Орешашкият панаир – синтез между традиция и модерност

* Променена философия, мотото е „Живите занаяти” * За всекиго по нещо – зона на занаятите, атракции, търговска част, бирарии
Предстоящо
ПАНАИРЪТ В С. ОРЕШАК е стара традиция, свързана с честванията на храмовия празник (15 август, Голяма Богородица) на третия по големина манастир в България - троянския „Успение на Пресвета Богородица”. Досега панаирът нямаше откроен профил – не бихме могли да различим дали това е панаир на кебапчетата или на суетата. Но тази година профилът е ясен, а предстоящото събитие ще премине под мотото „Живите занаяти”.

ПО ТРАДИЦИЯ организатор е общинското дружество „Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак” ЕООД. И както обикновено панаирът ще продължи няколко дни - сега от 12 август (петък) до 15 август (понеделник), когато е празничната манастирска служба и литийното шествие с чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица”.

КОЕ Е РАЗЛИЧНОТО? В двора на Националното изложение всеки ще може да изяви себе си и да се докосне до традицията. Културната институция разполага с 9 изложбени зали и всяка от тях ще представя отделни занаяти като пирография, грънчарство, дърворезба. Не по-малка атракция ще бъдат и демонстрационните кътове. А за тези, които проявяват по-голям интерес, ще бъдат проведени тридневни курсове под ръководството на изявен майстор в избраната област.

ПЛОЩТА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПАНАИРА този път ще бъде разделена на четири - зона на занаятите, на атракциите, търговска част и бирарии. И така, както се казва, за всекиго ще има по нещо. Излишно е да припомняме, че в предишни години „сърцевината” на панаира бе на улицата – при сергиите с шарените китайски стоки, сега акцентът ще е върху традициите и занаятите. И всеки ще може да се увери, че схващането на традицията и народните занаяти като нещо отживяло и неактуално е дълбоко неправилно.

ЗА ПРЕДСТОЯЩОТО СЪБИТИЕ разговаряхме с Иван Чакъров, управителя на Националното изложение. Той наблегна на новата философия на Орешашкия панаир и ни сподели, че манастирска управа и лично встъпилият неотдавна в длъжност игумен Григорий подкрепят идеите му за промяна. На въпроса за предстоящата реконструкция на сградите на Изложението г-н Чакъров изрази надеждата си тя да започне в началото на м. септември (финансирането е с европейски средства по Оперативна програма „Регионално развитие”, схема “Подкрепа за развитието на туристически атракции”, като общият размер на субсидията е 1 млн. и 446 хил. лв. – бел. Т21).

Инна Бочева

Още по темата:

10 коментара:

Анонимен каза...

Панаира отдавна не е това което беше ...

Анонимен каза...

Олеле боже,пак иде циганията!Изчезвам за седмица.

Анонимен каза...

Нито скари, нито китайски/турски болклуци трябва да има! И кебапите ги знаем къде се продават, и Роко с левчетата познаваме. Трябва да има само занаятчийски сергии, ние имаме толкова много грънчари и дърводелци, да не говорим като дойдат от Габрово и Севлиево майстори, а и от цялата страна. Обърнахме всичко на цигания наистина.

Анонимен каза...

Орешачанин съм, но не се гордея с т.нар. панаир.Това е масово панаирджийско безвкусно сборище.

Анонимен каза...

Откакто Г-н Иван Чакъров пое изложбата и организацията на Панаира,нещата тръгнаха много по-добре.Има какво още да се желае,но си личи че, се работи с хъс и желание.Редно е и го заслужават да се каже поне една добра дума,стига сте мрънкали за циганията.Тя циганията е и тук в сайта и вие я правите,ама това не трябва да се брои,нали така?

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Хубаво е кметството в с.Орешак,манастира и всички българи да се погрижат освен за чалгата и простотията,за още нещо-скита Св.Никола!В ужасно състояние е,отчайващ пример за нашата бездуховност!!!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Ст. Борджуков каза...

Коментари 6 и 8 изтрих, защото ми писва от простотии!

Анонимен каза...

Браво на админа!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |