Сапун, учебници и презервативи до дупка*

* „Като говорим за смъртта на българското село, няма как да не споменем циганизацията” * „Цените у нас са по-високи от тези в Западна Европа и някой се опитва да ни убеждава, че това било пазарна икономика”

Безпощадният анализ, който ще прочетете по-долу, препечатваме с незначителни съкращения от електронната агенция „Фрог Нюз” (www.frognews.bg). Негов автор е големият български журналист Огнян Стефанов – същият, срещу чието слово и чуковете се оказаха безсилни.
Т21
*****

ОТ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ни засипват демографски новини, сравними по драматизъм с холерата и войната. Нацията ни се топи, останките от нея изпростяват фатално, а БНТ ни залива с песни за Евровизия, сякаш самосвал изсипва хлор в градското водохранилище.

НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ сме на път от селска нация да се превърнем в градска. В България винаги се е знаело, че селото храни града. Но като изчезне селото, какво ще ядем? Всъщност ГЕРБ сами са си виновни за ситуацията и гърча, защото нямат един боец в редиците си, който интелигентно и аргументирано да обясни и защити позициите на управлението. Сал един Борисов не стига. И Цезар без генералите и легионерите си щеше да е просто един смел мъж. Като говорим за смъртта на българското село, няма как да не споменем циганизацията. Без нея то все още можеше да има някакъв шанс.

КРЪГЪТ Е ЗАТВОРЕН ОТ ГОДИНИ. Можеш да се изхранваш от селски бизнес, ако произвеждаш продукт. Опиташ ли подобен бизнес обаче, идват рояци гладни роми и отмъкват каквото си отгледал. Нищо не може да ги спре, защото гладът е страшно нещо. Стига се до извращения, въоръжени грабежи, насилие и убийства. Младите хукват към града, а старите заключват вратите и се молят на Господ злото да ги подмине тази нощ. Така не се живее, това не е живот. Половината селяни вече са в София, другата половина – в Пловдив, Варна, Бургас и още два-три града. Обикалят строежите, въртят кирки по шосетата, продават в моловете, сервират по морето, а кредитите им все по-често стават лоши.

ИМА ПЪТ ЗА ОПРАВЯНЕ и началото му е върховенство на закона. Но не както го разбират някои български управници и съдебната ни система. Не е вредно да се започне с озаптяване на адвокатската мафия, проверка на магистратските доходи и имоти и всекиму – заслуженото. Личният пример е много важен. Контрол на монополистите. Цените у нас са по-високи от тези в Западна Европа и някой се опитва да ни убеждава, че това било пазарна икономика. Няма такъв филм. Разбиват се картелите, контролира се вносът и пазарът. Не е толкова сложно, но се иска воля. Следващият етап от пътя е слагане край на циганизацията. Сапун, учебници и презервативи до дупка. Който краде и бие – в кауша. Който учи, ще сполучи.

РЕАЛНО ОРЯЗВАНЕ НА АДМИНИСТРАЦИЯТА и съкращаване на бюрократичните процедури. Правенето на бизнес трябва да е стимул, а не бой на негри в тъмна нощ. Приемане на преференциални поправки в законодателството за селските райони. България е селска страна и в това е нашият шанс. Имаме територия, от която можем да преяждаме и да изнасяме. При това екологична продукция. Но гладуваме, което е абсурд.

ТЕЗИ, КОИТО ЗАМИНАХА НАВЪН, няма да се върнат. Но на тези, които останаха, трябва да се даде шанс. Това означава спазване на законите, закрила на бизнеса и спокойствие за обикновените хора. Наплашеният човек не е креативен, както обичат да се изразяват политолози и кандидат-студенти. Той сънува как нахлува в именията на богатите и се разправя с тях. Жадува мъст, защото животът му се търкаля съсипан из бурените на родната действителност. И озверява, като вижда децата му да се мъчат.

АКО НЕ ЗАПОЧНАТ ДА СЕ СЛУЧВАТ час по-скоро тези няколко неща, ни чака либийски вариант. Не, не преувеличавам. Когато сълзите от мъка са повече от сълзите на радост – чакай погроми. Това не са камъни в градината на сегашните управляващи. Падна им се късата клечка – да спасяват страна в разпад. Въпреки опозицията и мафията. Въпреки липсата на производство и инвестиции. Въпреки кризата, от която не сме излизали десетилетия. Хората още се надяват и биха подкрепили усилията, ако се виждат такива. Тези неща няма да ги чуете на пресконференция. Не съдържат сензация, не вдигат тиражи и рейтинги. Но от тях зависи дали ще оцелеем.

Огнян Стефанов, „Фрог Нюз”

* Заб. Заглавието е на редакцията.

11 коментара:

Анонимен каза...

Той Бойко ви е виновен за всичко, комунисти мръсни! И тоя е някъв лизач, ама се прави.

Анонимен каза...

1-ви,този иска Бойко да успее и е всичко друго, но не и лизач.

Чичо Гошо каза...

Тоя 1 да не е някой МАНГАЛ и да се нерви от тезата на Стефанов: "Следващият етап от пътя е слагане край на циганизацията. Сапун, учебници и презервативи до дупка. Който краде и бие – в кауша. Който учи, ще сполучи."

Анонимен каза...

Ей № 3 , измисли си друго име.Не ми взимай ЧИЧО ГОШО, има много други чичовци в този град така че, чичо Пешо, чичо Иван и т.н.т.н С поздрав ЧИЧО ГОШО -І.Е, ако си го много харесал ПИШИ СЕ ТОГАВА - ЧИЧО ГОШО - ІІ

Анонимен каза...

Поздравления за автора!

Анонимен каза...

Поздравления и от мен!Но дали наистина чуковете се оказаха безсилни?Аз също отдавна чета Фрогнюз,а преди и Опасните новини.Забелязвам,че някои теми вече се избягват,променен е начинът на изразяване по някои теми-например свързани с т.нар.Президент Гоце.А помните ли как Иво Инджев беше изхвърлен за часове от БТВ само след споменаването на подареният на Гоце Сирищника мезонет?Да си спомняте жърналистическата гилдия да го защити?Та,чукове има най-различни,но винаги боли.На народите с къса памет преходите им са дълги,дори безкрайни.И когато не знаеш къде отиваш,обикновенно стигаш там,където най-малко си очаквал...АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Ох, г-н Стефанов и аз като Вас не мога да си мълча, но още не са ме трепали.Пожелавам Ви да се възстановите и безпощадното ви перо да пише още дълго време, да боде още по-дълбоко, дано прободе душите на тези съсипници на хубавата ни страна.Подкрепям всичко , което пишете.
Айс, ти беше ли на голямото празнество на 3 Март.?Както чета, отново голяма излагация било?

Анонимен каза...

Не съм съгласен за сапуна. Много ще мирише. Едва ли някой ще се къпе с такъв.

Анонимен каза...

То, на приказки е лесно. Всеки може да ги каже тея неща, ама нека да ги направи.

Анонимен каза...

и презервативи до дупка...Не помагат и те:

Циганин отива на доктор:
- Докторе, какво да правим Айшето да не ражда вече?
- Използвай презерватив.
- Първото дете така стана.
- Тогава използвайте хапчета.
- Второто дете така стана.
- Тогава не правете любов.
- И това не става. Така стана третото дете…

Анонимен каза...

Много ми хареса публикацията на Огнян Стефанов.Наистина нещата трябва да почват да се случват,защото народа е беден и гладен,а знаете гладен човек как страшно гледа.Събуди се народе и се вземи в ръце най-после!Стига толкова търпение и унижение!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |