Наши в парада „България през вековете” в Копривщица

* Джоко Росич: „Хората, облекли тези униформи, са елитни хора”

НАЦИОНАЛНОТО ДРУЖЕСТВО „Традиция” за втора поредна година организира парад „България през вековете” (3-4 декември). Домакин отново бе възрожденска Копривщица, а място на събитието – историческият площад „20-ти Април”. „Няма по-естествена сцена от тази в Копривщица, където да станем свидетели на демонстрации на военното облекло на българите и аксесоарите към него от основаването на нашата държава до днешни дни. Пожелавам ви да продължите да възраждате българските традиции с оня несломим дух, благодарение на който България я има на картата на Европа и света”, заяви при откриването зам.-кметът на Копривщица Иван Лесков.

СРЕД УЧАСТНИЦИТЕ бе и прочутият актьор Джоко Росич, деен член и един от основателите на „Традиция”. Развълнуван, той се обърна към всички присъстващи с думите: „Трудно се говори в Копривщица – град възраждане и традиция. Нашето дружество е същото, възраждане и традиция. И искам да кажа, че хората, облекли тези униформи, са елитни хора – защото без хленчене, без дотации, здраво и мъжки са се хванали да направят нещо, да дадат уроци по патриотизъм и любов. Днешният парад не е само парад на униформите, а парад на достойнството, на себеотрицанието, на саможертвата”.

В ПАРАДА УЧАСТВАХА представителни роти на регионалните клубове на „Традиция” от страната, като всяка рота демонстрира въоръжение и облекло от различни периоди на българската армия – от Аспарух до Първото и Второто Българско царство. Възрожденската епоха и борбите за национално освобождение бяха представени чрез дрехи и оръжие на хайдути, въстаници и опълченци и тук бе нашето участие – на Клуб „34-ти пехотен Троянски полк” (Троян и Априлци), воден от председателя Христо Калистерски. Наши хора се включиха и в ротата, представила периода на Първата Световна война.

Дочо Николов,
Клуб „34-ти пехотен Троянски полк”

1 Коментара:

Анонимен каза...

Поздравления мъжкари!!!!!!!!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |