ЛИЧНО МНЕНИЕ: Кога ще ги стигнем ловчалиите?

* Защо в съседните Ловеч и Севлиево никнат като гъби хипермаркети на големи европейски вериги и цените падат, а в Троян се правим на хамлетовци и си задаваме смешни въпроси?!

В ТРОЯН ТЕЧЕ ДОПИТВАНЕТО дали имаме нужда от хипермаркет на голяма търговска верига (подробностите – виж ТУК). Пита ръководството на общинската администрация, а въпросът е „завоалиран” като: „Как виждате бъдещето на „Стоково тържище” ЕООД?”. Защото, според питащите, само за там имало подобен инвеститорски интерес; т.е. за мястото на няколкото очукани, но намиращи се на изключително атрактивно място общински складове, за администрирането на които преди години червената тогава троянска управа създаде цяла общинска фирма (въпросното „Стоково тържище” ЕООД).

ИЗЛИШНО Е ДА КАЗВАМЕ, че хипермаркет на голяма верига не е троянска приумица, а жизнена необходимост; причината – малкият Троян (около 23 хил. жители според последните преброявания), поддържа най-високите цени на хранителни и други стоки в цяла Северна България (а според някои – и в цяла България) и стъпването на една голяма верига ще свали и урегулира ценовия троянски "бум". Което пък в днешната троянска ситуация на "изуй гащи" - фалити на предприятия, рекордна безработица и икономически нокдаун - си е направо задължително. Същото е и при бензиностанциите (от години слушам гневни приказки как в Троян се продава най-скъпото гориво и докога ще е така – бел. Г.М.).

ИНТЕРЕСНО ОБАЧЕ КЪДЕ „ПОТЪНАХА” намеренията на немската верига „Плюс”, която преди три години закупи терен в Троян (няколко декара частни имоти на разклона за кв. „Попишка”, кажи-речи в центъра на града); а наскоро сам троянският кмет обяви в Общинския съвет, че до месец „Плюс” започват строителство?! "Да, ама не!", казваше един прочут български журналист.

И ДОКАТО В ТРОЯН СЕ ПИТАМЕ дали да позволим изграждането на супермаркет (на вчерашната сесия на местния парламент /29 октомври/, общинска съветничка от десницата сполучливо перифразира въпроса като „Дали да има или да няма цивилизация в Троян?”; макар че общо взето местните ни народни избраници не коментираха този „маловажен” въпрос – бел. Г.М.), в съседния Ловеч започва строителството на поредния пети или шести подобен хипермаркет (подробностите – виж ТУК).

ПОРЕДНИЯТ ЛОВЕШКИ ХИПЕРМАРКЕТ ще е на една от най-евтините и една от най-големите немски търговски вериги – „Плюс”; същата голяма търговска верига, която кой знае защо се колебае, а може би някой я разколебава да стъпи и в Троян. Още нещо – във въпросния Ловеч (по-голям, но не с много – около 40 хил. жители), който само допреди 15-тина години дишаше праха на Троян, но за тези има-няма три петилетки ни избяга на светлинни години напред (сещате се защо, нали - бел. Г.М.) – отдавна работят хипермаркетите на „Билла”, „Пикадили” и „Техномаркет”. Пред пуск са и изцяло готовите като база (новопостроени сгради) и инфраструктура хипермаркети на други две големи европейски вериги – „Пени маркет” и „Лидъл”.

ПОДОБНО (КАТО В ЛОВЕЧ, А НЕ КАТО ТРОЯНСКОТО) е и положението в близкото Севлиево - град напълно съизмерим като мащаб и брой на жителите с Троян. Там преди броени дни „Плюс” откри не един, а цели два свои магазина (повече – виж ТУК). Отделно – севлиевци си имат вече хипермаркет на „Билла”.

„БЕДНИ, БЕДНИ МАКЕДОНСКИ, защо не умря при Гредетин?”, е възкликнал класикът. Хубава работа, ама троянска – коментираме пък ние.

Генадий Маринов

П.П. Очаквайте още мнения по горещата тема нужен ли му е на Троян хипермаркет на голяма търговска верига.

7 коментара:

Анонимен каза...

Напълно подкрепям автора.
Искам да допълня ,че Ловеч и Севлиево ни изпревариха и в газифицирането ,стадионите и
ефирните радиостанции.

Анонимен каза...

Не се ли запитвате какво ще стане с нашата Троянска икономика и лека промишленост като навлезе голяма Европейска верига?Първо производството на хранителни продукти (едно от малкото останало в Троян)ще се срине,затваряме както казахте незначителните троянски складове и местните хранителни магазини (не са европейски).Колко хора ще отидат още на борсата?Немската верига няма да може да поеме толкова производители и търговци за персонал.Ще подпомагаме немската икономика ,а нашата и произведеното в България нека останат само в историята.Ще ядем подобрителите,оцветителите,набухвателите и всички Е-та,които измислиха Германия и Австрия и нека после да се чудим защо Българинът е болен.В период на криза всеки търси начин да оцелее.Нашият е като сринем всичко съществуващо.Коя верига ще продава български стоки-ами никоя.Решението не е да влезе европейски хипермаркет ,а български,да се намали ДДС-то върху хр.продукти ,за да паднат и цените.В южните ни съседки те посрещат с "месно производство,произведено в Търция и т.н.А ние ще предлагаме сирене тип Бяло саламурено,произведено в Германия,сирене тип кашкавал,произведен за .....
Добре дошли в България!!!

Анонимен каза...

Докато има хора, мислещи по този начин/като предния коментатор/, Троян ще подължи да бъде едно еснафско селище. Този човек или никога не е посещавал споменаваните вериги, или просто е един от собствениците на някой троянски търговски обект - куп глупостти е написал. Всички големи вериги не само че продават стоки на български производители, ами много усилено търсят сключването на такива договори. Какво имаме в Троян - някакво подобие на магазини, в които работят хора, дразнище се от това, че те обслужват?! Но те служителите приличат на собствениците.

Анонимен каза...

Тройански олигарси спрете да тормозите града само и само вие да се облагодетелствате и да правите пари на гърба на бедните троянци,Пуснете големите хипермаркети, големи вериги бензиностанций,че не е ясно до кога ще ви търпят честните граждани .

Анонимен каза...

Колега разбирам те напълно ама докато има хора който мислят за Троянската борса и там подомни нещата ще са все така.Какво да кажа нямам думи за Троянските ЕСНАФИ.

Анонимен каза...

Всички тука си пишем, а на управниците ни не им пука!
Вище моля Ви безочие:
Полицаите постоянно дебнат бедния редови гражданин , как да го глобят за незначителни нарушения - големите "олигарси" си спират ,където поискат и даже им се молят да се преместят....!
В последните два дни бях свидетел поне на три такива случаи!-"олигарха" беше спрял с джипа си на тротоара без всякъкви скрупули, а патрулката мина от там поне пет пъти. В същото време преди месеци бях глобен , че съм спрял пред магазин за строителни материали в момент на товарене на същите. Питам къде да спра за да си натоваря цимента, може би на половин километър и да си ги нося на гръб? Защо след като магазина е там и функционира гражданите се глобяват, а има места в града , на които има целенасочено поставени знаци освобождаващи от ограничения с цел безпрепятствено спиране на крастовища без това да се налага особено??
А за големите магазини положението не е по розово. Правим си обществено допитване, говорим си, а бе изобщо движим се с много бързи темпове няма що! Направо смешно: открити магазини + и PENY в Омуртаг, Кнежа, Луковит, Севлиево и т. н., а ние си имаме коне на центъра и най- висока елха...........!
Смешно е и все по-смешно става!

iva iordanova каза...

NA TROIAN MY E NYJEN GOLIAM HIPERMARKET.DA SE SAZDADAT POVE4E RABOTNI MESTA.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |