Иван Рилски до цар Петър, в което божият човек ясно казва на владетеля, че вярата е по-силна от парите и че тя прави силата и доброто. „Това писмо трябва да се изпрати на всичките днешни депутати и управници”, многозначително заяви дядо Гавриил.

Курбанът
Родопските музиканти
ОТЕЦ СТАНИМИР благодари на Негово високопреосвещенство митрополит Гавриил за участието му в празничната служба в с. Балканец и благословията му на новия храм „Св. Иван Рилски”. Като сподели, че владиката в този ден е трябвало да бъде на друго църковно честване заедно с Негово светейшество Българския патриарх Неофит, но избрал да е с хората в Балканец.

ПРЕД ХРАМА множеството бе поздравено от дарителя Радо Чолаков, който бе довел и фолклорна група (музиканти, певци и танцьори) от родния си Смолянски край; младите гайдари бяха негови братовчеди, а певицата в родопска носия – неговата майка. Нека ни е честита прекрасната нова църква и да благодарим на хората, които ни помогнаха да я построим, обърна се към присъстващите и кметският наместник на Балканец Боряна Стефанова, имаща немалък собствен принос за хубавото дело.

Г-ЖА СТЕФАНОВА припомни, че първата копка на храма е направена на 25 януари 2004 г. и строителството е минало през доста трудности. Трябва да добавим, че много помага, включително с личен труд, предишният енорийски свещеник отец Борис, който е сред инициаторите за вдигането на храма. Още - безвъзмездната работа на проектанта арх. Марин Попов и на помагачите от селото. И от нас – честито на кнежани (според отколешното име на селото Кнежа – бел. Т21)!

Т21

13 коментара:

Анонимен каза...

Бати Ангел щом е бил там,всичко е наред!

Анонимен каза...

А проектантите, които безвъзмездно направиха и дариха проекта - тях кучета ги яли.

Анонимен каза...

А месните бизнесмени с фабрики,сервизи и хотели какво дариха?

Анонимен каза...

3-ти, а ти какво дари, та им търьиш сметка ?!

Анонимен каза...

Браво! Амин!

Анонимен каза...

bravo ROKO,imash golqmo sarce...

Анонимен каза...

bravo ROKO,imash golqmo sarce...

Васил Митков каза...

http://www.webcafe.bg/id_457953721_Stela_Zograf_
Това е препратка към едно интервю със Стела завършващо с думите :" Иконите и са предназначени да надживеят поколения"!
Г-н Маринов също беше направил голямо интервю с младата и талантлива художничка.
Семейството ми има удоволствието да притежава нейна работа и затова вярвам ,че и в този храм е оставила част от себе си.
Желая и успех и в Рим!

Анонимен каза...

Защо госпожа Стефанова не припомни кой е направил първата копка и изградил храма до покрив. Храма е построен по инициатива на отец Борис който лично работеше по изграждането му.

Анонимен каза...

Защо бравото е само за някой. А тези които положиха основите.Проектантите, отец Борис който беше основния двигател и работник на строежа, а хората от селото които помагаха.Да им е честито на кнежани, но пред бога всички са равни и бедния и богатия

troyan21 каза...

До №№ 9, 10: Да, прави сте, редно е да се споменат заслугите на отец Борис - един голям ентусиаст, на проектантите също (макар да нямаме информация кои са те); пропускът е и наш, допълнихме.

Анонимен каза...

Защо летоброенето започва да се брои от сега.Преди това не е имало живи хора.Те нищо не са правили.Светът започва от днешните живи човечета.Когато се пише за свършено полезно нещо в името на всички и идеята и възникнала преди 9 години,Вероятно някой е положил основите и започнал строежа.Основна заслуга е на отец Борис,но и него го прокуди по чужбина безпаричието.Бетонът бе заплатен от фирма "Троян Енерджи".Да помощ от фирма, но не на троянци.Даниел Сираков с бившия кметски наместник Минко също помагаха на отец Борис в организационните работи.Вероятно има и още хора които са помагали.Преди публикацията трябваше да се проучат от начало до край хората допринесли за това добро дело,за да не се дописват след официалното откриване.И на края много е важно,кой е седнал на софрата.БОГ да ги поживи.Голяма хапка и дълбока глътка да им дава во век и веков!

troyan21 каза...

До №12: Кой да проучи!? В нашия материал съобщихме имената, които се чуха на откриването на храма в Балканец, не сме имали идея да пишем история. А че бяха пропуснати важни помагачи, така е; затова добавихме две имена - на отец Борис и арх. Попов. Но най-важното е друго - хубавото дело, Храмът!

С уважение: Генадий Маринов

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |