Кандидат-медици получиха премии от фондацията на проф. Браилски

* Сертификатите връчи Вера Добрева-Съботинова - председател на УС на фондация „Проф. д-р Христо Браилски” 
* Церемонията се състоя в родната къща на именития учен
 в с. Калейца

ФОНДАЦИЯ „ПРОФ. Д-Р ХРИСТО БРАИЛСКИ”, учредена след смъртта на големия български медик и наш земляк според волята в писменото му завещание, в събота, 24 октомври, връчи първите сертификати на 7 студенти по медицина, определени да получат финансово стимулиране (парична премия за заплащане на таксата в университета за цялата учебна 2009/2010 година). Според регламента стипендиантите трябва да удостоверят, че имат отличен или много добър успех (не по-нисък от 5.00) от предишната учебна година; и също – че са с постоянно местожителство на територията на община Троян.

МИЛАТА ЦЕРЕМОНИЯ СЕ СЪСТОЯ В РОДНАТА КЪЩА на проф. Браилски в с. Калейца, превърната, пак според неговото завещание, в музей. Като денят, 24-ти, не бе избран случайно – в навечерието на рождения ден на професора, който ако беше жив, щеше да навърши 85. Сертификатите на седмината студенти връчи председателката на УС на фондацията Вера Добрева-Съботинова, а имената на поощрените кандидат-медици са: Диляна Мирославова Якова (3. курс), Цветомира Минкова Цвятковска (4. курс), Милен Иванов Цветков (6. курс), Искра Христова Байрактарова (4. курс), Наталия Стефанова Дочева (4. курс), Димитър Марианов Димитров (5. курс) и Нели Красимирова Илиева (4. курс).

Т21

Кой е проф. д-р Христо Браилски
 
Проф. д-р Христо Браилски е едно от най-големите имена в българската гастроентерология. Роден е през 1924 г в с. Калейца, Троянско. Завършва медицина през 1948 г. в София. Професор в Катедрата по гастроентерология на ИСУЛ от 1966 г. Специализира в Берлин и Париж. През 1972 г. става ръководител на Катедрата по гастроентерология и директор на Научния институт по гастроентерология при Медицинска академия. От 1972 г. е главен републикански специалист по гастроентерология.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |