Обиколката ще финишира в Троян

* Вместо на жълтите павета в София 63-тата колоездачна Обиколка на България ще завърши на троянския пл. „Възраждане” (5 септември)
 * Троянският клуб – единственият, излъчил петима победители

Лалю Цочев, победител през 1963 г.
Предстоящо 

ЗА ПОРЕДНА година Троян ще е етапен град в Обиколката на България – най-голямото колоездачно състезание у нас и едно от най-старите многоетапни колоездачни състезания в Европа и света (началото на българския Тур е през 1924 г.), съизмеримо по този показател и с емблематичната за световното шосейното колоездене Обиколка на Франция (Тур дьо Франс, 1903 г.).

ТАЗГОДИШНОТО 63-то издание на българския Тур обаче ни предлага една изненада, която е свързана с Троян – финалът няма да е на жълтите павета в столицата, каквато е обичайната практика, а на троянския пл. „Възраждане” на 5 септември. С други думи, троянската публика ще има възможността на живо да види най-важната част от надпреварата - финалната битка и награждаването на победителя.

ДРУГАТА НОВОСТ е, че поради липса на средства Обиколката този път ще е само в 6 етапа плюс пролога около патриаршеския храм „Св. Александър Невски” в София през първия ден (31 август): 1 етап (София – Златица, 1 септември), 2 етап (Златица – Стара Загора, 1 септември), 3 етап (Стара Загора – Елена, 2 септември), 4 етап (Елена – Бургас, 3 септември), 5 етап (Бургас – Трявна, 4 септември) и 6 етап (Трявна – Троян, с две тежки изкачвания на Шипченския и Троянския проход, 5 септември).

2009 г., фаворитът Ивайло Габровски финишира окървавен в Троян
ЩЕ ПРИПОМНИМ, че основаният през 1896 г. колоездачен клуб в Троян (първоначалното му име е „Буря” и негов правоприемник е сегашният КК „Хемус 1896” ), е единственият в страната, излъчил петима победители в Обиколката на България - Лалю Цочев (1963 г.), Борис Бочев (1964 г.), Бойко Ангелов (1986 г.), Павел Шуманов (1992 г.) и Димитър Господинов (2001 г., 2002 г.), първите трима родени и израснали като състезатели в Троян. Друг интересен факт е, че градът ни е имал и свой колодрум (построен през 1934 г., намирал се е на мястото на днешната Автогара) – с дължина на пистата 250 м и трибуни за зрителите; а по брой на занимаващите се с колоездене на глава от населението Троян години наред е №1 в България.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |