„Брала мома къпини…” на 3 март в Троян

* „Добре че нямаше много млади хора, та да ги научим на практика как се провежда масово празненство с патриотична насоченост

"Читателите ни пишат"

Поредният гневен читателски коментар (то напоследък като че ли негневни коментари няма). Поводът – троянското честване на националния празник 3 март, победата на „Брала мома къпини в попови градини” над „На многая лета” на Борис Христов и някои други нашенски нещица… Коментарът е към материала „Троянският 3 март”, а авторът му се е подписал „Чичо Гошо”. Прав ли е Чичо Гошо, крив ли е – съдете вие.
Т21

*****

ЗА ТАЗИ СВЯТА ЗА БЪЛГАРИЯ ДАТА (3 март 1878 г.) своя принос има и нашият град - с големите троянци по онова време, тези, които въпреки жестокия студ самоотвержено са помагали на руските войски да минат Балкана. Сега (на 3 март 2011 г.) само на около 150 човека не им беше студено да излязат и да отдадат заслужената почит на героите.

ВЕРОЯТНО СТЕ ВИДЕЛИ МАЛКИ И ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ как отбелязват тази свята дата, а на нашия площад се разигра поредната гротеска. Питам: къде бяха местните първенци - имам предвид известните бизнесмени, някои от тях и общински съветници, къде бяха известните партийни лидери, които се бият в гърдите за особено големите си заслуги за развитието на града ни, къде бяха учениците. Питам: кой и откъде намери този озвучител, който е неграмотен и прост музикално. Колко секунди беше времетраенето на изпълнението на Борис Христов?! Това бе гавра с „На многая лета” - кой го накара да я прекъсне на 10-тата секунда или това беше негова инициатива?! Срам, голям срам за него и за тези, дето се бяха опнали отпред; той не знае ли, че това е кощунство и жестока подигравка с тази ода за безсмъртието. Но искам да похваля кмета, че за разлика от друг път не извади листчето с речта си от джоба, а беше положено в папка, браво!

ПОВОДЪТ ДА НАПИША това мое впечатление от „големия троянски празник” е най-голямата простотия, която не вярвам, че може да се допусне на друго място. След обявяването на края на тържеството „музикалният оформител” го дооплеска с голямата патриотична българска песен „Брала мома къпини в попови градини”. Добре че нямаше много млади хора, та да ги научим на практика как се провежда масово празненство с патриотична насоченост.

ПОМОЩТА НА МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ за преминаването на Балкана от руските войски и заслугата му към военните действия тук, в нашата община, не е по-малка от тази на габровци, на русенци и др., но видяхте как се организира и почита от тях тази свята дата. Тези троянски читалищни деятели за какво са? За какво са ни тези самодейци? За какво ни е този културен отдел в Общината, дето няма капка художествена фантазия! Липсва им умението да привличат местното население, да организират и показват качествени общински мероприятия, да мотивират младите хора да участват в тях. Ще има много да ядем кебапчета и да гледаме ялови мероприятия, докато не вземат да си размърдат главите. За съжаление същите участваха и в обсъждането на културните мероприятия, за чието финансиране ще се искат европейски пари. Кой ли ще ни ги даде?!

С уважение:

Чичо Гошо, който не бра къпини в студа
(коментар към материала „Троянският 3 март”)

35 коментара:

Нели Генкова каза...

Чичо Гошо, прав си, за съжаление, но за да бъде пълна картината, нека добавя, че хората от Музея на занаятите бяха на своето място. Аз и мои колежки от СОУ "Св. Климент Охридски" заведохме там наши ученици, които имаха възможността да се облекат с дрехи от музейния фонд и да обиколят (безплатно на този ден) залите. Смея да кажа, че това осмисли празника и че децата, а и ние, възрастните, ще запомним този 3 март. В града ни има хора, които мислят и работят модерно, неформално. Нищо, че са единични лястовици, които пролет не правят. Но нека бъдат забелязвани и повече подкрепяни. Макар и с ден закъснение - честит празник, чичо Гошо!

Анонимен каза...

Както се казва таз година „Брала мома къпини в попови градини”догодина Малина без "бикини".Какво ви учудва бе хора.То като не са направили някаква съвместно мероприятие с КООП и да поканят някоя от редовните порно изпълнителки там ,нещо от типа 3в1( на центъра в КООП и в киното)пак добре.Поне щеше да е пълно с млади,а пък то само 100 човека.Да Ти е честит Троенския 3март чичо Гошо!!

Анонимен каза...

Организацията на така наречено тържество беше под всякаква критика. Толкоз ли нямаше какво да се направи, да е по-тържествено. Вярно, че времето беше доста студено, но и за това се намира решение. Аз лично присъствах но се учудвам и от безхаберието на много хора, ми то на пазара при скара бирата сигурно е имало повече хора.

Анонимен каза...

Какъто ни е живота, такъв ни е и празника. На какво да се радваме и на кого. Тези извехтели и мухлясали общивски муцуни ли ще ни радват и вдъхновяват. Какво направиха да ни е весел празника. Затова може би с кабапчетата народа е по- весел. Да пием и за малко за забравим. Прочетете Ботев, неговото творчество отразява битието ни, а колко отдавна е писал, а така важи за сегашното време. Българино, събуди се и не търпи повече да те тъпчат и мачкат.

Анонимен каза...

Германската верига "Лидл" вчера отвори магазини и във Видин, Враца и Козлодуй . Така вече присъства в 20 града с 27 магазина. Във Видин трите нови обекта са на мястото на "Плюс". И вчера нетърпеливи клиенти очакваха прерязването на лентите.

Анонимен каза...

Така е хора,лошото е ,че отъждествяваме историята със съвременните политици.Отмъщението си към тя проявяваме на такива бележити дати.Жалко за България иза нас българите,защото живеем в една истинска трагедия с тази разлика,че някой не го осъзнават....

Анонимен каза...

Ще изразя скромното си мнение за националния ни празник. Може ли думата "празник" да общува с думата "клане", "еничари", "руснаците ни освободиха"? Какво национално има в това? И от какво да се гордеем, след като нашите герои са се борили за "чиста и свята република", а сме получили цар? Това ли да празнуваме?
От години мероприятията са едни и същи - скучни и харчейки много пари.Историята е минало, а не настояще и няма да се измъкнем от този капан, ако не го отхвърлим.Мъртвите герои трябва да бъдат споменати в църкви и манастири и да престанем с тези зари и преброявания кой е тук или не е. Да престанем да харчим пари за лицемерни възпоменания.
А ние повече се радваме и сме горди на 24 май.Сърцата и душите ни казват, че това е нашия празник.В такъв ден изпитваме гордост и повод за празник, нали?

Анонимен каза...

До 7,ако не е бил 3 март никога няма да има 24 май,разбра ли празна тикво недоправена.Затова сме толкова хубави,защото има много бонаци като тебе.Най жалкото е че България угасва може би необратимо ако не се намери някой с национална стратегия-раждаемост,предотвратяане на циганизацията,спиране на демографския срив,дигане националниядух.1години щом сме с половин милин по малко,това означава чене ни остава много време.Койполитик говори за това нещо-най важното,какви проблеми се решават като нямада има българи,облагодетелствани от това.Най важното раждаемост на българите,българска единтичност и дух,без тези неща ще загинем и то скоро.

Анонимен каза...

До8,ами нии с теб не помагаме ли за циганизацията
като сме увиснали пред монитора в 1 през нощта
Братовчедите роми по туй време духат жаравата под полата на Айшето и множат етноса Що се не гмурнем под юргана и ощастливим половинката си , че и тя се нада , да знаиш и ако не я почетем друг ще го стори. Айде.

Пол..... каза...

До №7-На 3 март /Националния ни празник/,имаше много призиви като "Нека не приемаме България /разбирай "Свободата"/ за даденост и не забравяйте тези,които са дали живота си за да я има и днес"
Ако ги беше прочел/а,нямаше да слагаш тази помия тук.Ще копирам една реч,която е изключително точна и я прочети,за да може друг път като седнеш да пишеш коментар,да спрегнеш глагола "мисля" по рационално.

Анонимен каза...

До 9 скапаняк,първо незнаеш кой къде и какво работи за да коментираш в колко часа пише.Що се отнася за половинката ти ти си се оправяй,но не намесвай други половинки

Анонимен каза...

Абе аз мога ли и на двамата половинките да таковам,а?

Анонимен каза...

България не угасва, Троян го прави и то успешно! Щом Лидл са отворили магазини в отдавна загиналата северозападнала България не знам какво да мисля за пропаста и стъпката напред.

Анонимен каза...

Eй я до като се карате кои помага за циганизацията си направете един тест да видите от кои сте: 20 npuзнaka, че сте циганин:
1. Mucлume, чe "гeнumaлuя" e нaзвaнuemo нa uтaлuaнckuтe aвuoлuнuu.
2. Пoзвoлявaтe нa 13-гoguшнaтa cu gъщepя ga пyшu пpeg geцaтa cu.
3. Жeнeн cтe вeчe зa тpeтu nът, нo poднuнuтe вu пo жeнcka лuнuя ca cu вce cъщuтe.
4. Oтkakтo Toдop Жuвkoв yмpя, вeчe мeчтaeтe дa cтe kaтo Цap Kupo.
5. Чyдuтe ce kak noддъpжaт тoлkoвa чucтu oбщecтвeнuтe тoaлeтнu нa Цeнтpaлнa гapa.
6. Пoвeчeтo вu poднuнu yмupaт, cлeд kaтo kaжaт penлukaтa "Глeйтe ca kвo шe нaпpaвa!"
7. Знaeтe нauзycт cayндтpaka нa фuлмa "Cлoнът, мoя npuятeл!"
8. Имaтe noвeчe oт eдuн бpaт, koйтo ce kaзвa Aceн.
9. Cмятaтe, чe Дoм Пepuньoн e бoc нa мaфuятa.
10. Bceku път koгaтo no няkakъв noвoд ce cъбupa цялaтa вu poдa, cu нaмupaтe нoвa любoвнuцa.
11. Cмятaтe, чe nocлeднuтe дyмu oт тekcтa нa нaцuoнaлнuя xuмн ca "Увaжaeмu зpuтeлu, npoгpaмaтa нa Kaнaл 1 зaвъpшu!"
12. Пpu nocлeднaтa бypя нaйлoнoвuтe пpoзopцu нa къщата вu ce uзnoкъcaxa.
13. Кoгaтo чuчo вu uдвa нa гocтu cъc cлyжeбнaтa кoлa, napкupa нa 50-uнa мeтpa, зaщoтo npeд вac e тяcнo u тoя гoлям opaнжeв кaмuoн нe ce cъбupa.
14. Дъpвeнuят гpeбeн нa npaбaбa вu uмa noвeчe здpaвu зъбu oт вac.
15. Кoгaтo xoдuтe дo тoaлeтнaтa, мuнaвaтe npeз външнaтa вpaтa.
16. Бaщa вu uдвa c вac дo yчuлuщe, зaщoтo yчu в no-дoлнuя клac.
17. Пoлuвaтe peдoвнo тeмeнyжкuтe, зacaдeнu в дeтcкoтo кopитo зa къnaнe.
18. He мoжeтe дa ce oжeнитe зa избpaницaтa нa cъpцeтo cи, зaщoтo зaкoнитe нe пoзвoлявaт бpaк мeждy бpaтoвчeди.
19. Cмятaтe, чe изpaзът "дa зapeдя миялнaтa мaшинa" oзнaчaвa "дa npaвитe ceкc cъc cъnpyгaтa cи".
20. Пo тoaлeтнaтa ви xapтия имa зaглaвия и cнимки.

Анонимен каза...

Брат'чед,на теб кво ти излезна на теста?Циганин или чист мангал?

Анонимен каза...

Излезна ми чист ариец деба

Анонимен каза...

До "тиква" №8 - Българската писменост се е появила много по-рано от 3 март, "тиквениците"- т.е. баниците, също. И как жените в България да раждат деца от "тиквеници", които само пият и не могат да напишат едно изречение без грешка.

Анонимен каза...

До тиква 17,ти си знаеш че си тъп,няма да ти го казвам.24 май се чества в много страни,това е денят на славянската писменост,а не на българския език,разбра ли тикво недодялана.Празнува се в Словакия,Русия и т.н. да не ги изброявам всичките да не ти се натрупа много материал.А ако не са биле хората,където са мрели за България сега и името ти няма да е Българско,камо ли да честваш нещо,разбра ли тикво.Браво че не пиеш и си лягаш в 8.

Анонимен каза...

"А ако не са биле хората,където са мрели за България "...Няма такава грамотност....Аман от тиквеници!

АРВи каза...

Тъй като в коментарите на някои пишещи тук се прокрадват някои "цветущи" изрази и фрази, ги моля най учтиво да критикуват мненията на пишещите а не самите пишещи. Това е основен закон, който възпитаните хора спазват, а останалите - явно не! Няма лошо обаче и да не се спазва, ваш проблем!!!!? Но тогава намалете претенциите, които имате за себе си! Ама е трудно, нали???

Анонимен каза...

Абе тикво 19,какво ти е образованието,ако не те е срам да го кажеш?

Анонимен каза...

Генади, много простотия в този форум.Чистете безумията. Иначе, ако другоселец прочете тези бисери, ще си помисли, че Троян е най-долнопробния катун.Оставяйте само смислените изявление.Махайте всички недомислици, вулгаризми,обиди.Вън алитератите от форума!

Генадий Маринов, Т21 каза...

До №22:

Разбирам! Но логиката Ви е опасна, и води към цензура. Кой може с абсолютна точност да каже кои са смислените изказвания?! И не е ли голям рискът да объркаме нехаресваното, различното с безсмисленото?! А че простотията е много, че има анонимен бабаитлък, че има и умишлени провокации - тъй е, но това сме си ние и няма защо да се гнусим от себе си. Правилата във форума са ясни: трият се единствено коментарите, изписани изцяло с главни букви (заради хигиената на четене) и тези на "български", но с латиница (заради неуважение към езика ни и към българското изобщо).

Дон Кихот го е казал по-хубаво: „Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага, с които небесата даряват хората... лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека."

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Боже,Боже,пази Бьлгария!!!!!!!

АРВи каза...

В допълнение на г-н Г. Маринов вмъквам само, че писането с главни бускви в интернет пространството се възприема като говорене на ВИСОК ТОН, т.е. държи се неправомерно сметка, кара се, или нещо от този род, което е недопустимо в общуването между хора с претенции, каквито са мнозинството от тук пишещите. Така че ако не ви затруднява това правило и ако не ви е неудобно пишете пишете, каквото си искате, а пък админЪТ ще чисти.
Със здраве на всички!!!!

Анонимен каза...

Ако на Трети март бяхте толкова активни и дейни, както сте във форума, нямаше да се стигне до горните писания... Впрочем, не случайно дедите ви "са пропуснали" Априлското въстание, а селата ви, южно от Троян, са предали на турците бележити наши поборници, чиято кръв доведе и до Руско-турската война през 1877/78 г. През 1876-а предците ви сигурно са бистрили кой, къде и защо е въстанал, както вие сега умувате къде и защо Лидъл е открил магазини в страната... Настина големи празнодумци сте в Троян! Все герои от Форума...
Василев, Априлци

Анонимен каза...

Поздрави на Априлци!

Анонимен каза...

Хубаво им го отсипа,26-ти,на "само чисти арийци,деба"-патриоти на маса.И правописа им-като от кърджалийските села.

Анонимен каза...

Впрочем,чете ли се този форум в Априлци или си имате друг и кой е той?

Бай Бочо каза...

Василев,Василев(26),титане априлски,я кажи кой си и за какво се бориш.Що ли ми се чини,че червената партийна книжка ти стърчи от джоба, а селски?

Анонимен каза...

Билгийска му работа! По зле и от габровски еснафлък.

Анонимен каза...

Чула жабата,че се подковава коня и хоп от Априлци в Троян

Анонимен каза...

Каза ли ви го 26-ти?

Анонимен каза...

До 22 Рапорт даден-Рапорт приет!!!
Коментарите са такива каквито са и коментираните.За достойните хора респект със смислени и възпитани мнения.За измамниците ,тарикатите и кретените живеещи от нещастието на хората ще се чуват само вулгаризми,обиди от долнопробния катун докато го има все още и него.
Браво Генади достоен отговор!Някои хора им се иска да се върне времето на цензурата и комунизма.

Анонимен каза...

Ами "Брала мома..........." и какво? А що се отнася до вас господа, велики интелектуалци..........а на 2-ри март концерта??? какво? или той няма нищо общо с 3- ти март.../говоря за тия, които коментират че нищо не се случило на Националния празник/
Смешни сте!
Смешна е цялата дискусия

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |