-->

Припомнихме си за първомайстора бай Петър Цанков

* Занаятчия виртуоз и пазител на традицията, но едновременно с това новатор

НАЦИОНАЛНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в Орешак и троянският Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства (МНХЗПИ) отбелязаха 12 декември – деня св. Спиридон, покровителя на грънчарите, и Ден на народните майстори – с едно припомняне. Припомняне за първомайстора на троянската керамика бай Петър Цанков Креклешки (1909 г. – 2000 г.) от с. Орешак. Занаятчия виртуоз и пазител на традицията, но едновременно с това експериментатор, търсач на нови техники и форми, новатор и творец в пълния смисъл на думата. Необикновен майстор!

ГОЛЕМИЯТ МАЙСТОР бе представен от директора на Изложението Иван Чакъров. А Силвия Йовевска – археоложката, завеждаща отдел „Керамика” в МНХЗПИ, показа свой документален филм за първомайстора и добави любопитни щрихи към творческия му портрет. Да почетат бай Петър Цанков в зала 1 на Изложението в Орешак, се бяха събрали майстори, музейни работници, ценители на народното изкуство, сред гостите бяха и зам.-кметовете на община Троян Недка Топалова и Мариян Балев.

Т21

1 Коментара:

Анонимен каза...

Браво!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |