Баскетбол: Първа домакинска победа!

* В зрелищен и оспорван до края мач „Чавдар” надви гостуващия „Академик” (Пловдив) с 89:84 * Дългоочакваният празник на баскетбола в Троян най-сетне се получи!

Рубриката се води от треньора по баскетбол 
Стефан Генков 

ДЪЛГООЧАКВАНИЯТ празник на баскетбола в Троян най-сетне се получи! Направиха  го състезателите от мъжкия тим на „Чавдар”, водени от новия си треньор Лъчезар Диков, заменил на поста Димитър Титов, който подаде оставка след края на есенния полусезон. „Чавдар” надделя над гостите от „Академик” (Пловдив) в мач, държал в напрежение зрителите от първата до последната секунда на срещата.

МАЛКО ПРЕДИСТОРИЯ. През декември Управителният съвет на БК „Чавдар”, като анализира слабото представяне и подадената оставка на треньора, взе решение и прие предложението на инж. Милко Вачев (бивш председател на клуба с основни заслуги за днешното му възраждане) да се потърси контакт с една от водещите баскетболни школи в страната - тази на Ботевград, откъдето да потърсим треньор и нови попълнения. След поредица от разговори бе постигната договорка и за старши треньор на „Чавдар” малко преди началото на пролетния полусезон бе утвърден младият и амбициозен Лъчезар Диков; а буквално в последния момент бяха картотекирани новите попълнения в отбора - Георги Кунов, Ценко Наков, Данаил Христов и Радослав Кочев.

Треньорът Лъчезар Диков след края на срещата
НЕДЕЛЯ, 3 ФЕВРУАРИ, 18:00 Ч., препълнена зала „Чавдар”, под възторжените аплодисменти на публиката дикторът представя състезателите, треньорите и съдиите на срещата. Следва едноминутно мълчание в памет на скоро починалия дългогодишен троянски баскетболист Марин Маринов (Бог да го прости!). Нашите започнаха в състав: Георги Кунов, Николай Маринов, Петър Христов, Иван Руньов и Данаил Христов. Амбициозно начало, но то бе по-добро за гостите, които набързо поведоха с 6 точки и задържаха преднината си през цялата първа част, приключила 13:17 за „Академик”.

ПРЕЗ ВТОРАТА ЧЕТВЪРТИНА резултатът се движеше в рамките на 3-4 точки разлика в полза на единия или другия отбор и така до края на полувреме, завършило с преднина за троянци 45: 43. Какво правеше впечатление през това първо полувреме?  Най-напред искам да изтъкна перфектното водене на мача от новия наставник на „Чавдар”. На второ място - огромният хъс и желание за изява и победа на всички, появили се на терена. И не на последно място - отличната защита и грамотна организация в нападение на „чавдарци”, компенсиращи ръстовото предимство на гостите и по-големия им игрови опит.

Отборът на "Чавдар" (Троян), в черно - треньорът Лъчезар Диков и помощникът му Павел Игнатовски
В НАЧАЛОТО НА ВТОРОТО полувреме „Академик” се върна в играта, поведе и завърши третата четвъртина с 5 точки преднина в своя полза. Сред публиката се прокрадна мисълта „До тук бяхме!”, както се получаваше в миналогодишните домакински мачове. Не и сега обаче! С прецизни и своевременни смени, с точни указания по време на почивките, смяна на защитата, авторитетно и хладнокръвно поведение треньорът Диков се справи по блестящ начин и буквално измъкна победата от колегата си Хорозов. „Чавдар” взе последна четвъртина - 27:18 , а оттам и крайна победа с 89:84, което докара до екстаз троянската публика.

Радослав Кочев
КОИ БЯХА ТРОЯНСКИТЕ ГЕРОИ на вечерта? Безспорно целият отбор, колективът; а като индивидуалности се откроиха: „джобният Херкулес” Николай Маринов с 24 точки и атракции по пода и във въздуха; Иван Руньов (18 т.) - безгрешен при наказателните удари; Петър Христов с  13 т. и 6 борби -  винаги във форма; Радослав Кочев - баскетболният връх на Кукенския род (13 т.), направил запомнящ се дебют с екипа на „Чавдар” (любопитното е, че в тима ни е и друг достоен представител на именития троянски баскетболен род – Венци Кукенски); другият дебютант - центърът Георги Кунов (10 т.), започна малко плахо, но впоследствие даде много за победата; опитният Ценко Наков (9 т.), вкарал в решителните моменти; Данаил Христов (2 т.) - с не особено успешен ден, но подсказал големия си потенциал.

И ПРЕДИ ДА ЗАВЪРША, искам да отбележа няколко неща, които, мисля, не са маловажни. За пръв път от много години насам се появи рекламен афиш за предстоящата баскетболна среща пред ТОТО-то в центъра - браво! Перфектна организация в залата - браво! Съвсем по европейски и със стил бившият треньор Титов дойде преди мача и пожела успех на наследника си на поста - браво! Бившият президент на клуба Иван Макариев поздрави всички за победата и покани отбора на вечеря и почерпка за рождения си ден - браво! Браво и на настоящия президент на БК „Чавдар” Петър Лалев и на целия Управителен съвет за отлично свършената работа. И дано заявеното партньорство с такъв именит клуб като ботевградския „Балкан” бъде едно ново начало за развитието на баскетбола в Троян. Убеден съм и вярвам, че може да се получи!

СЛЕДВАЩАТА НЕДЕЛЯ (10 февруари) „Чавдар” гостува на „Икономически университет” (Варна). Айде наш`те!

8 коментара:

Анонимен каза...

Еммм , тръгна си чичо ти Джинги ,и то взехме че бихме .... чудо или наистина новия треньор има кво да каже на отбора , макар и състоящ се от не троянци , което между другото няма никакво зна4ение

Анонимен каза...

Статията е качена тази вечер на сайта botevgrad.com и веднага са поместени коментари. Ето един от тях "Страхотен коментар на събитията ! Браво на отбора и на Лъчо! Явно имат подкрепата на обществеността в Троян! Освен Троянска сливова , защо не и Троянски баскетбол?"

Анонимен каза...

А защо не Троянския и Ботевградския баскетбол да се обединят и да помитат всичко по пътя си. Успех момчета....

Анонимен каза...

вижте: http://botevgrad.com/news/46316/Euforiya-v-Troyan-sled-pobeda-s-osnoven-prinos-na-botevgradchani/

Анонимен каза...

Още коментари от botevgrad.com :
“Не съм чел подобна баскетболна статия до сега. Нестандартна и различна. Чете се на един дъх, а коментара на мача-професионален! Но и нашите момчета явно са спечелили сърцата на троянци”.

“А представяте ли си, да идем да викнем и ние(агитката) в Троян?”
Мой коментар:
Опазил ни господ!!! В тая малка зала няма как да се съберем.
Или да поканим кметицата на Троян и агитката на „Балкан”. А ... ???
Може би тогава управляващите ще осъзнаят необходимостта от спортна зала с нормални размери на игрището и достатъчен брой места за зрителите.
Защо в Ботевград се строи нова спортна зала?
Строи се, защото кметът е инициативен и успя да привлече и Министерството на физическото възпитание и спорта за допълнителна финансова подкрепа, с оглед завършване на залата към месец юни.

Анонимен каза...

Браво на баскетбола ! Бях там , наистина беше незабравима вечер!
Дано има повече такива сладки победи!

Анонимен каза...

Чавдар падна във Варна - 54: 74 за ИУ Варна.

Анонимен каза...

Хайде,в неделя отново данапълним залата и да се получи още един празник за Троянския баскетбол.УСПЕХ МОМЧУРИ!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |