Кметът на Поморие избра Троян за почивката си

* Инж. Петър Златанов останал изненадан от ниското ниво на обслужването

ИНЖ. ПЕТЪР ЗЛАТАНОВ – кметът на Поморие (същото онова градче, което според романтичната песничка е „едва на двайсет километра от Бургас” и което днес е един от черноморските ни топ курорти) – миналата седмица е почивал в Троян. Поморийският градоначалник и съпругата му – невроложката д-р Фотка Калчева-Златанова, отседнали в известен троянски хотел, научи Т21.

В ТОЗИ ФАКТ НЯМА нищо необичайно – открай време морските хора търсят за почивка Балкана; и още – знае се, че Поморие е една от предпочитаните морски дестинации за троянци, но обратното също е вярно и поморийци и бургазлии (варненци – още повече) редовно прескачат насам. Хубаво. А пък контактите с първия човек на един от лидерите в туристическия бранш у нас, каквото без съмнение е Поморие, винаги са (ни) добре дошли. Нали и Троян не крие големите си амбиции в туризма (макар че много трябва да се потрудим, за да ги стигнем поморийците - бел. Т21)

ОБАЧЕ? Г-н Златанов споделил пред тукашни приятели, че е останал неприятно изненадан от ниското ниво на обслужването, с което се сблъскал в Троян. Както и изобщо от тукашния подход към туристите, разминаващ се определено с добрите стандарти.

Т21

Бележка на редактора

* „Малко се усмихваме в тази държава!”

ТАЗИ ГОДИНА, както и предишните няколко, си направих малка (4-5-дневна) почивка в любимото ми Поморие. Наистина страхотно е това Поморие: чудесно море, чудесни плажове, много екстри, много култура и история, работливи и дружелюбни хора, видим просперитет (неслучайно Поморие е класирано сред 20-те най-богати общини в България), десетки хиляди гости (вярно – повечето средна ръка, чужденците, основно руснаци и словенци, също; както ми споделиха местни хотелиери, „все по-бедни туристи идват по родното Черноморие, и не харчат по много” - обясняваха си го със световната криза, но се утешаваха с факта, че и в туризма е както в тотото, най-важното правило е „с малки суми, но редовно”) и т.н., и т.н. ...

ТА – ПОМОРИЕ НАИСТИНА е велика работа! И нищо не може да ме накара да го разлюбя; дори това тъпо и самоубийствено черноморско презастрояване (един пример – теренът на някогашните поморийски солници е превърнат в квартал от чисто нови и сами по себе си не лоши кооперации /но кооперации!/, нагъчкани една до друга като копърки в буркан, без въздух, без гледка и още по-лошото – без инфраструктура).

НО И ТАМ, в туристическия тигър Поморие, видях нашенски изпълнения. Редовно си купувах зеленчуците и плодовете от едно квартално магазинче на самия пъп на града, на най-търговската улица. И в повечето случай на щанда бе едно девойче, което тъй нерадостно и нелюбезно гледаше и обслужваше клиентите си, че чак на мен ми ставаше неудобно (и носталгично по усмихнатите и отзивчиви продавачки от Малкия пазар в Троян). Хумористът Румен Белчев казваше - проблемите ни идват оттам, че „малко се пие в тази държава”; ще си позволя да го перифразирам: „Малко се усмихваме в тази държава!”. Много малко! А трябва.

Генадий Маринов

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |