Грозно, грозно отвсякъде

* „Та, водейки екипа си, кметът да им постави конкретно и със срокове какво да се оправи, поднови, реновира, да се глобят нарушителите на Наредба №1…”

Поредният силен читателски коментар (към материала „Иван Христов: Малко са алтернативите пред Троян днес”) на един от най-активните форумци – Мама Дуни; псевдоним, зад който, не е тайна, стои специалистката по туризъм и председател на троянското сдружение „Съвет по туризъм” Стела Карамфилска. Поздравяваме авторката за прелюбопитната идея, която, макар и да звучи шеговито на пръв поглед, си е повече от сериозна. И си заслужава вниманието – и читателското, и на адресата (троянската управа и лично г-н кмета).
Т21

*****

ПРЕДЛАГАМ СЛЕДНИЯ СЦЕНАРИЙ. В понеделник след оперативката кметът със завеждащите отдели в Общината да се облекат топло и пеш да прекосят площада и после през Марковския мост (мостът за пазара – бел. Т21). Там, на гърбицата му, да се огледат нагоре и надолу, за да видят най-грозното речно корито, което може да има един град в централната си част. Строено, недостроено, бетон и боклуци, върби нагоре и надолу.

МИНАВАЙКИ ПОКРАЙ ЦВЕТАРИТЕ, да се насладят на красивите цветя и на грозните павилиони отпреди 10 години. След като завият надясно, да се опитат да минат по тротоара. Вероятно няма да успеят. Ако минат, да внимават да не се спънат в някоя изкривена плочка от корените на дърветата или от колите, които са качени на тротоара.

ПО-НАГОРЕ, СРЕЩУ ДАНЪЧНОТО, да се насладят на уникалната гледка на най-новото строителство в града ни; вероятно има в договора клаузи, които регламентират някакви срокове и неустойки от фирмата, закупила това петно в центъра на града и нищо неправеща вече 4 години (става дума за замразения строеж върху терена на някогашното лятно кино – бел. Т21).

РАЗХОДКАТА ДА ПРОДЪЛЖИ ВЕЧЕ ПО НОВИЯ ТРОТОАР (на ремонтираната в края на м.г. ул. „Димитър Икономов” – бел. Т21). Добро и просторно място. Да внимават да не се ударят в някоя кола или бус, качени на комфортно широкия тротоар. Като стигнат до казиното, да погледнат към автогарата - отдясно Лас Вегас, отляво картина от късния соцпериод, с дупки и спрени коли кой къде свари, та автобусите да не могат да маневрират за паркиране и почистване. След като свият покрай сградата на бившето АПК, да внимават отново да не се спънат от вълнообразната тротоарна настилка; ако е валяло, може да стъпят и в кална локва. Като минават по моста (до полицията), да погледнат отново речното корито нагоре и надолу - грозна картина.


КАТО ЗАВИЯТ НАДЯСНО И НАБЛИЖАТ ПЕШЕХОДНИЯ МОСТ (до музея), да се насладят на „красивата” му облицовка от поцинкована ламарина. Да бяха й сложили поне една боя. Друг е въпросът, че облицовката можеше да е от дърво. Подпорната стена на Музея, направена по времето на кмета Фичев през последното десетилетие на миналия век, така си стои с кофражните ръбове по нея. Как не се намери някой поне една замазка да й направи. Грозно, грозно отвсякъде.


МИСЛЯ, ЧЕ НИКЪДЕ В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГРАДОВЕ няма да се намери в централната им част толкова грозотия. Та, водейки екипа си, кметът да им постави конкретно и със срокове какво да се оправи, поднови, реновира, да се глобят нарушителите на Наредба №1 за обществения ред на територията на община Троян. Другата седмица същият екип да посети друг район на общината и т.н. Шефовете на БКС и „Комунални услуги” да са плътно до кмета. След време - същата обиколка с контрол по изпълнението; и така да се обиколи цялата община.

7 февруари 2011 г.

Мама Дуни /Стела Карамфилска/
(коментар към материала „Иван Христов: Малко са алтернативите пред Троян днес”)

28 коментара:

Анонимен каза...

Хрумна ми една идея!
Всеки,който има възможност я с телефон я с фотоапарат ,нека да направи снимки като тези в статията и да ги изпрати на редакцията на Т21.
Лично аз ще щракна бизнесдамата с червената Тойота,най-нагло спряла върху чистоновите плочи на тротоара под аптеката на Автогарата!
Също и адът ,който е всеки четвъртък в този район!

Анонимен каза...

Моля Ви, господин кмета и шефовите на БКС и комунални услуги са винаги едни до други почти всеки обяд в т.нар. ловен ресторант "Диана". Но явно не си говорят по тези проблеми.Има толкова други теми......

Анонимен каза...

Аз съм "за" идеята на №1.И друго предлагам.Да се направи едно табло пред общината и всеки да лепи по някоя снимка от "най-красивите и екзотични" местенца на града.Така всеки ден Кмет и Сие ще се любуват на прекрасните снимки от нашия роден град!

АРВи каза...

Вие май се размечтахте. Че кой ще се кандидатира за кмет при такова условие? Ами сигурно някой гюнсурат. Свестен човек не би се ангажирал да върви подир всеки един от нас и да му угажда на всевъзможните прищевки.
На вас май ви се ще всички да с--ем а кметът да бърше. Града ни е на това дередже, здащото на никой, или на почти никой не му пука, а само иска. Размечтахте се. Знам, че ще ме засипете с апострофи, но си е така.

Анонимен каза...

АРВи,и да и не...Да че не струваме като хора,и не че няма кой да прилага и следи законите.
Я погледни снимките на Генадий,тази от автогарата,тази с колите по тротоарите.
Там ли им е мястото,къде са полицаите?

АРВи каза...

Прав си № 5! За това пиша, че се размечтахме. Иначе колите по новите тротоари са наши, нали? Че те от каквото и да са направени, ще поддадат.
Сега е изборна година и кмета няма да вземе да насъска полицията да глобява нарушителите, защото се надява на втори мандат, който може и да получи, като гледам какво "население" сме, да не използвам по-пеперливи слова.

Анонимен каза...

Само си дрънкаме и пак ще е същото, предложете как да ги изгоним преждевременно.

Анонимен каза...

Предложете, та предложете. Няма такова, което да събере повече от 1 дузина на площада. Кой ще иска да стане за смях при тази всеобща пасивност. По-скоро се подгответе за "дългото сбогуване". Което може да е доста дълго. Едни избори та втори избори та дрън!

Анонимен каза...

Много плоско гледате върху проблема. За да се спазва един закон трябва да се създадат условия за неговото спазване, все едно да те задължат да си купиш винетка, но да няма откъде.На никой не му е приятно да паркира върху зелените площи и тротоарите.Ввсъщност думата "зелени" въобще не трябва да се изпозлва, (те са кафяви и кални) общината е активна само когато трябва да глобява заради тях, а никаква я няма когато трябва да се залесяват, поддържат и почистват.Става ми тъжно като гледам какво постигат други нации, а ние не, сякаш сме неспособни да надскочим посредствеността си. Ама то какво да се очаква, след като са ни толкова занижени критериите, и сме свикнали с грозните неща около себе си.Невероятно изглеждат тези нови настилки които се правят в Троян. От ходенето си по света, макар да не е било чак толкова много, ми прави впечатление, че САМО и ЕДИНСТВЕНО са в БГ се правят толкова некачествено улици и тротоари.Повечето тротоари са в лошо състояние,и най-малко паркиралите коли са виновни, по-скоро некачественото строителство и изборът на евтини материали и работна ръка.Погледнете само новите бордюри които са по Ботев вече всички са почнали да се разпадат и ги сравмете с тези от социализма които не са мръднали. И другия проблем е,че плочките се слагат по лоша и стара технология-върху пясък и криво,а и самите плочки са също супер некачествени.Има много места в Троян където не се спира по тротоарите, а новите плочки са се изронили вече.В белите държави плочките се поставят върху бетон .Лично съм го виждал на много места по Европа.Не отричам, че има и автомобили паркирали злонамерено по тротоарите, но техния процент е доста по-малък, спрямо тези които са го направили поради липса на паркоместа. Но да се обиждаме и обвиняваме ,че само в нас е проблемът, заради безхаберието на дадени институции най-малко показва един елементарен и повърхностен поглед върху този сериозен проблем.В последните години колко точно паркоместа бяха построени ,а колите се удвоиха.Бих попитал колко спечели общината от продажбата на банята навремето и какво толкова направиха с парите.А там беше перфектното място за един голям паркинг ,които да разтовари задъхващите се централни улици от паркираните коли.Сега и там както навсякъде в центъра където бяха продадени най хубавите места на измислените троянски "бизнесмени" е пущинак и грозно, грозно .....!!!

Анонимен каза...

Подкрепа за №9 от АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Ето затова се случват нещата, добре описани по-горе:
Принцип на Питър:
В една йерархична система всеки служител се стреми да се издигне на нивото на собствената си некомпетентност.

Следствия:
1. С течение на времето всеки пост се заема от служител, който е най - малко подходящ за него.
2. Работата се извършва от онези служители, които още не са достигнали своето ниво на некомпетентност.

В заключение:
Знае ли някой инфо за това, колко са служителите в общината на възраст под 30 години?!? За да има напредък, не е нужна рутина (некомпетентните ще я незоват "опит"), а да си мукает.
ЕзопнатиЯ

Анонимен каза...

Важното е, че плащаме най-високите данъци в страната!

Анонимен каза...

Теория разбитых окон — теория, сформулированная Джеймсом Уилсоном (J. Q. Wilson) и Джорджем Келлингом (G. L. Kelling) в 1982 году. Согласно данной теории, если кто-то разбил стекло в доме и никто не вставил новое, то вскоре ни одного целого окна в этом доме не останется, а потом начнется мародёрство. Иными словами, явные признаки беспорядка и несоблюдения людьми принятых норм поведения провоцируют окружающих тоже забыть о правилах. В результате возникающей цепной реакции «приличный» городской район может быстро превратиться в клоаку, где людям страшно выходить на улицу.Тщательно следя за чистотой улиц и смывая граффити со стен, нью-йоркские власти не только приучили граждан вести себя культурнее, но и добились значительного снижения преступности в городе.

Анонимен каза...

Някой знае ли какво става с изграждането на комплекс "Чаршията".Началото беше преди повече от десет години ,а докъде е стигнато всеки може да види от моста за пазара.Вярно е ,че остана един имот за отчуждаване ,но нищо не чувам за финансирането му.А той доста би поосвежил центъра.

Анонимен каза...

Към 13-ти-не беше ли по-добре да го попреведеш,приятелю.И по-коректно?Все пак сайта е български,а иначе,според Теорията на разбитите прозорци да не почнем постепенно всички на руски....АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

13-и до АЙ-с-с-с-с..../а:
Из "Руски мъдрости"
- Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Анонимен каза...

Това вече го разбирам-пести се енергия,нали!Значи колкото по-те мързи,толкова си "по-екологичен" един вид.Ма-а-алей-й-й,колко еколози познавам....АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

към 14

С комплекс Чаршията става това, което става с околовръстния път на града, с многото кръгови движения, с откритото управление, с махането на послушковците от общината, ревизия на предходното управление и много други неща, обещавани ни щедро от другаря Акимов през 2007 г.

Анонимен каза...

Към 15.http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=410&aid=9777

Анонимен каза...

Здравейте,
Невярвам никой от тук присъстващите да гласува пак за сегашното управление, но ако все пак има такива да прочетат 18-ти и пак да си помислят.

По-важен може би е въпроса като се обединим около някоя (дай боже читава) кандидатура как да убедим и останалите ни съграждани и близки да гласуват.
Все пак тук сме една шепа хора.

Анонимен каза...

Моля на вниманието на господин кмета и шефовите на БКС и комунални услуги които са почти всеки обяд в т.нар. ловен ресторант "Диана".Помислете господа в кои век живеем и как и по какво време чистите улиците. Практиката да се чистят точно когато хората тръгват на работа е меко казано средновековна. Излезеш от вкъщи изкъпан, облечен и насреща ти през 10-15 метра циганки хубаво те напрашават с метлите. С противогази ли да ходим .Предлагам да се чисти като в нормалните страни - от 2 до 6 часа през нощта, когато няма минувачи.Върл противник съм на стария строй отпреди 1989 г., но с искрена признателност си спомням как тогава улиците се миеха и чистеха предимно с ВОДА и винаги беше чисто.СЕГА СЕ МОЛИМ ДА ЗАВАЛИ ЗА ДА ОТМИЕ КАЛТА И ДА УБИЕ ПРАХЪТ.Не знам докога ще плащаме пари, за най-мръсния, гаден и мизерен град.Като си измиеш колата и след два часа е готова пак за автомивка.И не е ли редно да се помисли за по цивилизован начин за почистване поне на улиците.Например да се инвестира в машини за вакумно почистване които ще сложат край на метенето с метли и,които имат капацитет да чистят много по-широка територия от тази, която за 1 ден почиства един хигиенист с метла и за по-малко средства при това без да се вдига прах все едно ,че сме в постинна буря и които дишаме всички ежедневно.

Анонимен каза...

Искам да попитам:Като Швейцарското правителсво удовлетвори желанието на Общинския форум през 2001 година и финансира проект за "Чаршия на занаятите".Какво стана с този проект?.Защо се направи тази простотия с ламаринения покрив.Малко ли са кръчмите и магазините в този град , та баш на центъра две пицарии.Нали щеше да има малки дюкянчета на занаятчиите, да се продава симити, кифлички, гевречета,петмез, бяло сладко, ловешки питки и още и още.Щеше да се направи едно място, където гостите излизайки от Музея да се потопят отново в битието на троянеца.Какво стана, къде са парите?Този собственик на тази плюмка под моста, защо като получи това място като общински съветник, поне не го направи като хората? До кога в този град ще се правят само глупости и простотии.До кога? Занаятчията

Анонимен каза...

Аз искам да добавя към разходката на Мама Дуни.Вървим по главната улица, която сега изглежда толкова гразна, като няма листата на дърветата да прикриват грозните и улющени сгради.Красиви са магазинчетата, шаренички, но като се погледне по-нагоре картината е ужасяваща.Немогат ли собствениците да им се разпореди да ги освежат или да ги продадат, защото има и такива в които не се живее.Вървим и се наслаждаваме на грозните кръпки на асвалта.Стигаме до малкото пазарче.Няма ли в този град санитарни власти????МОЛЯ ВИ,НЕ КУПУВАЙТЕ ОТ ТАМ НИЩО.ТО НЕСТИГА ДЕТО ВСИЧКО Е НИТРАТНО, АМИ ИМ СЕ ДОБАВЯ И ОЛОВНИТЕ ИЗПАРЕНИЯ НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА.Продавачите са заели целия тротоар, няма къде да се разминеш спокойно и безотговорно са изложили зенчуците на всичката мръсотия от улицата и отровните газове на МПС-тата.И ние купуваме, купуваме?Има ли кой да сложи в ред на тези безобразия.То бива простотия, ама чак толкоз, само в нашия град в такова неизмеримо количество я има.Блазе ни!А бе като ходите из Еврвопата, къде сте видели подобно нещо?.Да, има зеленчуци пред магазините и в центъра на Париж, но са вдигнати на 80 см от земята и са поставени в специални дървени прегради.
Един който не си купува нищо от този пазар

Анонимен каза...

Гени, защо ненаправи снимка на колите, които са на тротоарите от двете страни./ виждат се на снимките/Защо им спести това неудобство, ако изобщо го имат.Грозната картина с големите дупки на автогарата също е много впечатляваща.

Анонимен каза...

Наложи се през лятото да чакам около час и половина на кръстовището на "Вила Ванна".Радвах се на 7красивата гледка - добре подредена и поддържана градина на паметника, регулирано кръстовище.широка улица, нови тротоари и в полизрението ми се наби труденичка от Комунални услуги - с кофа и метла.Същата беше седнала на ъгъла на ул" Христо Ботев" и "Симеон Велики" -пушеше си цигарата на сянка.След като я изпуши я хвърли до кофата и я смачка с крак.След това се премести от другата страна на улицата.Там бръсна два три пъти, огледа се и изпроси нова цигара от минаващ човек.Запали я и отново се върна на сенчестото място.Фасът също го изгаси до другия ,грабна кофата и отпътува, защото наближаваше 4 часа.Утре сигурно ще дойде да си помете фасовете. Като им се изчислят заплатите и какво полручават в натура и детските добавки за 5-6 дечурлига, май ще надхвърлят заплатите на служителите в общината.Циганин да си на това време.Ако някой компетентен от общината прочете написаното, нека да ми отговори, колко пари се плаща на т.н. социално слаби жители на града и колко са те и какво сума?

Анонимен каза...

До 25 абсолютно точно си обрисувал труженичката на Комуналните.Да споделя и аз нещо пък дано го прочетат босовете на комуналните служби.Аз живея срещу магазина на Гърков в квартал Лъгът.Прави ми впечатление ,че тази година се мете и чисти от към страната на магазина само,която е като облизана вече, а от нашата страна посока центъра 0 пъти и е един метър ивица от пясък и кал и като мине кола или камион по 5 мин. не се вижда нищо.В съседство има няколко магазина които плащат солени данъци и не стига ,че няма тротоар по които да стигнеш до тях ами и стоките им са покрити постояннно с прах защото са подложени на прахов терор ежеминутно.Писна ми един ден и отидох да попитам тружениците с метли и лопати на какво се дължи тази тактика.Отговора беше ,че от нашата страна е сянка и много студено та когато напече тогава ще се мете ,ама то напича по обят а тях тогава ги няма вече.Та питам се имат ли изобщо контрол тези награмотни чистачи или са оставени да си предциняват сами къде има нужда от метене и чистене и по колко време да работят.

Анонимен каза...

ЕМ/SI:Мама Дуни изнесеното от теб е вярно. Мизерно е и неприятно за гледане. Трябва да се положат усилия. Трябва някой да накара администрацията да си свърши работата, за която ние всички с данъците си им плащаме заплати. И те го виждат, но им е по-лесно да не нарушават спокойствието си и да си седят на топло в канцелариите. В общината има човек който контролира почистването и сметосъбирането на Троян, ежедневно подписва протоколи с които приема работата на почистващата фирма, той ги контролира но от…..канцеларийката! Така е по-лесно, но ни е и по-мръсно! Не може ли уважаемия Кмет да го поразведе на първо време на посочените от Мама Дуни места, да му постави срок за изпълнение? Ако го направи Кмета, то бъдете сигурни, че ще има ефект.Администрацията трябва да се размърда, защото не са несменяеми, нито са богоизбрани. Трябва да се работи в интерес на гражданите и града. Още нещо-трябва постепенно да отпадне нискоефективния труд на метачките. Знам, че това означава заетост и работни места за циганите, но е необходимо да има ефективност при харченето на нашите пари. Това отдавна на запад се извършва машинно. Знам, че трябват пари, за закупуване на техника, но това е работа на Кмета и управителите на почистващите фирми за изготвяне на стратегия за развитие и съответно финансиране. Нищо ново под небето, трябва просто някой да се размърда.

Анонимен каза...

явно ние сме идиотите на европа.оня ден на 12 бях на т.н.дяволски град в сърбия който изпревари белоградчик за новите чудеса на света.самите образувания не са кой знае какво но всичко е чисто и подредено.навсякъде парапети и стъпала.осветление и табели на 4 езика.малко имат хората но го поддържат.у нас навсякъде се руши.ако има някъде маркировка тя се кърти или се драска по нея от гамени.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |