Преди 15-ти: В СОУ „Васил Левски” кипи усилена работа

* Розалина Русенова: Повечето от нещата финансираме със собствени средства * Иван Ковачев: „Това, което правим в момента, е в две посоки”

ПРЕДИ НАЧАЛОТО на новата учебна година ремонтните работи в най-голямото троянско училище – СОУ „Васил Левски”, продължават под пълна пара. А на моменти на общия обект се засичат работниците на 5-6 различни фирми.

„ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ В МОМЕНТА, е в две посоки: довършване на мащабната реконструкция на материалната база и насочване на усилията към базата, свързана пряко с учебния процес”, коментира пред Т21 зам.-директорът по техническата част и координатор на дейностите Иван Ковачев. Директорът на СОУ-то Розалина Русенова пък специално подчерта, че повечето от нещата са финансирани със собствени средства от делегирания училищен бюджет и със средства по спечелени проекти.

И ТЪЙ – с какви нови придобивки ще посрещне 15 септември СОУ „Васил Левски” (Троян)?

ВСИЧКИ САНИТАРНИ ВЪЗЛИ в училището са модернизирани и разширени с по още една секция – каквито са европейските стандарти за подобни обществени сгради. Изцяло се ремонтират и две класни стаи (смяна на подовите настилки, пребоядисване, осветление и т.н.), в които ще бъдат разположени два чисто нови и ултрамодерни компютърни кабинета (с тях компютърните кабинети в училището стават общо пет). Вътрешните строителни работи в училището се извършват от троянската фирма „Строител”, а общата сума е малко над 50 хил. лв., осигурени от училищния бюджет. Компютърното оборудване пък е възложено на фирма „Стемо” от Габрово – един от лидерите в бранша; габровци признали, че за пръв път монтират толкова високотехнологично оборудване в училище и планират да направят тук национална презентация в края на м. октомври. Важно е и други – че компютърното оборудване плюс мебелировката били доставени и монтирани на преференциални цени – общо 30 хил. лв. (също платени със собствени средства на училището).

ПОДГОТВЯ СЕ ЦЯЛОСТНО преасфалтиране на площадката пред централния вход, включително и ремонт на тротоарната част. Тази задача се изпълнява от плевенска фирма, а общата сума от 40 хил. лв. се поделя по равно – от училищния бюджет и целева субсидия от Общината. „Първоначално не ни бяха отпуснати общински средства за ремонтни работи, както бе и през миналата година. Но на публичното обсъждане на проектобюджета на Община Троян през м. март поставих въпроса и се прие вариант за съфинаниране”, сподели г-жа Русенова.

ПО СПЕЧЕЛЕН ПРОЕКТ към Обществения форум „Участие на гражданите в управлението на общинските финанси”, чийто фонд се осигурява от общинския бюджет, се изгражда резервното стълбище (откъм централния вход на хотел „Шато Монтан”). Стойността е 5500 лв., а изпълнител е общинското дружество „БКС” ЕООД (тук се налага малко уточнение – въпросното стълбище се използва не само от учениците и бе редно да се ремонтира и цивилизова, в този смисъл направеното заслужава адмирации; но неясно защо от Общината не възприели предложението на собственика на „Шато Монтан” Николай Терзиев стълбището да се разшири и се оформят нива с площадки, пейки, допълнително осветление и т.н., като горницата от сумата се осигури от него – бел. Т21).

ПРОДЪЛЖАВА и работата по облагородяването на ската пред училището – тук съвместно се труди бригада от училището и работници от общинското дружество „Комунални услуги” ЕООД.

Т21

35 коментара:

Анонимен каза...

Не мога да разбера, защо всичко винаги се прави в последния момент. Минах и покрай НУ "Св. св. Кирил и Методий" и там са в ремонт. Къде спаха цяло лято, та сега пред прага на 15 септемвири се сетиха да започнат ремонти и да се чудят кога и как ще ги завършат. Вярно е, че понякога се налага (обикновено по финансови причини) нещата да се случват в последния моимент, ама защо при нас винагие така???



ICE

Анонимен каза...

Поздравления за госпожа Русенова и екипа й! Мястото наистина изглежда много добре.

Анонимен каза...

Тук се прави усилено замазване на очите! Есен 2011-местни избори.

Анонимен каза...

Може би, едно друго троянско училище трябва да се поучи от ръководството на това и да предприеме адекватни действия....Като гледам от снимката помощния персонал пъпли по склона към СОУ "В.Левски",а на други места разни некороновани "директори"се подиграват на учителите ,когато вършат работатта на помощния персонал....На къде отиваш българино..?

Анонимен каза...

Истината е една - трябват повече директори като Розалина Русенова...

Анонимен каза...

Е-е-е омръзна ми от недоволни в този форум!!!Оставам с впечатлението,че тук има дежурни,които само четат темите и пускат негативни мнения-задължително трябва да опорочат и оплюят.Не виждам нищо лошо във факта,че се прави нещо градивно.Все пак троянските деца ще учат в по-приятна и чиста среда!

Анонимен каза...

На втората снимка с черния анцуг,бившия на Мебел....какво падение от директорския пост до даскалото...но все пак шефа си е шеф,как показва с пръст на масите как да работят...

Анонимен каза...

Със сигурност, немалка част от парите ще се "пренасочат" към джобовете на така ентусиазираното ръководство. Порочната схема е ясна, ясно е и, че работи безотказно!

Анонимен каза...

Партията-майка винаги е крепила и крепи номенклатурните си кадри, независимо колко са се усрали на предните си отговорни постове... Та те са наши другари....

Анонимен каза...

Да живей 9-ти Септември,слава на БКП!

Анонимен каза...

Мининка Акимова пак замазва очите на хората.

Анонимен каза...

Този който казва ,че е падение от директор на "Мебел" да станеш зам.директор на СОУ"В.Левски" - не е наясно ."Мебел" е един западащ завод -една от многото дърводелски фирми в района,а гимназията "В.Левски" е най-голямото и проспериращо училще в цялата община. Дори да се сравни броя на подопечните в едното и другото място - гимназията пак ще бъде на по-високо равнище.

Анонимен каза...

Po-pikliwa fabrika ot u`ili]e NEMA! ВЕРВАЙТЕ МИ...

Анонимен каза...

Ако едната фирма е "НИКО" схемата работи с пълна
сила.Чрез нея са пренасочени доста пари на "Мебел" по времето на "бившия":например всяка година
се правеше хидроизолация на покрива и др.такива "изгодни" сделки

Иван Радевски каза...

Г-н Ковачев, МЕБЕЛ е една от малкото дърводелски фирми работещи на 100% от своя капацитет.И ако
увеличаването броя на работниците ТРИ пъти,а обема на производство ПЕТ пъти в сравнение с вашето управление е западане, то тогава западаме здраво

Анонимен каза...

Я виж ти,кви теми се коментират тук!
По време на тежка криза,един завод се развивал в посока на горе,бившия му директор не познаващ кризи сега крата като даскал или нещо подобно в гимназия с големи политически протекции.
Питам се аз кога ли ще го поразровят този бивш директор за имота на Болшевик,за дупката в квартал Лъгът,наречена семеен хотел!!!

Анонимен каза...

Когато се потърси сметка за действията или бездействието на Дилян Енкин, тогава някой ще потърси сметка и от този - т.е. никога!
Крайно време е да проумеем всички, че Акимов и Енкин са две различни лица на едно и също нещо.
Фактите го доказват - служителите на Енкин, с изключение на двама-трима, са служители и на Акимов(приказките, че нямало специалисти са пълен фарс - никой не е обявявал официално че търси такива).
Най-очевадните примери - секретарката му,пияния му шофьор и неговия приятел, който не е много ясно какво работи!
Фактите са безспорни, просто трябва да ги приемем и да си дадем сметка за това!

Анонимен каза...

Аз пък се чудя що не идете да искате работа в общината, като сте толкова ербап./до последния коментиращ/. Какво лошо има, че е запазил служителите, пък били те и работили за Енкин? Няма смисъл, пък и не е редно /разбира се ако си запознат с държавния апарат/ да се правят политически чистки. Аз съм троянец, но живея в София и работя в Министерство от 15 години. Човек вършеш си добре работата си я запазва.

Анонимен каза...

Да, точно така е - когато човек си върши работата, всичко е ок.
НО - нали Акимов обясняваше как трябва да изберем него, защото в общината нещата не вървели, тъй като повечето служители били калпави?
НАЛИ заради такива служители имаме санкции за около 4 млн. лева по ОП околна среда, които ще плащаме всички ние?
Но вие явно просто си говорете и не искате да разберете смисъла на написаното!

Анонимен каза...

Към служителя в министерство:

Хайде като сте служител в това министерство, обяснете ни, за тези 15 години, колко главни секретари,директори на дирекции, секретарки,PR-ки и шофьори са се сменили!
Моля Ви, не ни мислете за толкова загубени!

Анонимен каза...

Кой ти говори за политически чистки бе, тъпчо!
Човека говори за това, че Енкин и Акимов са едно.
Това е!

АРВи каза...

Обяснимо е защо М.Акимов не е сменил екипа си? Човека от министерството е прав. Ако се сменя ката ден екипа, в града изобщо нищо няма да върви, никой нищо няма да знае кой какво и защо е правил до сега. Моста между отделните управляващи е задължителен. Никой общински служител не следва да работи за даден кмет и съм убеден, че не е и работил за определен кмет, защото, той е назначен, като експерт, или специалист, или с някакъв ранг в общинската структура. Тези длъжности носят и своите отговорности, които се носят персонално. Тези приказки за смяна на екипа са меко казано нереални, неосъществими и несериозни, защото читав служител не се изгражда лесно, за 1-2 години. Ами той новоизбраният кмет, не знае в първия момент, от къде се влиза в администрацията, а камо ли да взема сам законосъобразни решения и да предприема адекватни действия. Как се прави това с новоназначени, а? Нали на служителите се опира, въпреки, че вие не им вярвате. Новият кмет, който и да е той е политическа личност. Той, като поеме реално властта се запитва панически, какво ще прави? Вие драги пишещи против тезата на човека от министерството, ако сте на мястото на новият кмет, какво ще направите, ще скъсате връзката с това което е било в администрацията до сега ли? Жестоко се съмнявам. Ами ако я скъсате, какво ще правите по-нататък, вие няма да можете да вземете нито едно адекватно решение. Тези утопични писаници са изписани от хора, които не са отговаряли истински,пред закона и държавата за решенията си. Не се сърдете, но звучите несериозно.Плюйте колкото си искате по мой адрес, ако искате, но все тая!!!

Анонимен каза...

АРВи я ми кажи сега, след като очевидно, наредба 1 примерно за каруците и лайната по улиците очевидно и документирано не се спазва, мислиш ли, че ще има някоя писарушка дето да е уволнена за несправяне. Е това е! НИКОЙ АБСоЛЮТНО НЕ Е СМЕНЕН под политически натиск. Това ти дрънка човека. А дрънканиците ти са ясни, но връзкарите и некадърниците назначени по политически подбуди, не помете кмета и искрено се надявам хората по изборите да пометат него И ЩЕ...

АРВи каза...

Аз не защитавам кмета, нито служителите му. Донякъде съм съгласен с Вас. Но! Лошото е, че в общината няма служители, които да вършат тези неща, т.е. да глобяват, а ако има са твърде малко. Вие лично, колко пъти сте глобявали някого да видите какво става! Тук е нужна общинска полиция, която създадоха вече във Ловеч. Общинските служители не могат да ходят и да глобяват така постоянно и денонощно.На тях не им е само това работата. Те се занимават и с куп безсмислици които ISO им вменява в дълг за изпълнение - отчети, планове и тем подобни глупости, а през това време всеки си прави в града, кой каквото си поиска: изхвърля боклуци, прави кушии, паркира неправилно и застрашава безнаказано безопасността на двежението, строи незаконно, не спазва реда в общината, приет с цитираната от Вас Наредба и т.н. Има нещо гнило, недомислено или се прави нарочно от законотворците. Не уневинявам служителите в общината, но те когато искат да си вършат работата и се получи конфликт, който на 100% при глоби и взискания е неизбежен, зад тях ги няма нито държавата, нито общината, нито кмета. И той служителят, какво да направи? Ами нищо, защото така е по-лесно и е допустимо за сега. А и заплатите, които им плащат там са едни ангажиращи та чак .....! Но, че има безотговорни от тях, съм съгласен, че то, къде ги няма? Нима всички хора са идеални и безупречни. Категорично, не! Подбора следва да е внимателен и последователен, а не на всяка цена, урбулишката.

Анонимен каза...

АРВи,
Видно е че изобщо нямате понятие от мениджмънт и по-точно в частта управление на персонала(не го казвам за да Ви обиждам, това се разбира от написаното). Никой не говори за безпринципна смяна на служители, само защото са работели и при друг кмет. Става въпрос за нещо друго - след определен период от време, всеки добър мениджър би трябвало да е нясно, кой от неговия екип си върши добре работата и кой не. Тогава, след като е нясно с качествата и на останалите служители се правят промени. Във всяка организация, както и в община Троян, има кадърни хора, с опит и желание, работещи на изпълнителски позициии, които биха могли безпроблемно да заменят своите началници. На тяхно място се привличат нови специалисти, които за около година биха могли да влезат в час. Така се изгражда най-общо казано един екип.
Но това може да го направи човек, който е учил за тези неща и има все пак някакъв опит!
И желание!
А не някакъв бивш милиционер и член на градския комитет на БКП, за който секертарката(по принцип важен служител)и шофьора на предходния кмет са много важни!
Това е.

АРВи каза...

Че кой Ви е говорил за мениджмънт бе хора. Това изобщо не е моя работа ида си пъхам гагата където не ми е работа.Защо да демонстрирам знания, като Вас, от които няма да има никаква полза? Аз се опитах само да изкажа мое предположение и обяснение, защо е станало така, че кмета е сменил само няколко души от предния екип, тъй като имаше такива писания по-горе. Кмета е този, който трябва да е мениджър, ако не, поне да назначи някой за да върши това. Това дали имам понятие или не, е друг въпрос, аз съм далеч от това да се обиждам от думите Ви. Вие по-добре мислете и разяснявайте тези Ваши знания, когато хората избират кмет, а не след това, постфактум, да мрънкате и недоволствате. Ако пък се чувствате напълно подготвен, какво ви пречи да опитате, изборите са близо!
И апелирам към повече от пишещите тук, поне използвайте някаква абревиатура за име или нещо подобно, за да знаем, кой какво мисли и да комуникираме по-добре и да върви по изчистен диалога, тъй като групата на анонимните тук е много голяма. Нищо няма да Ви струва, пак ще сте анонимни, но ще идентифицирате анонимността си ипо-лесно ще се уточняваме.

Анонимен каза...

.

АРВи каза...

Да точка, но анонимна, нищо не значеща, дори не знам с кого имагинерно и виртуално съм дебатирал. Но както и да е! Воля ваша. Явно не приемате апела ми в последните изречения в моя коментар. Жалко! Така изобщо нищо не правим, ама едно голямо нищо, само се заяждаме, един друг и се упрекваме неадекватно, а през това време докато се правим на компетентни, керванът си върви. Да видим до къде ще стигнем така, по този начин?

Пол..... каза...

АРВи,преди два часа написах един голям ферман и той не можа да се публикува.Изчезна някъде :)Умрях си от мъка за положения напразен труд,ама нали съм си жена...не мога да оставя така нещата:))))Мисълта ми беше,че се започна с едно а докъде се стигна.Според мен ти и анонимния/за съжаление/,който спори накрая с тебе,сте прави.Две гледни точки,на пръв поглед различни,но не са.И двамата казвате неща,които всеки знае че са правилни,само не знам защо се получи спора.Може и без забележки/относно анонимния/та коментиращ/,така диалога ще е идеален,уважавайки мнението на отсрещния и казвайки своя спокойно.Аз винаги съм казвала,че кмета трябва да има необходимите мениджмънтски познания.Цитирам:"след определен период от време, всеки добър мениджър би трябвало да е нясно, кой от неговия екип си върши добре работата и кой не. Тогава, след като е нясно с качествата и на останалите служители се правят промени. Във всяка организация, както и в община Троян, има кадърни хора, с опит и желание, работещи на изпълнителски позициии, които биха могли безпроблемно да заменят своите началници. На тяхно място се привличат нови специалисти, които за около година биха могли да влезат в час. Така се изгражда най-общо казано един екип.
Но това може да го направи човек, който е учил за тези неща и има все пак някакъв опит!
И желание!"Този коментар ми допадна много.Според мен,не е важно дали е оставил секретарка,пиян шофьор и т.н.То всеки си носи отговорноста в последствие.Важното е да се случи това което цитирах.Но за съжаление не е така тука и затова се заформи този спор по-горе.То като се замисля,няма значение каква е статията май все на към кмета го даваме:)Така се усеща и гражданското недоволство и това е така поради редица допуснати грешки,въпреки обещанията за нещо по различно.На практика всичко е едно и също вече доста време.Но всеки по различен начин си дава воля на гнева.
Ще призова другите читатели и коментатори да обърнат внимание на това което каза АРВи и то е-"Вие по-добре мислете и разяснявайте тези Ваши знания, когато хората избират кмет, а не след това, постфактум, да мрънкате и недоволствате. Ако пък се чувствате напълно подготвен, какво ви пречи да опитате, изборите са близо!"

Пол..... каза...

За общинската полиция си абсолютно прав,но имайки в предвид някои други неща съмнявам се че през този мандат ще стане.А дали ще стане изобщо?Но това е много добро решение.

АРВи каза...

Пол, аз имам в предвид, че в Ловеч общинската полиция я създадоха преди повече от година и работи добре на всичкото отгоре. Какво ни пречи тук да я създадем, не знам, кмета да обясни. Но това звено е абсолютно необходимо. В Европа поне е така. Не виждам какво пречи на кмета наш да я създаде. В Ловеч М. Казанджиев, който е наш кадър, я направи , а той е икономист, а защо бившият полицай (милиционер) М.Акимов да не може, просто не е сериозно. Друга е причината. Не я знам, но тя ще лъсне, да знаете.

Анонимен каза...

Напълно съм съгласен с изказването на АрВи за служителите в обинската администрация. Трябва да Ви кажа, че служители се изграждат доста трудно и то на фона на това заплащане, каквото е на държавно ниво. Едно е в министерството, където са големите политики, друго е в общините, където се обслужват самите граждани на общината. Наистина и в нашата община има доста кадърни хора и доста, на които мястото не им е там, но това е много сложен процес. Приемственост задължително трябва да има от служител на служител, а аз смятам, че и от кмет на кмет. Все пак един нов кмет започвайки работа е длъжен според мен да даде кредит на доверие на служителите си. В последствие той сам би се убедил кой става и кой не според неговите изисквания. Така, че според мен/ искам да подчертая, че не натрапвам мнението си/ всеки има право на шанс.
Антония Николова

Анонимен каза...

Тоя къде работи 15 години в Министерство,що не ни светне как така в Троян няма спечелени значими проекти,няма инвеститори и прочие...
Да каже с какво може да помогне на Троян, а не да обяснява кой от двамата бандити бил по и т.н.!

Анонимен каза...

Инвеститорите ценят градовете, в които се демонстрира респект към частната собственост. Когато този елементарен принцип не е спазен, а управниците ( факторите, на общинско ниво и не само ) демонстрират непостоянство, големите играчи отместват погледа си към други региони. Всичко останало е несъществено!
М.Х.П.

АРВи каза...

М.Х.П., напълно си правІа, последният случай е "Капарола". Какво стана ли? Отидоха в Румъния, защото нашите тъпи закони, трябваше да процедират едно място, където да изградят завода си, с промяна предназначението на земята, за по-вече от година. В Румъния това го направиха за 1 месец и за това сега са там, а ние ще ........?!??!?!!?Какъвто и да е кмета, той не може да надрасне и прескочи тъпите процедури и срокове в калпавите ни и противоречиви закони.Не защитавам нашият кмет, не го оправдавам, но акцентирам върху законодателството ни, защото някои тук съдещи го, не знаят или слабо познават нашето "велико" законодателство. Но по принцип са прави. Като хора, като поданици на града ни, следва да искат. Но кмета не му стиска да обяви законите, такива каквито са ида обясни на хората както е правил Левски на селяните.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |