99-годишният Марин Папурков и „Варшава“-та му по Нова

* Врабевенинът почти столетник шофира редовно, дават му не повече от 60, а возилото му от средата на миналия век пали като часовник, Румен Бахов и Виктор Николаев – в захлас * „Пийна ли чашка, кормило не пипам“ * Мирослава Иванова: „Сигурно защото живее в Троян,
 това вълшебно място“
Нашенци
Бай Марин и Румен Бахов, на заден план – „Варшава“-та, Нова ТВ, 10 март 2023 г.
ЕДИН троянец събра очите на цяла България. 99-годишният Марин Папурков (от с. Врабево, Троянско) бе големият герой в сутрешния блок „Здравей, България“ на Нова ТВ днес, 10 март 2023 г.. Той и неговата над 60-годишна безупречна „Варшава“, която палеше като часовник и с която повози майтапчията репортер Румен Бахов, онемял от почуда и възхищение. „Ние сме абсолютно впечатлени. И друг път сме го показвали – но вече е на 99. В абсолютна кондиция, автомобилът му също“, коментираха водещите в студиото Виктор Николаев и Мирослава Иванова.

С КАКВО толкова впечатли бай Марин, който редовно може да си види със своето „антично“ полско возило и по троянските улици? Първо – че бе в отлична форма, и физически, и комуникативно, и всякак, младеж! После – видя се, че си е съвсем редовен шофьор, „Варшава“-та му и тя като него, поддържана, жизнеспособна, кара я редовно и често, както поясни, отскача  я до Добродан, я до Троян и Севлиево или Стефаново да пийне кафенце с приятели.

Преди да потеглят, уточняване на маршрута – за Габрово през Севлиево
На „Варшава“-та на бай Марин гордо се вият знамената на България и ЕС
И НЕ на последно място – всъщност това бе и сегашният повод да го дават „по телевизора“ – защото бе убедителен контрапункт на оня 92-годишен дядка от Сливен, който няколко дни по-рано бе спипан да шофира подпийнал, без книжка и автомобил без номера и който без да му мигне окото публично обяви, че „ще пия и ще карам, докато мога“. Бай Марин Папурков натри носа на сливенската пенсия така: „Той направи голяма грешка, някои като поодъртеят и си губят акъла“. И в чудесен стил и някак афористично добави: „Аз в моя живот пийна ли чашка, кормило не пипам. Хвана ли кормилото, чаша не пипам, никога в живота си!“. „Дай боже всекиму на 99 години да дава такива съвети на по-млад 92-годишен“, похвали го Виктор Николаев.

И СЪЩО не на последно място, даже на първо, най-важното –  с тази си изключителна виталност, за която стана дума. Репортерът Бахов реши да го „копне“ с въпроса карал ли е по-надалеч, примерно до Слънчев бряг. Г-н Папурков (защо ли по някакъв начин ми напомни оня безкрайно симпатичен и несломим Пурко на Тодор Колев от „Господин за един ден“ – бел. авт.) веднага уточни, че много пъти е ходил, зад волана, разбира се, до Слънчев бряг, до съседното Поморие и по цялото ни Черноморие, а два пъти чак до Будапеща, тъй като на младини шест години работил в Унгария. А след интервюто двамата (бай Марин и Бахов) отпрашиха за Габрово, през Севлиево, както пожела пасажерът.

Бай Марин и неговата „Варшава“ на Празника на билките, Айдушкото сборище, 2015 г.
НИЕ също знаем Марин Папурков от Врабево. И на нас ни е събирал очите – бе на Празника на билките, планината и туризма през 2015 г., когато с „Варшава“-та си докара на Айдушкото сборище под Беклемето водещата Пепи Ялъмова. „Пристигнахме от София за два часа и малко, в колата си има всичко – парно, радио, голяма работа“, коментира тогава кръшната софиянка. А пък за Т21 бай Марин уточни, че возилото му спокойно вдигало 90-100 км/час, но от столицата до Айдушкото сборище поддържал 70-80 км/час. И една вметка – от „Варшава“-та и сега, и преди десетина години, най-отпред, на двата предни фара гордо се вееха две знамена, бяло-зелено-червеният български трибагреник и синьото знаме със звездичките на Обединена Европа. Столетник шофьор, и заклет европеец!

99-годишният Иван Марински на волана на синия си „Москвич“, мах. Баба Стана, 2001 г.
И ОЩЕ една вметка – по троянските пътища сме срещали и друг толкова възрастен шофьор, не по-малко жизнен и във форма. Беше през есента на 2001 г., трябваше да отскоча по работа до мах. Баба Стана над Орешак, известна и като „Английската махала“ заради непрестанното и много важно присъствие на лондонския топ адвокат с троянски/бабастански корени Джон Бризби. Махалицата е на високото, на два-три километра от селото, и по серпентините на съвсем тесния път се „засякохме“ със синия „Москвич“ на бай Иван Марински, зад волана – самият той, този невероятен чешит и сладкодумец, който година по-късно (на 13 ноември 2002 г.) чукна 100-те, а ден след юбилея си бе гост в „Шоуто на Слави“ по бТВ и шоуто, което направи, още се помни.

Водещите в студиото Виктор Николаев и Мирослава Иванова се дивят на бай Марин Папурков
Над 60-годишното полско возило на 99-годишния Марин Папурков излиза на пътя
„ПОИСКАХМЕ доказателство, че (Марин Папурков) е на 99, защото не изглежда на повече от 60. Сигурно защото живее в Троян, това вълшебно място, там има много особен въздух“, възкликна в ефира на „Здравей, България“ Мирослава Иванова. Дали пък не е права?! И дали това място наистина не е вълшебно?!

Генадий Маринов

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |