PR циркът на тема „Най-добрият град 2009” приключи

* София спечели, Варна загуби – но с малко, за да няма сърдити * Троян сред първите, отзад напред, Карлово – заклеймен * Циркът завърши по циркаджийски * Наш човек получи приза на града шампион

ТРЕТОТО ИЗДАНИЕ НА PR ЦИРКА „Кой е най-добрият град за живеене в България” (2009 г.), съвместна инициатива на две от най-мощните български медии – Дарик радио и в-к „24 часа”, приключи. Двукратният шампион Варна бе детрониран от столицата София – с миниатюрната разлика от 1 точка (243 т. срещу 242 т.). Трети е Бургас, четвърти – Пловдив, пето-шесто място си поделят Благоевград и Русе. Последен е Карлово, наказан от организаторите с 0 точки - понеже карловският кмет Найден Найденов си позволил (как може?!) да не уважи искането за предоставяне на официална информация. Нашият Троян, който май за сефте имаше честта да е сред номинираните, остана в дъното на таблицата – 36-ти (от 44) с 147 т.; но пък изпреварвайки Лом, Казанлък, Силистра, Дупница, Ямбол, Гоце Делчев, Горна Оряховица, за Карлово вече казахме; люляковият ни областен град Ловеч е в първата половина на таблицата – 14-ти с 170 т., след Хасково и преди Кърджали.

В ЧИТАТЕЛСКАТА КЛАСАЦИЯ (която заедно с другата, на организаторите, формира крайното класиране; но по какви критерии, правила и съотношения – един Господ знае – бел. Т21) победител е Варна с 5529 т. и убедителна преднина пред Габрово (2503 т.). Трети е Бургас (2049 т), четвърти – Русе (1161 т.), пети – Стара Загора (641 т.). Комплексният първенец София тук е на незавидната 14-та позиция със скромните 204 т. Троян е 39-ти с 53 т. Бургас се окичи със специалния приз „Бизнес град”, Габрово – „Зелен град”, Русе – „Красив град”, Каварна – „Парти град” (получи се малко като с наградите на „Златния Орфей” – за всекиго по нещо, за да няма сърдити, но нейсе; в такъв случай, мислим си, можеше да отличат и Троян, примерно – „Фалиращ град” – бел. Т21).

ЗАЩО ГОВОРИМ ЗА „PR ЦИРК”?

ЧЕ ЦЯЛАТА РАБОТА СИ Е PR КАМПАНИЯ и нищо повече – е повече от ясно. Но не толкова и не само на града (градовете) победител. А основно, разбира се, на организаторите – Дарик и „24 часа”. Идеята е проста: разпалваш междуградските страсти, за да си вдигнеш вестникарския тираж и рекламния рейтинг на сайта на Дарик радио – официалния сайт на класацията. Както казваше великият Шерлок Холмс: „Елементарно, Уотсън!”. А казано с думите на родния класик: „Ех, че келепир, майка му мечка!”.

А ЗАЩО „ЦИРК”? Циркът ярко лъсна със сръднята към карловския градоначалник и наказателната акция срещу града на Левски. Защото се видя, че организаторите разчитат единствено на официозната информация, „снесена” им от съответната общинска администрация, и нищо повече; явно не са им се харчели пари за експертни проучвания и т.н. дейности, които са задължителни за всяка сериозна класация (представяте ли си „Форбс” да прави милионерската си ранглиста, като чака счетоводителите на богаташите да пратят информация по факса?! – бел. Т21).

ПОСЛЕ – ПРЕДЕЛНО ЯСНО Е, че когато играят читателски/зрителски есемеси или интернет точкуване (както бе в случая), нещата са силно подозрителни. От една страна – защото най-многобройният лесно печели, ако умело го поджикнеш в посока местен патриотизъм. И от друга – кой да ти каже дали отчитането е честно и дали няма някакви стъкмистики. А пък че най-големият град е най-голямото гето (не че другите са по стока) и че де-що нещо мърда още в петъка се изнася през глава извън „най-добрия град за живеене” – няма значение.


ЦИРКАДЖИЛЪК Е И ТАЗИ ПОБЕДА на София с някаква си 1 точка. Явно столицата трябваше да спечели – за да не се накърни гордостта на софиянци от трета поредна загуба в дербито с морската столица Варна (което освен всичко друго би могло да раздразни някои от големите софийски рекламодатели – бел. Т21); или, защо не, поради някаква особена целесъобразност – политическа и друга?! Но пък не трябваше да се обижда и двукратния шампион (във Варна също има яки рекламодатели – бел. Т21) – затова разликата бе тъй незначителна, кажи-речи равенство.

ЦИРКЪТ ЗАВЪРШИ ПО ЦИРКАДЖИЙСКИ – на церемонията по награждаването кметовете на градовете призьори заразмахваха едни големи табели със съответните надписи (виж снимката). А любопитното за нас (в Троян) бе, че табелката на шампиона София получи един нашенец – столичният вр.и.д. кмет Минко Герджиков, който е родом от троянското село Терзийско; и който редовно забягва от мегаполиса в терзиевската си виличка.

Генадий Маринов
Начало

Още по темата - виж ТУК

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |