Да не умреш непоканен

* „Имахме обещание за повишение на пенсиите и коледна надбавка, но, уви. Все пак, бяхме поканени...”
Читателите ни пишат

СТАР БАЩА изживявал на смъртния одър последните си часове от живота. Заобиколен от двамата си синове и снахите, бил удостоен с много мило „внимание”. Голямата снаха с мил, загрижен глас попитала свекъра си: „Тате, ще хапнеш ли да ти омеся и изпека топла бяла питка със сиренце?”. „Да”, казал старецът. Малката снаха и тя на свой ред попитала: „Тате, да ти сваря и после препека млада кокошчица, искаш ли?”. Ококорил се старецът и си рекъл: има още що да живея. „Искам – рекъл, - ще ям и още как!”. Синовете, да не останат назад, му предложили греяна ракийка и винце.

ЗАЧАКАЛ СТАРЕЦЪТ, но никой не мръднал от мястото си. Той чака ядене и пиене, а наследниците го чакат да умре. Събрал сили бащата и рекъл: „Дайте ми яденето и пиенето, с което ме канихте”. Отговорът бил категоричен: „Искаш, ама няма”. „Ами като няма, защо ме питате и каните?”. „Канихме те да не умреш непоканен, като отидеш в отвъдния свят, да се оплачеш на мама, че не сме те канили.”

ТАЗИ БЪЛГАРСКА НАРОДНА ПРИКАЗКА има приложение и днес сред българските пенсионери. Имахме обещание за повишение на пенсиите и коледна надбавка, но, уви. Все пак, бяхме поканени. Нямаме основание да се сърдим. Да пожелаем на управляващите здраве и дълголетие, весела Коледа и честита Нова година и да ги поздравим с песента на Иван Пановски „Еничери ходят, мамо, от село на село, мъжки рожби вземат, еничери правят”! Всичко добро на всички!

Елена Калчева-Пеевска, Троян

27 коментара:

Анонимен каза...

За туй бабо,догодина като върнете СерГЕЙ Станишев на власт,заедно с ЦарЮ Честитий и Еничера Доган,не само и Вий ще умрете непоканени а и всички други хора в тази прогнила от комунизъм "държава"!!!

Лондон в Темза-Да живее Полковник Кадафи!

Анонимен каза...

Поздрав за всички поданици на тази държава с песента "Нема такава държава" на Слави Трифонов КУ-Ку бенд. В нея се пее: "Добър вечер, уважаеми зрители! Спите ли?.......Всякаква илюзия умря, в тази страна, на власт е глупостта!"

Анонимен каза...

http://www.youtube.com/watch?v=TQEXGld3vHA

Анонимен каза...

http://troyan21-arhiv.blogspot.com/2009/09/blog-post_1476.html

Анонимен каза...

Защо г-жа Пеевска не зададе този въпрос по време на мандата на предишното првителство? Защото същото това правителство която тя подкрепяше/ знаем от какъв род е госпожата/ в края на своя мандат си направи предизборна реклама с вдигането на пенсиите с малко, за сметка на сегашното правителство. Това е демагогия г-жа Пеевска!

Анонимен каза...

Номер 5-ти,явно за разлика от много малоумници ти имаш нормален разсъдък.Браво за поста !

Анонимен каза...

Човек не е виновен за строя, в който се ражда, живее и работи. Не разбирам защо нападате госпожата. Тя е работила и сега всички пенсионери очакват да си получат пенсиите, за които са плащали с години. И то нормални пенсии, с които да посрещат елементарните си човешки нужди. Пари, които държавата пропиля за безсмислени издръжки на военни контингенти зад граница, за издръжка на прекалено раздут държавен апарат, военни, полиция, безсмислени плащания за още по-безсмислени реформи и т.н.
Не знам дали днешните работещи, осигурявайки се върху минималната заплата, няма да пишат същите слова след години, когато и тях ги застигне такава участ.
Не сте справедливи.

Анонимен каза...

То само пенсийте са добре,с тази безработица--та нима младите имат(15%)--сносен живот

Анонимен каза...

Всеки народ си заслужава съдбата!

Докато има лумпени пропагандиращи,че комунизмът си бил отишъл от България ,всяка година Евростат ще казва че сме най-бедната държава в Европа!
И да ,проблема не е само с възрастните хора!
България е разделена на 2 групи:
Богати,собственици на всякакъв бизнес и крадливи политици.
Бедни-всички работещи в най-важната част на икономиката-индустрията!

На тази мила жена,бих казал че не ББ е виновен за липсата на пари тази година,а всички предишни изроди докарали страната до просешка тояга.
Но да , заслужаваме си съдбата,защото Гърците показаха как народът си отстоява правата,а ние сме едно малодушно племе!
Хак ние и нямаме право да се оплакваме,впрочем ние само това можем!

АРВи каза...

№ 9 само с едно не съм съгласен с Вас, че сме малодушно племе. Мисля, че сме малодушно СТАДО, от което на който и да е член от него, ако някой дръзне да засегне, па макар и с много малко, собствения му интерес, ще лее огън и жупел, ще псува, обижда и т.п.
А когато се касае за много жизнено важен въпрос, засягащ по-голямата част от "стадото", този същиат човек или електорална единица, няма да си мръдне изобщо дори пръста, ако в момента по един или друг начин не е пряко засегнат лично, и ще се кефи тайничко.
Е това какво е?
Защо се чудим, защо е така устроен и градът ни и държавата ни?
Това сме ние.
Какво чакаме да се случи тук при такова положение. Ами нищо и всички ще се ебават с нас като народ, докато свят светува.

Анонимен каза...

Да... така е... ту даскалите виновни, че децата нервни, ту кмета виновен за какво ли не, ту световната криза за безработицата, ту Банев...

Анонимен каза...

Колеги ,ще има да пла4ем за Тодор Живков ама го няма ,сега на власт е неговия охранител- Б.Б.дано се сети от къде е тръгнал?????? Идват избори и да не стане наказателен вот ,както през2009 ама обратно ...........

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Админът каза...

Моля, спазвайте правилата на сайта!

Анонимен каза...

До всички, които не знаят що е комунизъм:
-комунизмът искаше и образоваше хората. Днес-целта е прости, неграмотни, необразовани
-комунизмът развиваше здравеопазването/материално и кадрово/.Днес здравеопазването е бизнес/за докторите/ и страдание за пациентите
-комунизмът развиваше икономиката. Днес всички структуроопределящи отрасли са ликвидирани.
-комунизмът създаде земеделие, което хранеше България.Днес внасяме картофи,зеленчуци,ядем замразени меса и "млечни" продукти от палмово масло
-комунизмът строеше жилища,училища, болници, детски градини,пътища,заводи,площади - построи всичко, което напоследък приватизацията разграби и унищожи.Да знаете нещо да е построено в Троян за последните 22години?!
За какво беше тази революция? В коя област напреднахме? Кое стана по-добре? А-а-а има банани и портокали във всеки магазин!
ЗНАЧИ ВСИЧКО БИЛО ЗАРАДИ БАНАНИТЕ.
Е,постигнахме мечтата си - станахме бананова република.Радвай се българино,слави демокрацията и продължавай да проклинаш комунизма.Все той ти е виновен.А вече половин живот изкарахме без него и бял ден не видяхме.

Анонимен каза...

Точно тъй! Искахте демокрация - на ви демокрация!

Анонимен каза...

16ти ти да не си някъв долнопробен кумоноид

Анонимен каза...

За 15ти е ясно че е изпълзял на припек червен боклук

Анонимен каза...

За 18 - А ти вечно ще си останеш в сянката на лъжливата демокрация.

Анонимен каза...

Нима сте толкова слабоумни, та да не осъзнаете, че не може 22 години, повтарям 22 години, да обвинявате миналото за всички беди. А бедите са много - срив на националната и в частност на троянската икономика, масова безработица,опрос- тачване,тотална манипулация /залъгване ту с едно, ту с друго/За 22 години при днешните технически и технологични постижения страната ни трябваше да отиде далеч нвапхред в своето развитие. Случи се обратното - тотално отстъпление. Защо не се запитате КОЙ ИМА ИНТЕРЕС ОТ СЛАБОРАЗВИТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА?

Анонимен каза...

Освен всичко друго иде и хлебна криза. Държавата не можела да се меси и да спре износа защото фирмите имали своите интерес.Пикая на държава, която не слага на първо място интереса на собствения си народ.За политически невежите ще кажа само, че тъкмо комунистите са за планова икономика и регулиране на пазара в интерес на държавата.

Анонимен каза...

За огромно съжаление на хората комунисти вече няма, няма и комунизъм.Няма защото бяхме подведени заради пустите банани и портокали да ги свалим от власт. Е свалихме ги - сега банани колкото щеш /в магазините/, но хлябът ще ни приседне.
<P.S. Не съм заблуден и знам, че комунизмът няма да се върне, но 10 години живях при него и знам, че беше по-добре.

Анонимен каза...

Жалко, но изглежда трябва да чакаме 40 години да поизмрат до край малоумните ....
Минали са само 20
УЖАС

Анонимен каза...

Айде, айде, туй дето го построихме за 45 години още 10 ще го крадат.

Анонимен каза...

Към 23 -За 40 години ще се родят още много малоумници, на които така и няма да стане ясно, че след 1989 г загубихме нещо много добро, което наистина няма да се върне.И защо е това настроение срещу комунизма? Ами защото все още има такива, на които не може да им мине, че дядо им трябвало временно да се прости с 20дка нива.

Анонимен каза...

И сегашното, и предишното, и по-предишното - всички правителства са еднакви. Обществото вече се дели не на комунисти и антикомунисти, а на бедни и богати, на имащи и нямащи.Всеки, съобразно кесията, си нека прецени къде се нарежда

Анонимен каза...

Към 23-ти...
Много си прав,вероятно още много малоумници ще се родят,затова,моля те,тебе и такива като тебе-минете на "ръчен режим"!Не опропастявайте бъдещето на България-глупостта се предава по полов път.
Кой4о

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |