Андонис Георгиу и „Дъхът на ближните“ в Серяковата къща

* Първата среща с писателя от Кипър и преводачката му Ирена Алексиева неслучайно е в Троян – 26 октомври, четвъртък, 17:30 * Георгиу: „Животът е хубав, но и труден, много труден, за някои хора непоносим“
Предстоящо Днес
ПИСАТЕЛЯТ от Кипър Андонис Георгиу и преводачката му Ирена Алексиева пристигат в България за серия от срещи, посветени на излязлата на български книга на кипърския автор „Дъхът на ближните“. Столичното издателство ICU на Невена Дишлиева-Кръстева отново и неслучайно избира първата среща на живо на свой чужд автор с български читатели да бъде в галерия „Серякова къща“ в Троян.

ЩЕ СИ ГОВОРИМ за ближните – близки и далечни, на които е посветена тази книга. Ще пропътуваме през 17 разказа, които ни питат можем ли да се спогодим, когато все заклеймяваме различния, не го разбираме, чужд ни е? Когато са ни нужни брони и щитове, за да се съхраним. Седемнайсет разказа, които проправят пътека към великодушието и човечността.

ГЕОРГИУ пише от дълбоко човешка перспектива, с искрена съпричастност към съдбата и чувствата на героите си. А Алексиева е един от много малкото специалисти по кипърски диалект и преводът й е дълбоко осмислена интерпретация на авторовите думи. Езикът е жив, еклектичен, често отвъд граматическите правила, там където силата на словото е в суровото, оголено до болка въздействие.

„ДЪХЪТ на ближните“ е втората книга от Георгиу, която излиза на български език. Първата – „Албум с истории“, отново в превод на Ирена Алексиева, се появи през 2020 г. „Дъхът на ближните“ е удостоена с Европейската награда за литература и Държавната награда на Кипър, е полифонично по своята структура повествование, което преминава от една история в друга, от личните съдби към участта на общности и народи, от миналото и настоящето на една страна към превратностите, с които се сблъскваме в днешния глобализиран свят

„ЖИВОТЪТ е хубав, но и труден, много труден, за някои хора непоносим. Наблюдавам ги и изпитвам необходимост да пиша за тях, за онези, които усещам близки, все едно къде в пространството се намират. Пиша с надеждата, че животът им няма да остане невидим, за да може болката и малките им радости да не бъдат пренебрегвани“, споделя Андонис Георгиу.

ЗАПОВЯДАЙТЕ отново при нас на 26 октомври, четвъртък. от 17:30 ч. – за разговор за литература сред картините в галерия „Серякова къща“!

Галерия „Серякова къща“

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |