Честна приватизация няма, но можеше да е що-годе почтена

* „Ако хората от „Елма” бяха протестирали преди 10-12 години, и то достигайки до най-радикалния вариант – гражданско неподчинение, може би щеше да има ефект”

Георги Дренски (р. 1950 г.) е кореняк троянец, от известния Дренски род. Завършва с отличие Троянската гимназия и МЕИ – София (сегашния Технически университет), след това и аспирантура, доктор е на техническите науки. Има и икономическа диплома – по мениджмънт и маркетинг. След казармата постъпва на работа в „Елпром” (прекръстен по-късно на „Елма”), където извървява всички стъпала: конструктор, старши конструктор, ръководител отдел и от 1 януари 1990 г. е назначен за директор на института към завода – развойната част на огромното по това време предприятие (3000 работници), година по-късно вече е зам.-директор по техническите въпроси. За кратко време е и изпълнителен директор на „Елма” – от м. май до края на 1997 г., в началото на приватизацията. Има двайсетина защитени патенти, някои от които са в производство и днес. В момента е изпълнителен директор на фирма „ММоторс” (Етрополе). Политическите му убеждения са десни, активен седесар в първите години на промяната, но сега не крие разочарованието си.

Поводът за разговора ни с г-н Дренски е ясен – „казусът „Елма”, който и днес буни духовете, а над 400 бивши работници на фалиралия промишлен гигант и някогашен №1 в производството на електромотори на Балканите правят безуспешни опити да си получат неизплатените през годините трудови възнаграждения.

*****
(продължение)

- Какво последва след писмата до Иван Костов и разговора Ви с Никола Николов? Налага се изводът, че и те – тогавашното правителство, първите хора в парламента, са били марионетки на някакви по-висши сили?!
- Да, да, да. След писмата – нищо, а разговорът с Никола Николов не искам да си го спомням, защото след него се почувствах омерзен. Тотално се затвори кръгът, стана ми ясно за какво става дума. И оттам нататък логично следваше моето, да го наречем, оттегляме от „Елпром” („Елма”). Аз нямах никакви проблеми да остана; но има нещо, на което повече държа от всичко, от пари, положение, власт и т.н. – личното ми достойнство. Аз разбрах какво става, стана ми ясно какво ще се случи с „Елпром” в не толкова дългосрочен план. А „Елпром” все пак ми е дал толкова много, и аз съм му дал, но той ме е изградил като специалист и човек. Съзнанието ми не можеше да възприеме един ден моето име да се свързва със затварянето на „Елпром”; което затваряне за мен при тази ситуация беше неизбежно, още тогава, през 1997 г., ми стана ясно.

- А какво представляваше „Елпром” тогава, преди разпада? Освен икономически лидер, даващ хляб на една трета от тукашните хора, бе и емблемата на Троян, троянската гордост, нали? И защо от троянската гордост се превърна в троянския срам? Как се стигна до положението тогава директорът да е доктор на науките, а сега – готвачка?!
- „Елпром” беше супер предприятие, ниво. Директор на „Елпром” бе по-висока позиция от кмет на Троян. А за срама? Връщам се пак на приватизацията – имаше и друг, много прост начин на масова приватизация, имаше решение. Да, дават бонови книжки, ОК – на всеки работник според стажа и т.н. Моментално обаче пускат акции, основават фондова борса и пускат акции; и с тези бонови книжки или с пари си купуваш акции. Тогава пазарът веднага ще регулира цените.

- Да, но тогава голямото грабене трудно можеше да стане?
- Да, така е. Вярно е, че честна приватизация няма. Но е вярно и това, че можеше да е що-годе почтена. Пазарът да е регулатор, а не схемите. Николай Банев и другите взеха невероятни богатства срещу, примерно, 1000 чифта маратонки. Колко струваха тези 1000 чифта маратонки – 20 хил. лв., примерно. Че той не е дал за този завод нищо, никакви реални пари! Едно е да си купиш акции на пазарни цени, да нахълташ здраво в играта – с кредити и т.н., да рискуваш; тогава ще си кажеш: „Ей, аз първо трябва да си върна тези пари и после да мисля за печалба”. Тогава ти волю-неволю ще правиш така, че купената фабрика да работи. Тогава няма да правиш готвачка директорка, ще направиш някой, който може да ти движи нещата нагоре. Но като не си дал реални пари, на теб, приватизатора, основната ти мисъл е какво да прилапаш; каквото и да вземеш – все е горница, 5 лв. да вземеш и те са горница. Това е причината за разрухата.

- За „Елма” е ясно и всичко вече е загубено, но ще може ли промишлеността ни като цяло да се съвземе от този „масов” удар?
- Тотално съвземане – не. Но има отделни кълнове тук-там, които почват да вървят полека нагоре. Истината е, че тази гигантска комунистическа промишленост на България не й беше нужна; сталинистка промишленост – от типа „Елпром” прави мотори, за да може „Машстрой” да произвежда стругове, а „Елпром” с тези стругове да прави мотори?! Това е безумие.

- Тази формула се крепеше изкуствено, чрез затворения и непазарен Съвет за икономическа взаимопомощ (СИВ) на източния блок, нали? Но пък от друга страна „Елма” и тогава играе основно на истинския пазар, т.е. няма логика точно „Елма” да бъде съсипана?
- „Елпром” и „Машстрой” не ги интересуваше СИВ; „Елпром” не е изнасял нито един мотор за соцстрана, нито знам „Машстрой” да е изнасял стругове в това направление.

- Значи по икономическата логика тези две троянски предприятия трябваше да са живи?
- Да, точно така е.

- Излиза, че причината не е в тях, не е икономическа, а някаква друга?
- В случая не е икономическа. Наистина има обективни неща – например цялата ни тогавашна промишленост бе прекалено енергоемка, но това се преодолява, като завъртиш процеса, като почнеш да правиш инвестиции, нещата си идват по местата. Пак казвам – споменатите две предприятия имаха бъдеще! И то сериозно бъдеще. Може би не в този обем, но добро бъдеще.

- Да се върнем в грубата днешна действителност. Какъв, според Вас, ще е резултатът от започналите неотдавна протести на над 400 бивши работници, които има да получават неизплатени с години трудови възнаграждения от „Елма”?
- „Късно е, либе, за китка”, както се казва. Ако хората от „Елма” бяха протестирали преди 10-12 години, и то достигайки до най-радикалния вариант – гражданско неподчинение, може би щеше да има ефект. Сега нищо друго не им остава освен да чакат още 10-12 години, за да получат по някой лев, което хич не е сигурно. Но искам да изясня нещо, което много хора, включително и протестиращите, не го знаят. НИКОЛАЙ БАНЕВ НЕ ИМ ДЪЛЖИ ПАРИ! Задълженията към тях са на „Елма” АД. Нещо повече, „Елма” АД дължи пари и то, предполагам, много пари на самия Банев. На пръв поглед парадоксално: Банев по някаква схема източва фабриката и когато тя стигне до невъзможност да изпълнява функциите си, й отпуска средства; но тези пари ги записва като даден от него кредит, т.е. „Елма” му става длъжник. И нищо чудно, когато се стигне до процедура по обявяване в несъстоятелност, Николай Банев да се яви на събранието на кредиторите като най-големия кредитор и от него да зависи кой ще бъде синдик.

- Има ли местни началници, троянци, които да имат пряка вина и съучастничество в съсипването на „Елма”?
- Има една група местни хора (5-ма на брой), които имат съществен принос за ликвидацията на „Елма”. Няма да споменавам имената им – елпромци ги знаят. Истината е, че те са били хора с ограничени правомощия – трябвало е да слушат „големия шеф” и това до известна степен ги оневинява, но само формално, а не морално. Бъдете сигурни, че тези хора са получавали достатъчно високи заплати, а и бонуси и то регулярно. (Николай Банев не се свиди към хората от обкръжението си). Удобен стол, висока заплата, бонуси – ОК, но когато обикновените работници получават мизерни средства и то нередовно, когато виждаш как „Елма” е водена към пропастта, моралното е да зарежеш удобствата, да тропнеш по масата и да си тръгнеш. Макар по-късно, като ръководител на „Елматех”, единствен така постъпи инж. Теодор Енев и това му прави чест.

(следва)

Интервю на Генадий Маринов

34 коментара:

Бивши специалисти от "ЕЛМА" каза...

Г-н Дренски, не сте ли и Вие един от групата 5-ма местни хора, допринесли за краха на "ЕЛМА"?От любов към властта ли , прегърнахте един кадрови служител от ДС,който хабер си нямаше от производство на ел.двигатели?
Каква е Вашата роля в отстраняването на инж.П.Адърски, един безпорен професионалист и успешен ръководител на "ЕЛМА"?
В частни разговори инж.Адърски винаги е оценявал приноса на упревленския екип,на който и Вие бяхте член, редовите специалисти и квалифицирани работници за успехите на ЕЛМА .
Вие считате ли ,че ако управленския екип не беше подменен,съдбата на "ЕЛМА" щеше да е друга?
В историята на "ЕЛМА" преди престъпната приватизация,както споменавате във Вашата статия,извършена от Жан Виденов и Иван Костов е имало много управленски екипи, но всички те ,кой по-малко, кой повече , са допринесли името на "ЕЛМА" да се споменава в света с уважение.
Факт е ,че аутсайдерите в електромоторното производтво преди "Харманли" и "Етрополе", ги има благодарение на специалисти от "ЕЛМА".
Нали не се заблуждавате, че комсомолските активисти, които получитха за жълти стотинки "Харманли" и "Етрополе,са виновници за успехите на двете дружества в момента?

Анонимен каза...

Добре де,какъв е смисъла да се занимаваше с широко известни факти?
А и всичко е минало,заминало и нищо не останало.
Съвсем скоро и от Машстрой ще останат само руини (:

Анонимен каза...

Към №2: Ако си работил в една от тези фабрики, значи само си ходил,за да не си в къщи и си хленчил за пари. Нищо не си дал и създал ,само си лапал. Затова си толкова безразличен.

Анонимен каза...

Тази овча маса и от двата завода си е заслужила съдбата.Седнали след години да си търсят правата.Защо бе троянски управници на двата завода позволихте да ви вземат хляба неграмотните набедени работодатели,или ви гушкаха за да си мълчите.Ти Георги, неостана по-назад от Адърски, когато той отида да играе хазарт в Монте Карло.Грабна парици от касата и със служебния превоз го намери там.И какво ви беше производството.Завлякохте и неплатихте на троянските превозвачи до Европа да разкарват некачествените ел.мотори.Тировете пълни за Европа, пълни и за Троян с върнати мотори.Карахте я пет за четири.Колко неплатени навла останаха.Валя Радкова беснееше из завода.Държеше се като цербер с хората.Защо тогава като хора милеещи за завода неповедохте хората и да блокирате фабриката, както направиха кържалиици.Допуснахте с вашият труд и на още други нещастни души онова комсомолско квазимодо да нанесе най-големия удар на троянската икономика.Таслаков с неговия си топозлък затри Машстрой.Тези работници трябваше да ви линчуват.Моят извод е такъ: Ти и другите и машстройските такива си мълчахте и цуцахте докато ви даваха от София, след това ти се спаси и Таслаков, защото през това време нестояхте с кръстени ръце, а си оправяхте личния бизнес.Ти от мотори разбираш кога се въртят и напред и назад, но къде се завря в кръчмарлъка.Защо си закопа парите в тази кръчма и на това място.Ами да беше се консултирал поне с хора дето разбират от това.Да беше поогледал подобни обекти къде са построети,кога ги посещават и какви хора ходят там, че да предприемеш това начинание.Освен за живеене, тази къща за нищо нестава.То и за живеене не е добре, че е на главна улица.Шум и прах ще я пълнят от всякъде.Гледай да не влезе някоя змия или гущери вътре, щото тази джунгла около нея само това ще ти доведе.Язък ти за парите.От всекиго кръчмар нестава.Слугуванеееее трябваааааа,драги, слугуванееее.Да беше направил с тези пари една очна клиника, щото докторката я много бива, а не да се тъпчем в къщата на тъста ти.С тези пари можеше да закупиш техника, и малката клиника да обслужва трите съседни общини.Язък ти за парите!!!!

Анонимен каза...

Поздрави за 4-ти!!!!!!Много верно,много истинско,много....всичко!!!А съветите,които даваш
са бисери!!!

Анонимен каза...

Приватизация и почтеност са две взаимноизключващи се понятия.А начина по който те се направиха/случиха/ в България може да бъде квалифициран като пладнешки грабеж. Каквато Ви бе приватизацията такава Ви е и почтеността.

Анонимен каза...

КЪМ КОМЕНТАР 4,

няма да е обективно да защитавам Георги Дренски, но след като ти мислиш, че Таслаков е затрил Машстрой значи СИ АБСОЛЮТЕН СЕЛСКИ ЛУМПЕН И ОСВЕН ДА ПИШЕШ ПО ФОРУМИТЕ ЗА ДРУГО НЕ СТАВАШ.

Анонимен каза...

ДО БИВШИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ЕЛМА

Г-ДА СПЕЦИАЛИСТИ НИКОЛАЙ БАНЕВ Е ПИЧ И ЗАРАДИ ТОВА ВИ ГО ТУРИ! ЗАСЛУЖИЛИ СТЕ СИ СЪДБАТА СТАДО ТАКОВА!

Анонимен каза...

КЪМ КОМЕНТАР7,

няма да е обективно да защитавам Георги Дренски,но след като мислиш, че Таслаков НЕ е затрил Машстрой, значи СИ АБСОЛЮТЕН СЕЛСКИ ЛУМПЕН И ОСВЕН ДА ПИШЕШ ПО ФОРУМИТЕ ЗА ДРУГО НЕ СТАВАШ.

Анонимен каза...

и тази дърта маймуна на почтенност и разум ще учи.генади стига си давал възможност на тези стари г...ве да се подиграват с хората правейки се на божи кравички.

Анонимен каза...

Такива като Банев го туриха на цяла България, включително и на теб №8. От такива простаци като теб, Троян се затри.

Анонимен каза...

Банев - бившия член на БКП и на ЦК на ДКМС,
и микренския бизнесмен са за едно место, и има още много за там.

Анонимен каза...

Умрели полендаци,като се махнете от града и ще останат 2000пенсионери и бкп пак ще е на власт,другаря енкиН пак кмет ,Троян минал към община аПРИЛЦИ

Анонимен каза...

Ама има и местни гълфони дето им се радват.Така си въобразяват,че са част от гадовете,които затриват България.Какво да очакваш от такъв народ,който няма смелост да спре разрухата,а ръкопляска,когато нешо се проваля?Вярно е ,че сме "бедни,защото сме лоши"!!!!

Анонимен каза...

Всичко лошо започна след промените през 1989г Падна комунизмът, който създаде условия за мощно икономическо развитие.Дойдоха разрушителните "демократични" сили, които съсипаха всичко - заводите, образованието,социалната политика...А на вас, немислещи човекоподобни, все комунизмът ви е виновен. Докато не осъзнаете градивната му сила все ще тънете в мизерия и простота.

Анонимен каза...

Явно тук се подвизават големи всезнайковци. Изразяват мнения и твърдят неща, за който нямат и хал-хабер.
Да наисина, ЕЛМА трябваше да"въстанат" още 2000г., не по-рано, не по-късно. Но както казва и Дренски - късно е либе за китка.

Анонимен каза...

Като е знаел какво ще стане, защо си е бил камщика и не е повел хората към "гражданско неподчинение"? Нали господина е бил директора там. Много е лесно да се казва сега - трябваше да се направи това или онова. Някои казват "Работниците сами си били виновни". Да, ама работника работата му е да слуша шефа си. Шефа му слуша този нагоре и т.н. Работника не е с профил на лидер. Работника е 1 вид по обикновен човек който иска обикновени неща - да си храни семейството, да си плати тока и водата. Ако не му платят, значи ще гладува. Като човек с не-лидерски качества той неможе да се обедини хора - това е работа на шефа му. Отговорността за провала на Елма трябва да се търси от горните етажи. Те са неморалните хора които са знаели много много преди обикновените работници за какво става въпрос, те са хората които са си траяли и са взимали големите заплати, те са хората които са лъгали работниците в очите, те са хора от Троян които в момента хич не им дреме, защото са си построили по 2-3 къщи. Те са и хората които са можели да променят нещо, да подкарат работниците на протести, но им е било по-удобно да не го правят.

Анонимен каза...

Аз пък не разбирам, защо като си търсят човек за управител на ресторанта, изрично искат кандидатите ДА НЯМАТ ТРУДОВ СТАЖ. Както виждам, този човек няма опит в ресторантьорството. Ако и управителят няма, за какво ще е той и как ще изпълнява поставените изисквания. Всеки нормален работодател търси човек с опит, този търси без опит. Или е някаква далавера с бюрото по труда или не мога да си обясня тез мераци за неразбиращ управител ...

Анонимен каза...

Машстрой е продаден на гръцки пройзводител на слънчеви колектори. Този подукт ще бъде пройзвеждан в бившия машиностроителен завод. Дано да тръгне скоро и да се наемат хора за работа.
Махнете го тоя другар от снимката. Много знае,голям бил,умен бил ама с държавата зад гърба си.При първата му собствена,частна,инициатива да развива бизнес,направил кръчма.А кръчмата с отварянето и фалира.Смятай...

Анонимен каза...

Предполагам идеята му е да търси свежи лица, а не тарикати от кръчмарския бизнес. Все пак според мен е малоумно да търсиш хора с условието да са "без опит". Идва ти на интервю и го преценяваш човека на място дали става или не. Ако е с опит още по-добро. Ако не е, важно е да може да учи бързо.

Анонимен каза...

Търся музикант,може и без опит, но с желание да се учи.Ще свири на гайда!

Анонимен каза...

Влез в затвора. Там гайдари много :)))

Анонимен каза...

15.Всичко лошо започна след 1944. През 1989г нищо не падна, което да създаде условия за мощно икономическо развитие, само трансформираха политическата власт в икономическа. Дойдоха разрушителните "мутро-комунистически" сили, които съсипаха всичко - заводите, образованието,социалната политика... за да го монетизират, а на вас, “мислещите” човекоподобни, все комунизмът ви е в главата. Докато не осъзнаете градивната сила на социалната пазарна икономика, все ще тънете в мизерия и простота, а номенклатурата ще продължава да лапа паричките ви.

Анонимен каза...

Гоше,
остави ги тези анонимно пишещи плъхове. Никога няма да им затвориш устата.

Анонимен каза...

Пациенти сме, не сме "плъхове"!
Помага се на народ, който дърпа, ама напред, не назад!

Анонимен каза...

Анонимен плъх нарича други анонимни плъхове?

Анонимен каза...

А Машстрой?

Анонимен каза...

Коя кръчма е държал г-н Дренски ?

Анонимен каза...

Не държал, ами май си я държи - баварската къща

Анонимен каза...

18-ти,искат без стаж за да не е хитряга и да ги цака,а да е някой новак,да се напича да се доказва.

Анонимен каза...

Да си я държи като спомен, че всички "успехи" му ги е направила държавата.Собствената му инициатива е със статус "ЗАТВОРЕНО" и "ЗАВЕДЕНИЕТО НЕ РАБОТИ" (:

Анонимен каза...

То с ЕЛМА е свършено, идва ред и на Елматех, ами дано Теодор Енев с неговия екип, запази в Балканска звезда моторното производство в Троян и създаде работни места. Чувам, че вече работата им потръгнала и е конкурент и на Еламтех и на интервюирания - ММоторс

Анонимен каза...

Човекът си живее добре. Кръчмата му незнам как е като заведение обаче определено е доста внушителна на външен вид. И явно не му дреме за нея чак толкова след като има и друг бизнес.

Анонимен каза...

Явно ти съдиш за всичо по външния вид и опаковката.Същността няма стойност...Ей от такива олигофрени България има нужда, за да бъде мачкана!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |