Инж. Веселин Димитров: „Япония е твърде далеч”

* Готови сме да посрещнем евентуална радиационна заплаха, заяви областният шеф на гражданска защита * Таблетираният калиев йодит не се продава в аптеките - не пръскайте пари на вятъра

„ЯПОНИЯ е твърде далеч”. С това обобщение областният шеф на „Гражданска защита” (сега подразделение към Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - Ловеч) инж. Веселин Димитров изпревари въпросите по най-актуалната тема на срещата с директори и преподаватели от троянските училища, състояла се на 17 март в салона на Община Троян. Въпросната среща, планирана още миналата година, бе на тема „Организация и защита на учащите се при авария в АЕЦ „Козлодуй” и изпълнение на мероприятията в съответствие с Плана за защита при бедствия на област Ловеч”, но нямаше как да „избяга” от случващото се в Япония и страховете дали не ни чака втори Чернобил. Дори да се стигне до изтичане на радиация от засегнатите от земетресението атомни централи в Япония, радиационният облак ще достигне до България след доста време, а преминаването през океана ще отнеме много от радиационната му мощ, поясни специалистът.

„НЕ ПРАВИМ ПРОПАГАНДА, опираме се на реалните факти”, категоричен бе инж. Димитров. Той бе категоричен и в още нещо – че държавата ни като цяло е готова да посрещне евентуална радиационна заплаха; макар че сме много далеч от подготовката и организацията, която имат в това отношение японците. Цитирано бе и неписаното правило, че „когато човек е подготвен, щетите са наполовина”.

ИНЖ. ДИМИТРОВ ОБЯСНИ, че у нас радиационен мониторинг се извършва постоянно, като постове за радиационно измерване има и в Троян; при екстремни ситуации пък съществува готовност за по-обхватен дозиметричен контрол. Пред аудиторията бе направено и демонстрационно измерване на радиационния фон - извърши го общинският ръководител на гражданска защита инж. Ивелин Иванов, а дозиметричният прибор посочи 0,10 микросиверта (напълно в рамките на допустимото и непредставляващо никаква заплаха). В тази връзка бе направена и една препоръка към ръководството на община Троян – че би било полезно на някое централно място в града да се монтира дозиметричен апарат, който да показва какво е нивото на радиационния фон; подобна практика вече има в София и някои други български градове и социалният ефект е голям.

ДРУГО ВАЖНО РАЗЯСНЕНИЕ – превантивното запасяване с йод и други подобни от аптеките е напълно излишно. Първо – защото таблетираният калиев йодит, който е единственото надеждно средство срещу радиоактивното облъчване, не се продава в аптеките, а се съхранява от подразделенията на гражданска защита. И второ – защото запасите са достатъчни и при нужда ще има за всички. За жителите на община Троян има и достатъчни количества индивидуални средства за защита от радиация (респираторни маски и др.), които се съхраняват в подземието на ОДЗ „Мир” в жк „Лъгът”.

ПО ВЪПРОСА ЗА НАДЕЖДНОСТТА на АЕЦ „Козлодуй” инж. Веселин Димитров заяви, че това е една от най-надеждните атомни централи в Европа. В близост до България има три други АЕЦ – в Румъния, Унгария и Словения, които също не будят тревоги.

Т21

7 коментара:

Васил Митков каза...

Докато чакаме да монтират дозиметър на площада сложете на Вашия сайт този линк :
http://www.bnsa.bas.bg/bg/emergency/radgamma_background
Така всеки който желае ще може да следи нивата на радиационния гама-фон в страната ,които за сега са напълно нормални!

Анонимен каза...

Хората от летището казаха да се подгатвяме за оранжевия дъжд, тия двамата плямпат само простотии!

Анонимен каза...

Абе вии си мерете редовно да не осиране като с Чернобил.

Анонимен каза...

Ето Ви за отпускане нещо забавно за "нашенец", който не се вълнува от гама-фона:
http://vbox7.com/play:71ce1f1c

Анонимен каза...

4-ти,браво на теб,поне 15 минути се посмях от сърце:)Благодаря!

Анонимен каза...

...
4-ти,браво на теб, посмях се от сърце:)Благодаря!

АРВи каза...

Информацията, относно "„Гражданска защита” (сега подразделение към Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”" - Ловеч), меко казано е неточна, тъй като такова животно сега няма.
Сега ми се струва, че тази доста стройна, въпреки че не беше най-добре структурирана организация, ще потъне безследно в МВР структурите или тези на пожарната. Не ми е ясно с тази поредна недомислица от страна на управляващите, как ще се получават пари от европейския съюз, относно превенции и за борба с бедствия и аварии на територията на страната ни, като са в струрата на МВР. Сега пожарната е структорирана на общински принцип, а бившата Гражданска бяха на областна. Как сега ги обединиха? Ха да видим как ще ги разкъсат или ще останат да обслужват само община Ловеч, където ще ги дислоцират скоро. Докато не съберат пожарна, гражданска защита-макар и бивша в едно с ЦСНМП и с планинските спасители пак нищо на хоризонта, че даже и доброволните формирования, които сега безпризорно са хвърлени на кметовете без те да имат капацитет и кадри да се справят с тази дейност. Само се заблуждаваме взаимно, че държавата полага някакви грижи. Къде са целевите средства за това от държавата към кметовете, къде са щатните бройки за управление и обслужващ персонал? Или като ме кара да си слагам колан или каска държавата го възприема като грижа за поданниците си? Не-е-е, това е проформа за събиране на глоби и пари, нищо друго. Добре, че за сега Всевишният не ни е "обърнал внимание"! И сполай му!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |