Картина на троянка краси Европейския парламент

* Василена Ганковска – сред 11-те български автори, представени в колекцията на ЕП
* Талантливата ни землячка е завършила СХУПИ - Троян и Художествените академии

в София и Виена

ТРОЯНКАТА Василена Ганковска, докторант и хоноруван преподавател в Художествената академия на Виена (Австрия), е сред 11-те български художници, чиито картини, пластики и фотографии (15 на брой) бяха подбрани от специална художествена комисия и закупени за колекцията на Европейския парламент (ЕП). Произведенията са от изложбата „Българско изкуство в колекцията на Европейския парламент”, открита на 1 септември 2011 г. в Музея за съвременно изкуство в София.

11-ТЕ АВТОРИ са от различни генерации, но преобладават младите творци и присъствието сред тях на Василена е безспорно признание. Сред избраните са изтъкнати имена на съвременното българско изкуство като проф. Андрей Даниел, Любен Генов (също като Василена възпитаник на троянското Художествено училище), Станислав Памукчиев, Божидар Бояджиев и др. Произведенията от българската селекция ще бъдат изложени за постоянно в работните сгради на Европейския парламент в Брюксел, Страсбург и Люксембург.

ИНФОРМАЦИОННОТО БЮРО на ЕП в България издаде и работен календар за 2012 г., илюстриран с произведения от изложбата „Българско изкуство в колекцията на Европейския парламент”. Една от страниците на календара – съдържащ информация за историята, структурата и дейността на ЕП, годишния му график, данни за българските евродепутати, включително техни електронни адреси и сайтове – е украсена с картината на Василена „Един следобед в Бурггартен 2” (масло и молив върху платно, 2007 г.).

ВАСИЛЕНА ГАНКОВСКА (р. 1978 г. в Троян) е дъщеря на прочутия керамик и председател на Дружеството на троянските художници Енчо Ганковски и известната троянска фотографка Величка Ганковска. Завършва СХУПИ – Троян (сега Национална гимназия за приложни изкуства), а после Художествената академия в София, специалност керамика при проф. Красимир Джидров. Продължава образованието си във Виена, където завършва втора магистратура - живопис и графика (2005 г.), и в момента защитава докторантура. Миналата година Василена е била на 3-месечна творческа командировка (специализация) в Рим - със субсидия от Министерството на културата на Австрия.

Т21

5 коментара:

Анонимен каза...

Браво!

Анонимен каза...

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8_%D0%91%D0%BE%D1%8F%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B5%D0%B2_%D0%91%D0%BE%D1%8F%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%B0

Анонимен каза...

Е,грешката е вярна,но не е фатална!Честито на Василена,а и на родителите,па и на Троян!

Анонимен каза...

Много се радвам ,че в този сайт има място и за културни събития, а не само за "политици".Браво на Василена!Макар ,че ние си я знаем че е кадърно дете...

Анонимен каза...

Браво и нови успехи за напред!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |