И всички печелят от това

* Единодушното мнение на журито беше, че са изненадани от нивото, което се видя
Отзвуци от Празника на сливата 2013

Авторката инж. Иванка Църова е преподавател в паралелката по хотелиерство и ресторантьорство в троянското СОУ „Васил Левски”, кулинарен спец и многократен ръководител на журито за кулинарните конкурси на Празника на сливата. По-долу ви представяме оценката й за кулинарната част, превърнала се според мнозина в „гвоздей” на тазгодишния 21-ви Празник на сливата.

Професионалните готвачи на старт
И ТУК, на Фестивала на сливата 2013, най-добрите професионални готвачи на Троян показаха, че са достойни за позициите, които заемат. Преди да се обяви класирането имаше дълго обсъждане. И единодушното мнение на журито беше, че са изненадани от нивото, което се видя. Нормално е в градчета като нашето за върховен кулинарен подвиг да се счита озъбено цяло животно (съжалявам за грубия израз), но нашите състезатели разрушиха тази представа. Те бяха на отлично ниво, подготвени да покажат традиция и новаторство в едно. Не мога да пропусна и факта, че всички участници изработиха превъзходни тристепенни менюта. Сега конкретно.

Менюто на Дияна Чолакова, ресторант "Хан" (с. Балканец)
Менюто на Димитринка Камачарова, "Троян Плаза", 2-ро място
Менюто на Мариян Вълковски, "Острова", 2-ро място
Менюто на Марин Цанков, "Дива", 3-то място
КАФЕНЕ „Антик” представи страхотен аламинут от заек. Като казвам аламинут, това наистина означава аламинут. Цецо, главният готвач на „Антик”, беше най-бърз от всички и след като завърши пръв, продължи на трудовия си пост в заведението; това винаги е най-голямата награда, клиентите да се редят пред твоя щанд. За пръв път участва и главният готвач на парк-хотел „Троян” - Милчо Минчев. В парк -хотела винаги можете да опитате пилешкото роле със сливи на майстор Минчев . Ресторант „Хан”, чиито собственик беше и един от спонсорите на събитието, представи цели 4 асортимента, а главният готвач Дияна Чолакова впечатли с ролиран заек със сливов пълнеж. Марин Цанков от хотел „Дива” (с. Чифлик) показа, че не напразно е считан за доайен на троянските майстор-готвачи; той също приготви 4 асортимента, а десертът му - паниран сладък качамак със сливи, беше много високо оценен от председателя на журито шеф Андре Токев. Димитринка Камачарова от хотел „Троян Плаза” представи нетрадиционен първи елемент - супа от тикви и сливи с джинджър и превъзходен традиционен стейк „Уелингтън” с нетрадиционна съставка, естествено - сливов мармалад. Мариян Вълковски от комплекс „Острова” (с. Бели Осъм) беше с топло предястие - паниран камамбер в бадемова коричка със сос от сливи и чудесен фазан в бекон.

ПЪРВО място журито единодушно отсъди за хотел „Шато Монтан”, което не е голяма изненада, защото единствения участник със сериозен опит в подобни състезания беше техният. При това 5 от състезанията, в които е участвал, са национални и всеки път с медали за младия готвач Кристина Йорданова. Тя изработи ролирано свинско с ориз и киноа, а десертът беше френска нуга със сос от кафе, която винаги можете да опитате в ресторанта на хотела.

Един троянец - Симеон Диков-Джуми, сред барманите призьори
Част от "сливовите" коктейли в барманската надпревара
ПРОЧЕТОХ какво съм написала. Установих, че е пълно с повторения на думите „превъзходно”, „страхотно” и други подобни. Но това е положението, наистина са такива сериозни професионалисти, че речникът ми е беден, когато трябва да ги опиша. Имам желание да разкажа за целите менюта на всички, но разказът ще стане прекалено дълъг. Но слава Богу (и на Зукърбърг ), че има фейсбук и ако някой се интересува от нещо конкретно, насреща съм.

ВЪВ ВСЯКО състезание има печеливши. За мен в това състезание всички са печеливши. Защото представиха достойно себе си и екипите си, хотелите и ресторантите, в които работят, и града, в който живеят. Печеливш е туризмът, защото в такава неформална работна обстановка се обменят много добри практики, всеки може да сподели с всеки друг всичко. И всички печелят от това. Печеливши сме и всички ние, които се забавлявахме и дегустирахме. Печеливши са и гостите на Троян, защото имат възможност да опитват творенията на тези страхотни готвачи! Ето и класирането: 1. „Шато Монтан”,  2. „Троян Плаза” и „Острова” (две равностойни втори места); 3. „Дива”. И още веднъж – браво!

Инж. Иванка Църова

Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

Браво на призьорите! Само дето не разбрах в менюто на спечелиия първо място "Шато Монтан", каква връзка има с празника на сливата или с популяризиране на месните традиции?

Анонимен каза...

То ....няма да е троянец ако не мрънка и не поплюва по съгражданите си. Иначе да опита да направи нещо стойностно сам тц, , само мрънка.

Анонимен каза...

Не знаех, че готвенето е инженерна специалност. Явно е меСна традиция.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |