Канонизират мъчениците от Ново село и Батак

* Церемонията е в неделя (3 април) в софийската катедрала „Св. Александър Невски”, предния ден (2 април, събота) - панихида за новомъчениците и всенощно бдение

НА 3 АПРИЛ (неделя) ще се състои церемония по канонизирането в светци на жертвите от Новоселското въстание и Батак (1876 г.). На церемонията в катедралния храм „Св. Александър Невски” в София ще присъстват и десетки жители на Априлци, Троян и Ловеч, в това число - областният управител Николай Нанков. Канонизация в Българската православна църква не е имало от 1962 г., когато преподобният Паисий Хилендарски е обявен за Божи угодник. Литургията ще бъде отслужена от Негово Светейшество патриарх Максим в съслужение с епархийските митрополити (начало 9:30 ч.); а предния ден (2 април, събота) ще бъде извършена панихида, след което и всенощно бдение.

ЗА СВЕТЦИ ЩЕ БЪДАТ ОБЯВЕНИ монахините Сусана (Сомлева) – игуменка, София (Павкова), Елисавета (Злийска), Ефросиния (Мофтиева), Христина (Христова), Калиста и Екатерина, мирянката Сусана (Чорбаджиева), свещениците Георги Дългодрейски и Никола П. Барбулов и други незнайни духовници и миряни, приели мъченическа смърт по време на Новоселското въстание – последния и един от най-героичните епизоди на българската Голгота (Априлското въстание). Заедно с тях и българите от Батак – мъже, жени и деца – изклани от главорезите на Ахмед ага Барутанлията. Готова е иконата на новомъчениците от новоселския манастир "Св. Троица" в Априлци. На нея художникът Владимир Аврамов е изографисал 8 монахини и двама свещеници, а зад тях се виждат само ореолите на незнайните християни, изклани след погрома на Априлското въстание.

"БРАТЯ И СЕСТРИ В ГОСПОДА, христолюбивият български народ винаги с особено благоговение е почитал и се е вдъхновявал от паметта на всички свои светци и особено от мъчениците за вяра и род. Светлият им лик винаги е бил безценен бисер в съкровищницата на нашата духовност и упование в дните на изпитания. Като провъзгласява в лика на светците просиялите в жертвения си подвиг Баташки и Новоселски мъченици, Светият Синод на Българската православна църква не само оповестява тяхното увенчаване с венците на мъченичеството, но и санкционира отдавна отдаваната им почит... По молитвите на Баташките и Новоселските свети мъченици всемилостивият Бог да дарува на благочестивия православен български народ изобилно здраве и духовни сили, та всички достойно да се изправим пред Божия престол...", се казва в разпространеното послание на патриарх Максим.

Т21

*****
Мъчениците от Ново село

СВЕЩЕНИК НИКОЛА П. БАРБУЛОВ е роден в с. Ново село, днешния град Априлци. Учи в Кишинев, където пребивава 12 години. Връща се от Бесарабия към 1824 г. Три години учителства в родното си село; през 1827 г. е ръкоположен за свещеник, но продължава да учителства. Освен в килийното училище (“метоха”) поп Никола учел момчетата и в дома си. Повечето от учениците му станали свещеници. Дори и в преклонна възраст поп Никола обичал да сказва слова, да поучава народа. Убит е мъченически на 9 май 1876 г. в местността Лъките. Турците го измъчвали най-жестоко: скубали му брадата, отрязали му ушите и бавно го умъртвявали. Когато посрещнал мъченически смъртта, си поп Никола бил на около 76 години.

*****

СВЕЩЕНИК ГЕОРГИ ХР. ДЪЛГОДРЕЙСКИ е роден през 1847 или 1848 година в махала Дългодреите (дн. Столът), Севлиевско, в североизточните склонове на Черни връх. Баща му Христо Нанков бил махлебашия (кмет) и уважаван от съселяните си първенец, притежавал малък хан с бакалница и кръчма на пътя в Граднишкия боаз до река Боазка. Георги имал още трима братя и бил най-малкият. Началното си образование получил вероятно в махалата Черни връх или в с. Ново село, а класното – в Севлиево. През 1869 г. се оженил за сестрата на близкия си приятел - учителя Никола Дабев от Севлиево, в чието семейство живял. През 1871 г. е ръкоположен за свещеник в църквата “Света Троица” в Севлиево. Отец Георги е сред инициаторите за възстановяване на революционния комитет в Севлиево на 16 март 1875 г. Като духовник той подвежда под клетва членовете му в дома на братя Бояджиеви в Севлиево. Участва дейно в подготовката на Новоселското въстание. В навечерието на обявяването на въстанието заминава за родната си махала Дългодреите заедно с дъщеричката си за отпразнуване на Гергьовден. Там го заварва обявяването на въстанието. Като един от ръководните дейци на Севлиевския комитет той поема ръководството на снабдяването на въстаниците с хляб и дрехи, приготвени от монахините в Новоселския девически манастир "Св. Троица".

В манастирската обител намират убежище и старата му майка и дъщеря му. След тежки боеве на двете отбранителни позиции на 9 май турците превземат Граднишкия боаз. Кръвеник също е превзет и тилът на въстаниците е открит. На север от Ново село и манастира, откъм местността Чуката, се появили многобройните пълчища на башибозука и с заплашвали да ударят в гръб и да обградят въстаниците и беззащитното население. Намиращият се по това време в манастира свещеник Георги Дългодрейски, за да отвлече вниманието и да забави колкото се може по-дълго прииждащите турци, се залостил на горния етаж в манастирската сграда за гости, въоръжен с пушки и револвер. Той открил честа стрелба и успял за известно време да задържи нападателите, но когато те разбрали, че се стреля от едно място, нахлули в манастирската обител. Божият човек бил жестоко убит и насечен на парчета. За преднамерената жестокост към свещеник Георги Дългодрейски свидетелстват и докладите на американеца Юджийн Скайлер и княз Церетелев - участници в анкетната комисия (влиятелният лондонски в-к Таймс в броя си от 18 май 1876 г. публикува потресаващи данни за кланетата в България, тези светения са препечатани в много европейски вестници; в дипломатическите канцеларии на великите сили на дневен ред излиза въпросът за създаване на анкетна комисия за Априлското въстание).

*****

РАЗКАЗ НА СЕСТРА ЛЮДМИЛА ИВАНОВА - бивша послушница в Новоселския манастир "Св. Троица" и дългогодишна служителка в него, която и понастоящем се грижи за историческата света обител: „През 1876 г., когато нашият край е горен от турците, след като опожарили махалите, нападателите слезли към манастира. Свещенослужителят, който пръв ги усетил, започнал да стреля по тях. А игуменката, като видяла прииждащата турска сган, ударила камбаната и дала знак на монахините да се заключат в църквата. Турците разбили вратата и с влизането още съсекли игуменката, която била застанала близо до входа, на мястото, където сега се намира храмовата икона на Света Троица. След това избили и останалите монахини, само една от тях оцеляла между труповете, оплискана с кръвта на посечените си сестри. Оцелялата доживяла до дълбоки старини и дълги години е била игуменка. В своето ожесточение турците опожарили манастира, но когато понечили да изгорят и параклиса (понастоящем костница), един разумен турчин ги спрял с думите: „Спрете, братя, нека като мине пътник, да знае, че тук е било манастир”. По-късно главите на монахините били съхранени в оцелелия параклис, а при владиката Филарет се направи ковчег с остъкление и черепите бяха прибрани и защитени от посегателства.”

* Заб. Информацията за новоселските мъченици ни бе предоставена
от Ловчанската митрополия.

9 коментара:

Анонимен каза...

на тази жена не и мястото там! трябват ни вярващи хора

Анонимен каза...

стига толкова алколици имам предвит за людмила и неиният пиян и разведен пропаднал син!

Анонимен каза...

дядо владика е разумен човек надявам се че ще направи всичко възможно1тези двамата ще осквернят манастира и наи вече св.мощи и новоканонизираните св.мъченици !

Анонимен каза...

българи троянци събодете се!тия двамата са по бетер от бившите разколници!

Анонимен каза...

вън от св.обител!на мен ми е болно и тъжно!

Анонимен каза...

ако трябва ще направим и православно здружение тия двамата да ги няма от манастира!стига толкова са крадяли от св.обител!преставете си пиян човек го прибират със количка във манастира !къде отива св.православие !хората са дигнали ръце от тях.

Анонимен каза...

там ще обитават св.мощи!
българи троянци събодете се и пишете а не мълчете !

Анонимен каза...

Кои са тия двамата?Разкажете повече за тях?

Анонимен каза...

Ами въпросния анонимко №1,2,3,4,5,6,7,който си пише сам,апелира да се събудим а не знае елементарна граматика и все е осведомен за всичко, да поясни кои са тези двамата....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |