Троянският 3 март

* Родният трикольор се вееше от балконите * В Музея – безплатен вход и възможността да облечеш опълченска униформа * „Защото съм българка и обичам България!”

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МРАЗОВИТ бе този троянски 3 март; а леденият вятър и прехвърчащият сняг дозасилваха зимното усещане. Което, разбира се, не попречи на празничното настроение.

ЧЕСТВАНЕТО на националния ни празник започна предната вечер (2 март) - с концерт в читалищния салон на гостуващия танцов ансамбъл „Загоре” (Стара Загора), чийто главен художествен ръководител от началото на 2011 г. е съгражданинът ни Мирослав Станев. Преди спектакъла, в читалищното фоайе, бе открита двойна изложба: фотографската „България 75 години назад” – представяща снимки на различни градове (включително Троян) и родни забележителности от първата половина на миналия век, дело на прочутия столичен фотограф Григор Пасков (представи ги внукът на автора); и актуални карикатури на известния български карикатурист Георги Златанов, който присъства на откриването.

ПО ТРАДИЦИЯ троянският 3 март започна с празнична служба и молебен за здраве и благоденствие в градската църква „Св. Параскева-Петка”. А от 11:00 ч. бе тържествената церемония с издигането на националния флаг на централния троянски площад. В словото си пред немногобройната публика градоначалникът Минко Акимов подчерта значимостта на датата 3 март и фактът, че българската свобода не е дошла даром, че стотици български герои са се жертвали за нея. През целия ден вратите на троянския Музей на занаятите бяха отворени безплатно за посетители; като голямата атракция, от която се възползваха мнозина, бе възможността да се облече автентична униформа на български опълченец и руски офицер и да се вземе в ръка старинно оръжие от онези героични времена.

И ТАЗИ ГОДИНА не бяха малко (въпреки че могат да бъдат много повече) троянските домове, украсени с националното знаме – нещо, което радва и дава самочувствие. Пред камерата на Т21 попадна и една млада дама, която се бе закичила с двете национални емблеми – голяма българска роза и българския трикольор; попитахме я защо, отговорът й: „Защото съм българка и обичам България!”.

Т21


5 коментара:

Атанасов каза...

Честит празник.

Марто каза...

Честит празник на всички българи!!!

Анонимен каза...

Уважаеми г-н Маринов, всичко добре дето си го написал,но си мисля, че скрито дълбоко в душата си не мислиш така позитивно защото:
за този свята дата за България, има своя принос и нашият град с големите троянци по онова време,тези, които въпреки големия студ самоотвержено са помагали на руските войски да минат Балкана.Сега само на около 150 човека не им бише студено да излязат и отдадат заслужената почит.
Вероятно сте видели малки и големи градове как отбелязват тази свята дата, а на нашия площад се разигра поредната гротеска на празнинство.Питам? Къде бяха местните първенци - имам предвид известни бизнесмени,някой от тях и общински съветници, къде бяха известни партиини лидери, които се бият в гърдите за особенно големите си заслуги за развитието на града,къде бяха учениците.Питам? Кой и от къде намери този озвучител/простак/,който е неграмотен и просташки музикален.Колко секунди беше времетраенето на изпълнението на Борис Христов?Това е гавра с НА МНОГОЕ ЛЕТА.Кой го накара да я прекъсне на 10-тата секунда или това беше негова инициатива?Срам, голям срам за него и за тези дето се бяха опнали отпред.Той незнае ли ,че това е коштунство и жестока подигравка с тази ода за безсмъртието.Искам да похваля кмета, че за разлика от друг път не извади листчето с речта си от джоба , а беше положено в папка.Браво!Поводът да напиша това мое впечатление от"големия троянски празник" е най-голямата простотия, където не
вярвам че може да се допусне на друго място.След обявяването на края на тържеството"музикалният оформител" го дооплеска с голямата патриотична българска песен БРАЛА Е МОМА КЪПИНИ В ПОПОВЕ ГРАДИНИ.Добре, че нямаше много млади хора, та да ги научим на практика как се провежда масово празненство с патриотична насоченост.
Помощта на местното население за преминаването на Балкана от руските войски и стратегическата заслуга към военните действия именно тук в нашата община, не е по-малък от този на габровци,на русенци и др., но видяхте как се организира и почита от тях тази свята дата.Тези читалищни деятели за какво са?За какво са ни тези самодейци? За какво ни е този културен отдел в общината дето нямат капка художествена фантазия!Липсва им умението да привличат местното население, да организират и покажат качествени общински мероприятия, да мотивират младите хора да участват в тях.Ще има много да ядем кебапчета и да гледаме ЯЛОВИ МЕРОПРИЯТИЯ ДЪЛГО ВРЕМЕ докато не вземат да си размърдат главите.За съжаление същите участваха и в осъждането на културните мероприятия, за което финансиране ще искат европейски пари.Кой ли ще им ги даде???? С уважение ЧИЧО ГОШО,който не бра къпини в студа

Анонимен каза...

ЧИЧО ГОШО казва истината!!!Факт!!!

Анонимен каза...

Да така е и аз съм съгласна с това. Под всякъква критика беше, толкоз ли няма читалищни дейности с които да се създаде по-празнична обстановка. Браво на децата дето играха и на дамският хор, но само това ли защо.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |