Троянец връчи на троянец званието Доктор хонорис кауза

* Отличеният е именитият кардиохирург проф. д-р Цветомир Луканов, а го награди землякът проф. д-р Добромир Димитров, ректор на Медицинския университет в Плевен * „Проф. д-р Луканов беше един от примерите за мен през студентските ми години, както и тези на професионално развитие“, заяви на церемонията проф. д-р Димитров
И ний сме дали нещо на света...
Земляците проф. д-р Цветомир Луканов и проф. д-р Добромир Димитров, Плевен, 17 октомври 2023
НЯМА как да не сме горди. Че сме троянци. Медицинско събитие от най-висок ранг и във фокуса му двама наши земляци – проф. д-р Цветомир Луканов, детски кардиохирург с европейска и световна известност, завеждащ клиника в Германия и ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Добромир Димитров, едно от големите имена в онкохирургията у нас. А събитието – традиционната, тази година 20-а юбилейна Конференция за студенти и млади лекари (16-17 октомври), на която гост лектор бе и проф. д-р Цветомир Луканов, възпитаник на МУ Плевен, винаги изразявал  благодарност към своето висше училище, който бе удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза, връчено му, разбира се, от ректора проф. д-р Добромир Димитров. Ето и думите им на церемонията.

„ИЗКЛЮЧИТЕЛНО съм развълнуван от този паметен миг. Защото за първи път в 49-годишната история на университета титлата Доктор хонорис кауза се връчва на наш възпитаник. Това е изключително рядко и вълнуващо събитие за всяка академична общност. Наистина колаборацията и възможностите за сътрудничество с проф. д-р Луканов са много и на високо ниво. Искам да споделя и някои лични неща, а именно, че с него се запознахме (едва) преди няколко години, все се разминавахме във времето. Ще се обърна към младите – да имат и да търсят човек, който да е за пример и който да следват. Отговорно ще кажа, че проф. д-р Луканов беше един от примерите за мен през студентските ми години, както и тези на професионално развитие. Така се стекоха обстоятелствата, че проф. д-р Луканов е бил кръжочник и доброволец в Клиниката по онкологична хирургия, която сега оглавявам. Днес за мен е чест и удоволствие в качеството ми на ректор да му връча медальона и титлата Доктор хонорис кауза на плевенския университет“, се чу в словото на проф. д-р Добромир Димитров.

„СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ, трудно е да опиша това, което чувствам в момента. Едното е смирение, а другото – благодарност. Очевидно е, че това е подадена ръка за работа в бъдеще. Надявам се, че ни очакват много години здрава работа. Няма друг университет в света, от който бих се радвал да получа тази титла. Казвам го съвсем откровено. Моята Алма Матер, моят плевенски институт, аз винаги съм му бил длъжник, а сега съм убеден (че е така). Два пъти в живота си съм имал чувството, че ходя по вода, като и двата пъти това чувство съм изпитал тук. Много е трудно да изразя чувствата си в момента, но искам отново да благодаря на всички приятели от Плевен“, каза в отговор проф. д-р Цветомир Луканов, минути преди да започне академичната си лекция.

Момент от церемонията, вдясно – отличеният проф. д-р Цветомир Луканов, вляво на втория ред е баща му Стефко Луканов
В КОНФЕРЕНЦИЯТА, която този път бе под мотото „Дестинации: Красивият ум на лекаря“, участваха над 300 души и включваше 10 практически семинара и лекции на 12 водещи чуждестранни учени от Германия, Франция, Полша, Япония, Китай, Англия. Лекции имаха и двамата троянци – новият Доктор хонорис кауза на МУ Плевен проф. д-р Цветомир Луканов и домакинът проф. д-р Добромир Димитров, който е сред инициаторите и учредителите на конференцията преди две десетилетия.

На първата снимка – смяна на знаменосците в ЕСПУ „Георги Димитров“ (Троян), вляво е новият знаменосец Цветомир Луканов; на втората снимка – Цветомир Луканов със знамето, едната от асистентките му (вдясно) е сегашната преподавателка в училището Анелия Иванова
И НАКРАЯ накратко за двамата именити медици и наши земляци. Проф. д-р Цветомир Луканов е роден в Троян, 1968 г., завършил е троянското ЕСПУ „Георги Димитров“ в кв. „Лъгът“  (сега СУ „Св. Климент Охридски“) и след това МУ Плевен – с пълно отличие, за което получава приза „Златен Хипократ“. Професионалния си път започва в Националната онкологична болница (Трета градска) в София, пет години, след което, воден от професионалните си интереси, а не по икономически причини, както е подчертавал неведнъж, заминава за Хайделберг, в известната университетска Клиника по детска кардиохирургия, която в момента оглавява. Проф. д-р Добромир Димитров също е роден в Троян, 1980 г., и също е завършил средното си образование в родния град –  СУ „Васил Левски“, а след това МУ Плевен. Дипломира се по специалността „Обща хирургия“ и специализира онкохирургия, а професионалното му развитие е белязано от участие в редица иновативни медицински проекти, през 2021 г. е избран за ректор. Общото между двамата е не само в професионален план, известни са с любовта си към родния град и край и никога не са късали връзката си със своя Троян.

Т21
* Цитатите и снимките от церемонията са от специализирания
 здравнообразователен сайт Newshealth.bg, ученическите снимки
 ни предостави преподавателят по математика в троянското
 СУ „Св. Климент Охридски“ Стоян Борджуков. 
 
 Още по темата:

1 Коментара:

Questions каза...

Браво на професор доктор Луканов. Името на училището няма значение. Важно е какви учители са те учели , и какво си научил от тях. Очевидно е , че проф. доктор Луканов е имал добри учители и е постигнал отлично развитие.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |