Министърката даде надежди

* Индивидуална оценка за всяка болница, ще се гледа „не обвивката, а пълнежът”; формално прилагане на критериите няма да има * АГ отделението ни се запазва, Ортопедичното – под въпрос * Предстои сериозно преструктуриране на областната Здравна комисия, д-р Генкова сдава председателството

В ПЕТЪК СЛЕДОБЕД (25 юни) в Троян пристигна министърката на здравеопазването проф. д-р Анна-Мария Борисова. Поводът бе хубав - честване на 105-годишнината на най-старата белодробна болница у нас и на Балканите, троянската Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести (СБАЛББ). Но имаше и друг, не толкова радостен повод – спешно поисканата среща от общинското ръководство и ръководството на общинската многопрофилна болница (МБАЛ - Троян) заради гръмналия скандал с новата областна Здравна карта, предписваща закриването на две отделения в МБАЛ – Троян (Акушеро-гинекологичното и Ортопедичното).

ВЪПРОСНАТА СРЕЩА се състоя в кабинета на директора на МБАЛ – Троян д-р Пенко Бамбов и на нея присъстваха кметът на община Троян Минко Акимов, председателят на Общинския съвет инж. Ангел Балев, председателят на Комисията по здравеопазване в ОбС д-р Христо Добрев, шефката на Регионалния център по здравеопазване (РЦЗ) – Ловеч и наша землячка д-р Цветолюба Генкова, областният управител Николай Нанков и заместникът му Сашо Данков, народните представители от нашия избирателен район д-р Станка Шайлекова и д-р Анатолий Йорданов.

СЛЕД БЛИЗО ДВУЧАСОВАТА СРЕЩА, на която не бяха допуснати журналисти, общият тон бе сравнително оптимистичен, но както се изразиха пред Т21 кметът Акимов и д-р Бамбов – „умерено оптимистичен”. Какви са сигналите, които дойдоха от шефката на здравното ведомство във връзка със структурната реформа в здравеопазването и конкретно по проблемите, надвиснали над троянската общинска болница?

ПРОФ. Д-Р БОРИСОВА ОБЯСНИЛА, че през юли окончателно ще бъде приет новият Закон за здравето, на който се възлагат надежди да даде тласък на здравната реформа. Предстои и промяна в структурата на областните Здравни комисии, работещи по здравните карти. Конкретно в нашия случай – Здравната комисия в Ловеч, която се ръководеше от д-р Генкова, по всяка вероятност ще се оглави от областния управител (подобни размествания ще има навсякъде в страната). Предвижда се в състава на комисията да влязат и двама кметове на общини, като логично е единият да е г-н Акимов; ще има и представители на двата браншови съюза – лекарския и зъболекарския. А положителното е, че всички заинтересовани страни (в това число и Общините, които са собственици на общинските болници) ще имат по-сериозно представителство и повече възможности за отстояване на собствените интереси.

ПОДРАЗБИРА СЕ, макар да не е напълно ясно, че критериите за попълване на Здравните карти ще се запазят същите, макар да е възможно и преразглеждане на някои. Но уверенията на проф. Борисова са, че подходът ще е индивидуален за всяка конкретна болница. И че ще се гледа „не обвивката, а пълнежът”. И още – че формално прилагане на тези критерии няма да има, а ще се разглеждат и оценяват комплексни фактори. Разтълкувано – недостигането на показателя от 300 раждания годишно няма да е достатъчно условие за закриване на АГ отделението в МБАЛ – Троян.

ЮЛИ ЩЕ Е ГОРЕЩ МЕСЕЦ ЗА РОДНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ – това е безспорен факт. Тъй като чрез новия Закон за здравето и чрез преструктуриранията в здравните заведения ще се избистрят въпросите кои болници ще получат достъп до европейските субсидии.

КАКВИ СА КОНКРЕТНИТЕ ОЧАКВАНИЯ ЗА МБАЛ – ТРОЯН? Между редовете прочетохме, че АГ отделението ще запази сегашната си структура и не го грозят страшни неща. За Ортопедичното отделение обаче въпросителните остават.

27 коментара:

Анонимен каза...

Закриват се отделения по хирургия с под 1000 операции годишно и АГО отделения с под 400 раждания. Целта била, че определеният брой операции гарантира динамичен стереотип на хирурга или гинеколога!
По отношение на качественото обслужване на пациентите – в държава членка на ЕС един лекар има около 28-30 пациенти месечно. В България един лекар има около 40 месечно. Какво става, след като се закрият отделения в общинските болници и пациентопотока се увеличи към областните такива? Качеството на обслужване ли ще се повиши ? Според мен не! Сега около 49 % от ресурса на касата отива за болниците, а ако се закрият отделения ще отива много повече, защото управителите на областните болници само това чакат. Да сте чули директор на болница да е казал, че няма капацитет да приеме повече пациенти?
Гони се среден престой на пациент от 7 до 9 дни. Ами при пациенти с тежки заболявания, които не могат да бъдат излекувани за толкова не се ли прави компромис с качеството?
А отстоянието на общините от областните болници? Някои взема ли предвид инфтаструктурата? Ако общината е на 50-60 километра от областта някой може ли да гарантира транспорта и че това няма да натовари финансово домакинствата във време на криза?
Общинските болници са собственост на Общините, към които принадлежат, а МЗ рашава да ги закрива, след като то не е техен собственик.
Някои може ли да вземе предвид тези аргументи, някой най- сетне ще помисли ли за пациентите или отново ще правим безсмислена реформа?

Анонимен каза...

До горния:

Няма такъв коментар!

Анонимен каза...

Да прав си болницата ни е общинска собственост. Аз ако бях кмет щях да я изгоня тази псевдоминистърка.
Акимов трябваше да я урита по стълбите.

Полендачката каза...

Добре общинска е нашата болница да,но сключва договор със здравната каса.А там парите от къде идват?Не разбирам от здравеопазване и гледам на нещата от гледна точка на потенциален пациент,но не мисля,че коментара Кмета Акимов да срита псевдоминистърката е добър.Нещата са такива каквито ги представят.Редно е нашата болница/защото си е наша/ да стигне Европейският стандарт,оборудването да е ново,/както има отделения с много добра и нова апаратура/,за да не ни грози подобна опастност.Но иначе изцяло заставам зад първия коментар!

Анонимен каза...

ПРЕДЛОЖЕНИЕ КЪМ Г-Н КМЕТА!!!! ВАЖНО!!!!!

г-н Кмет,
много хубаво е,че се създаде този "форум" и той ежедневно е посещаван от доста хора, очевидно повечето загрижени за града ни. Явно и вие от време на време следите коментарите и сте в час с мнението на повечето. Някои от тях включително и аз постоянно критикуваме властимащите и т.н. Но само с критика не става. За това тук е момента да ви дам едно не лошо лично мое прежложение по актуален проблем.
От няколко години към троянската болница има сериозен инвестиционен интерес от един господин. В същото време болницата е на гражданите на Троян и за приватизация или закриване не трябва да става дума. Между болницата и новата поликлиника има цяло новоизградено ново крило-част от него на груб строеж друга почти завършено. Тази огромна по-площ сграда аз я помня поне от 15 години, че стои неизползваема и пустее. Не може ли тя да се приватизира- хем ще бъде задоволен интереса на г-н софийския бизнесмен, хем в общината ще влезат луди пари, които ще се налеят в нова апаратура и спасяване на болницата. На този бизнесмен ако му се поставят приватизационни ангажименти в бъдеще ще открие нови работни места и т.н. В тази идея не виждам засегнати страни,а напротив виждам само ползи.

Помислете!!!!

Младежа, Троян

Анонимен каза...

А господин софийският бизнесмен идвал ли е на среща и разговор с кмета, заявил ли е намеренията си?

Анонимен каза...

е той и пеевски щеше да докара Роман Абрамович и сър Алекс Фъргюсън да инвестират,ама беше лошо времето и не можаха да кацнат на Къпинчо...

Анонимен каза...

Давайте злобарчета започвайте да лаете. И тук почна да се пълни с лумпени.

Анонимен каза...

Уважаеми форумци,
бих желала да ви напомня за срещата ни на 1 юли от 18,30 часа. Мастото обаче се СМЕНЯ - срещата ще се проведе в "Арт клуб" под галерия "Серяковата къща". Надявам се да прочетете за промяната и уведомите желаещите.
Валя Букарева

Анонимен каза...

Супер и браво за организацията,само дето както ЗУЛУ така и Арт-а е наркосварталище и нито едното нито другото е удобно за такава среща.

Анонимен каза...

Знам, съжалявам, но поради краткото време за организация на една такава първа среща нямах време да обмисля и други възможности. Следващите вече ще бъдат на по-прилични места, сега моля да ме извините. Както и преди казах, заведението ще бъде затворено за около час и половина за други посетители. Моля всички да бъдат толерантни, да проявят разбиране и най-вече точност. Предварително благодаря,
Валя Букарева

Анонимен каза...

Във връзка с предложението до кмета Акимов от МЛАДЕЖА:
Казвате, че от няколко години към троянската болница има сериозен инвестиционен интерес. До този момент в Община Троян, а и в Многопрофилната болница такъв интерес към грозно стърчащата сграда между поликлиниката и болницата не е проявяван. Общината има идея и търси възможност, с европейско финансиране този обект да бъде превърнат в Дом за социални дейности. Ако Вие имате конкретна информация за т.н. "софийски бизнесмен, който ще даде луди пари", бъдете посредник между него и общината. Нека се проведе една такава среща.
Днес е Петровден - честит празник на всички именници!
с Уважение!
М. Генкова

Анонимен каза...

До неграмотника с "наркосварталицата"...

Не знам как си позволяваш да даваш определения от този тип при положение че майка ти е кварталната пачавра а баща ти е хероинов наркоман а ти си продукта и от двете.

С уважение,
Майка ти и баща ти!

Анонимен каза...

До М.Генкова
Признавам, че идеята ви за кандидатсване за финансиране по европейска програма е по-добра от моята за приватизиране, от гледна точка на това,че общината ще си запази собствеността.Но така няма да спечелите свежи пари, с които да закупувате постоянно модерна апаратура за болницата и не е ясен икономическия ефект. Този социален дом как ще се издържа? Ще бъдат ли осигурени нови раб.места така необходими за Троян в момента?
За бизнесмена имам предвид, че има интерес към болницата, не го познавам камо ли да кажа дали ще се интересува от това крило между болницата и поликлиниката, но при един добре измислен конкурс със сигурност ще се явят доста желаещи.
С уважение!!!

Младежа

Анонимен каза...

фен
не мога да се въздържа да не коментирам коментара по горе за наркоманското свърталище. не знам за зулу, но арта да се нарича така е безумие. това е едно европейско местенце в нашето затънтено балканско селце троян, така изглежда арта в моите очи. а имам наблюдения от доста места из бг-то.малко бижу е арта, но разбира се не е за селяни, които ако не чуят чалга да се лее, значи е наркоманско място:))

Пол..... каза...

До Валя- моля те не се извинявай на някой,който само си чеше пръстите по клавиатурата,като не може езика.Ти единствена се погрижи за това,признателна съм ти.Не си виновна,че имаше малко време,а и с работата която вършиш и си заета не си длъжна да ни осигуряваш палат.Арт клуба е добро място,така,че няма проблеми.Не обръщай внимание на празнодумци.

Пол.... каза...

Чудя се дали Айса ще дойде,нещо се покри този човек.ARVi,Kounsel ,Гост,Бай Бочо,Фен,Троянец и всички други от групата,които скоро не съм засичала тук нека да дойдат!Много искам и М.Генковски да ни уважи с присъствието си!

Анонимен каза...

Вярно е, доста хора или изчезнаха от форума, или комуникират анонимно. Доста негативни люде се навъдиха тук напоследък, развалиха добрата атмосфера, какво целят - не е ясно, даже не смеят да си кажат име или поне псевдоним. Но все пак - форума ще го има!

ARVi каза...

До Пол и анонимния.
Тук съм. Включвам се там където мога да кажа нещо, поне според мен смислено и градивно, там където имам нужните знания и опит. То иначе е най лесно да се критикува "ам блок". В момента не съм в Троян, но случващото в града ни ме вълнува перманентно. Не мога да кажа дали ще присъствам на сбирката. На този етап не зависи от мен.

Пол...... каза...

ARVi,радвам се,че се обади.Ако не можеш да дойдеш няма проблем,само ще ти кажа,че много съжалявам,но ние ще те информираме за станалото.Поздрави,включвай се винаги когато можеш!

Анонимен каза...

мишоците бързо се изплашиха щом трябва да се излезе на яве...не зависило но перманентно се...
приказки празни приказки,къде са делата?

ARVi каза...

До изцяло анонимния. Учим се от политиците, драги/а. Ти нали си ербап, че даже символично не се идентифицираш. А аз тне питам, какво можем да направим ние. Ти някога запитвал/а ли си се? Аз знам какво правя, какво искам и го пиша, защото съм наясно до някъде с обективната действителност в града ни и държавата. Ти навярно искаш да заместиш властта, да правиш революции? Прави ги! Мисля, че тези които ни управляват за разлика от такива като теб им е пламнала главата и се нуждаят от малко насока по отношение на настройките и желанията на нашите съграждани , а ако щеш и от малко подкрепа. Те изпълняват и партийни поръчения и партийна политика в интерес на партията , която ги е поставила на власт. Ще те питам , както Гр.Ганчев питаше ти колбка за кучета правил ли си? Иначе е много лесно да съдиш и да предизвикваш. Но това не е пътят по който трябва да вървим. Революцията показа какво носи (със социализма например) и какво данесе разумната политика при другите народи на запад от нас. Какви дела искаш от такива като нас. С какво разполагаме. С един гол протест? Нима не виждаш, че тук пишат десетина души и много често откриваш двайсетина позиции. Излез и протестирай. Не си го направил до сега, защо? Чакаш някой да дойде и да свърши всичко заради теб. А и на всичкото отгоре, да ги наричеш "мишоци". Ами браво! Но не е това начина. Мишока си ти, защото чакаш и дебнеш и ти не знаеш май какво правиш и какво искаш. Защото пишейки съвсем анонимно, изобщо нищо не правиш. Само тракаш клавиатурата и ползата от това твое деяние е единствено за интернет доставчика на който плащаш. Но в края на краищата проблема си е само твой.

Анонимен каза...

Според мен трябва да се абстрахираме напълно от тези анонимни и да не им се обръща никакво внимание. Не че "Младежа" ме прави по-различен от тях. Но определено аз имам обективни причини, пък и пред всички обещавам, че до няколко месеца и ЕГН ще си пиша тук.(ако трябва разбира се)

Младежа

ARVi каза...

Младеж, прав си! Не може да си абсолютно анонимен. Аз също не възразявам да се идентифицирам напълно, за сега няма да го сторя, докато има напълно анонимни. Целта на нашите писания, мисля, че е да направим нещо, като гражданско общество, нещо което да рефлектира при неправилни и погрешни действия от страна на местната управа, нещо което в България го няма или все още е прощапулник. Целта тук не е да се наричаме глупади, тъпаци, да си намираме кусури, да се сърдим и засягаме, като ощипани госпожици, като в същност по същество с това нищо съществено да не казваме, а само да тракаме с клвиатурата. И аз няма повече да се връзвам на анонимните изцяло, нека си тракат, нека се кефят на "гения си".

Анонимен каза...

Съжалявам, но ми се налага да пътувам и няма да мога да дойда на срещата довечера. Надявам се да споделите след нея какво е станало.

Младежа

Анонимен каза...

Младежа,
уплаши ли се, бре момче? Нали ти доста настояваше да спрем да си чешем езиците и да направим нещо реално? Не бой се, няма страшно, но наистина се иска смелост да започнеш нещо отнякъде! Колкото до споделянето - не се знае дали ще стане във форума, или ще измислим друг начин на комуникация.

ARVi каза...

До последния анонимен - изцяло.
Не съди момчето така строго драги/а. Ти такава смелост демонстрираш с това твое изкамзване, че ми се завива свят и оставам изцяло без думи. Каква пародия на човешко изцепление си ти?
Гена, докато в сайта си не поискаш идентификация на всички пишещи, аз по-вече няма да се включвам. Не се правя на важен. Може да стане, като в другия троянски сайт, където никой, или почти никой не се включва, но по добре отколкото да чета тук изказвания на "корифеи", които не могат да обосноват своята поява в сайта, не показват елементарно уважение и пишат необосновани анонимни нападки, анонимни глупости и не проявяват елементарна култура на общуване. За сега чао на всички!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |