Голям празник стана

* Донка Михайлова: „Днес празнуваме  умението да бъдем заедно”
  * Баш ракиджия – Николай Марков от Черни Осъм; Асан Мустафов и Григор Грозев от Борима - с най-добрите сливови градини * Космонавт в Орешак * Ануар Шалгин: Толкова е хубаво тук, толкова е хубаво това, което правите
Отзвуци от Празника на сливата 2013

ГОЛЯМ ПРАЗНИК стана тази година - такова бе мнението на гости и участници за 21-то издание на Празника на сливата и троянската сливова (прекръстен, според нас не особено удачно, на Български фестивал на сливата). Такава е и нашата оценка. Как се обяснява този успех? Трудно е да се каже с няколко думи, но все пак ще опитаме.

Талисманът на празника - Голямата синя слива
Оспорвана надпревара
Шеф Андре Токев обявява кулинарните победители
Космонавтът Георги Иванов (в средата) на празника в Орешак
Ясно и точно казано
В Дните на отворените бутилки във Винпром - Троян
Почитатели на троянската от Стара Загора
Прелестна троянска гледка
РАЗШИРЕНО пространство - празникът бе „разхвърлян” на повече места и бе избегната „задушаващата” формула „сцена – публика” от предишни години. Обичани и истински класни гост изпълнители - Капанският ансамбъл от Разград, ансамбъл „Пирин” от Благоевград, детският духов състав от Гложене, Врачанско… Улицата на занаятите - идеята бе пренесена от Орешак и в Троян и може да се брои за „плагиатство”, но според оценката на майстори и гости – проработи добре и тук. Емблематичните екстри - казанката на открито, дефилето, макар и малко редичко тази година и т.н. Кулинарните и питейни конкурси - амбициозни както никога досега и, вярваме, проправящи пътя на кулинарния туризъм в Троянско. Елитни участници - за майсторите занаятчии е ясно, но сега думата ни е за кулинарните спецове (шеф Андре Токев, председател на асоциацията на професионалните готвачи у нас и главен готвач на столичния „Хилтън” водеше журито за кулинарните конкурси в Троян, в което бяха още професионалният готвач Елен Малчева от Велико Търново и землячката ни и внучка на Ламар – Веселина Маринова, главен редактор на сп. „Меню”; топ сомелиерът Михаил Марковски, оглавяващ журито за домашните ракии, където бяха и шефът на ИПЖЗ - Троян доц. д-р Диян Георгиев и французинът Ерик Бутон; Васил Колев - барман №1 у нас и двукратен световен шампион бе начело на журито в барманския конкурс). Важни иновации - например конкурсът за най-добра сливова градина, споменатото барманско състезание, конкурсите за най-добра тематична украса на търговски обект, за представяне на автентична народна носия и др. Сравнително добрият PR (от добрата оценка обаче изключваме официалния сайт на фестивала, от който нищо не ти ставаше ясно и докрая не се разбра, че събитието е на две места едновременно – както в Троян, така и в Орешак, родното място на празника). Екстрата „Дни на отворените бутилки” в производителя на прочутата марка „Троянска сливова” – „Винпром Троян” АД (този път винпромци бяха затрупани от лавина посетители от къде ли не и едвам смогваха да пълнят чашите). Отзивчивите спонсори - основният бе Община Троян, която смело се бръкна с 15 бона и, както се доказа, оправдано, пък и народът е казал, че „с пръдня боя не става”. Добрите награди (например за печелившия от томболата наградата бе нощувка за двама в комплект със серия глезотии в хотел „Шато Монтан” и тя се падна на местен тийнейджър – препоръките от публиката бяха да заведе гаджето си и да не казва на техните). За многото гости казахме - сред тях и ВИП-ове: двама депутати, културен зам.-министър, трима кметове (на Созопол, Летница и Севлиево), зам.-губернатор, олимпийската шампионка Катя Дафовска; а в публиката в Орешак бе един знаменит земляк – първият български космонавт Георги Иванов, който беше в компанията на приятели от родния Ловеч и сподели пред Т21, че редовно идва на Празника на сливата. А хубавото време, бирариите, сергиите, фирмените щандове (например на ИПЖЗ – Троян) – те също са важни и доизграждаха празничния пъзел.

Награждаването на победителите с най-добрите сливови градини
Награждаване на големия печеливш от томболата
Респектиращото жури в конкурса за най-добра домашна сливова
СЕГА НАКРАТКО за призьорите (в Троян). В новия конкурс за най-добра сливова градина, където изненадващо и вдъхващо оптимизъм участваха 14 кандидати (сливови градини в Троянско), победата си поделиха двама сливопроизводители от с. Борима – Асан Мустафов и Григор Грозев; наградите им бяха тематични и атрактивни – майсторски миниатюрни медни казани за варене на ракия. Задължително трябва да кажем и за най-престижната и емблематична за празника награда – за най-добра домашна сливовица; спечели я Николай Марков от с. Черни Осъм, а символичната корона на баш ракиджия му връчи миналогодишният първенец Васил Нисторов. За кулинарните конкурси за професионалисти – нещо ново и много ценно за празника - ще стане дума отделно. А в традиционната кулинарна надпревара за любители призьорите са следните: най-добро мезе за ракия - Любомир Досев с баница с бекон с мариновани сушени сливи; сладкиш със сливи -  Бисерка Иванова с „Троянска фантазия” (трипластов крем със сливи); сладко със сливи – Вела Русанова със сладко от белени сливи с ядка от кайсия. Виенска сладкарница „Славея” спечели наградата за най-добра празнична украса на търговски обект, подгласниците - магазин „Коняк и канела” и хотел „Троян Плаза”.

Созополски подарък за Троян
Ануар Шалгин (вляво): "Толкова е хубаво тук"
И ДВЕ ДУМИ още – за откриването и закриването. „Особено съм щастлива да кажа „Добре дошли” за 21-ви път на Празника на сливата и троянската сливова ракия”, започна приветствието при откриването в петък (27 септември) кметът домакин Донка Михайлова. А след това очерта едни далеч по-едри граници и смисли на сливаро-ракиджийското ни шоу: „Днес празнуваме умението да бъдем заедно, да се радваме на всичко, което планината и природата ни дава, празнуваме чудесното си чувство за хумор”. Градоначалникът сподели и прясната новина: „Много се радвам, че празникът на троянската сливова ракия днес се празнува само броени дни след като тя е утвърдена като спиртна напитка с географско указание. Това означава, че може да се прави само от сливите, които се раждат тук, в Троянския край”. Г-жа Михайлова „преряза лентата” с думите „На празник като на празник! Нека тези три дни бъдем заедно, продължавайки една традиция с вкус и настроение. Откривам Българския фестивал на сливата. Честит празник!”.

С традиционното дефиле започна празникът в Троян
В Националното изложение в Орешак - родното място на празника
СЛЕД ТОВА на сцената излезе кметът на Созопол г-н Рейзи, който вдигна до небето градуса на настроението. Созополският първенец засвидетелства приятелство, поднасяйки голяма созополска хоругва (поздравителен адрес) с изписани чудесни пожелания към Троян и троянци. „Нека нашият паламуд да срещне вашата слива”, бе пък духовитата му реплика, която съсипа от смях всички. И за финал морският градоначалник поднесе още един дар – икона на св. Йоан Кръстител, с пояснение за откритите преди година в Созопол мощи на светеца (може би тук му е мястото да се похвалим, че химнът на Созопол е написан от наш земляк – Ради Кисьов от с. Добродан, който преди години е учителствал в морския град – бел. Т21).

А ЗАКРИВАНЕТО в неделя (29 септември) ще се помни с трогателната реч на Ануар Шалгин – арабин, майстор на кожени изделия, живеещ у нас и участващ със свой щанд в Улицата на занаятите в Троян. Толкова е хубаво тук, толкова е хубаво това, което правите, толкова е хубава България, заяви г-н Шалгин. А вълнението в гласа и топлотата с която говореше, ни убеди, че е искрен. Благодарим! Майсторът другоземец връчи и голям букет и подарък на г-жа Михайлова и заяви, че догодина пак ще е тук. Както се полага, градоналникът удари „последния акорд” – с наздраве и до догодина. Наздраве и до догодина!

Т21
Начало

Още по темата:

 Още снимки от събитието:
 
 
 

2 коментара:

Анонимен каза...

Хубав празник се получи. Разнообразни и интересни участници и изпълнители, много гости, "невидими" и ненатрапващи се организатори, свършили много и добра работа.
Мисля, добре ще е догодина всяко троянско село да има свой щанд плюс реклама и специфични за селото презентации. Ще се получи още по-голямо разнообразие. Разбира се и обществен превоз за жителите на селата до колкото е възможно.
Поздравления за всички, които организираха и участваха в този празник!
ИП

Анонимен каза...

Хубав подарък от Созополския кмет получихме а ние с какво му се отблагодарихме,поне бутилка троянска сливова дали му подарихме???

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |