В Троян: Сбогом на влака II?

* Наново нарочиха за закриване 12 жп-линии, сред тях е и Левски – Ловеч Троян * Експертите предупреждават – спре ли веднъж влакът, едва ли ще потегли пак някога * Христо Монов: „По някои от тези линии минава по половин влак на ден”


ОТ НАЦИОНАЛНАТА КОМПАНИЯ „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), собственик на жп-трасетата и гарите у нас, и от „БДЖ” ЕАД, основният роден жп-превозвач, отново заговориха за закриването на 12 нерентабилни жп-линии (НИКЖИ и БДЖ са изцяло държавни компании бел. Т21). И отново сред нарочените е жп-линията Левски – Ловеч – Троян.

НА СЪВМЕСТНА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ в четвъртък (20 август) шефовете на двете компании - на БДЖ Христо Монов (на снимката вдясно) и на НКЖИ Антон Гинев (на снимката вдясно долу) – са представили твърде негативни резултати на първите 6 месеца на годината (22 млн. лв. загуби за БДЖ и 20% намаление на приходите за НКЖИ плюс задлъжнялост за неколкостотин милиона лева). В тази връзка г-н Монов заявил, че се обсъжда закриването жп-линии и дал пример с Левски – Троян, Левски – Свищов и Подкова – Димитровград. Голямото началство на БДЖ дозасилило мрачните краски с аргумента, че „по-някои някои от тези линии минава по половин влак на ден”, което означавало, че за два дни минава по един влак. (За справка – по линията Левски – Ловеч – Троян всеки ден се движат по три пътнически влака, което може да се провери и от разписанието в официалния сайт на БДЖ – бел. Т21). Колегата му от НКЖИ г-н Гинев обаче (правилно) предположил, че при евентуалното закриване на жп-линиите „ще срещнем съпротивата на местната власт”***.

БИЛО ОБЯСНЕНО, че като крайна мярка и след решение на правителството на Бойко Борисов се предвижда временно затваряне на споменатите 12 жп-линии (по тези линии в момента се движат 12 бързи и 58 пътнически влака). Но било пропуснато да се спомене, че според експертите временното закриване де факто ще означава трайно „хлопване на кепенците”, тъй като възстановяването на движението по едно жп-трасе изисква много ресурси, включително и финансови, които трудно ще се намерят. С други думи – ако влакът до Троян, който върви без прекъсване вече 61 години, спре, едва ли пак ще тръгне някога.

ПРИПОМНЯМЕ – в началото на м. май 2009 г. гръмна новината, че в антикризисната си програма НКЖИ предлага драстични оздравителни мерки, най-радикалната сред които е закриването на 12 слабонатоварени линии (сред които е и тази до Троян). Тези линии непрекъснато трупали загуби (Левски – Троян за 2008 г. била „вътре” с 1,6 млн. лв.), които, в настоящата ситуация на обща икономическа криза, не можели да се компенсират. И трябвало да се реже (ПОДРОБНОСТИТЕ В "ТРОЯН - СБОГОМ НА ВЛАКА" I - ВИЖ ТУК). Фактори от тогавашния кабинет на Сергей Станишев, включително и транспортният министър, се изказаха в подкрепа на идеята за закриване на 12-те линии; в публичното пространство се заговори и за „култовата” дата 20 май, когато щяло да се вземе окончателното решение. Решение обаче не бе взето. Което наведе на мисълта, че става дума за някакви предизборни фойерверки (на 5 юли бяха парламентарните избори), зад които не стоят реални намерения. Запознати пък припомниха, че за последните две десетилетия жп-линията до Троян на няколко пъти е била „закривана”.
Т21

*** През май т.г. кметовете на Ловеч и Троян – Минчо Казанджиев и Минко Акимов (на снимката вляво), заявиха, макар и не особено отчетливо, че ще се борят срещу евентуалното затваряне на жп-линията Левски – Ловеч – Троян. Жепейците от двата града пък недвусмислено обявиха, че разчитат на подкрепа от страна на местната власт. Тогава пред Т21 г-н Акимов увери, че ще направи максималното троянският влак да продължи пътя си. 

АРХИВЕН МАТЕРИАЛ И МНОГО СНИМКИ ОТ ПОСРЕЩАНЕТО НА ПЪРВАТА МОТРИСА "ДЕЗИРО" В ТРОЯН -  ВИЖ ТУК

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |