Колко тежки са българските разделителни линии

Взето назаем
В свой пост в профила си във фейсбук на 13 януари, петък, кметът на Троян Донка Михайлова, опирайки се на казаното от известния български лекар проф. д-р Иво Петров в студиото на „Панорама“ (БНТ), коментира големите проблеми на българските общини: принципният – крайната бюджетна централизация, и конкретният – липсата на държавен бюджет за 2023 г. Последваха множество коментари на коментара – повечето „за“, но и „против“. По-долу ви представяме казаното от кмета Михайлова, заедно с три от знаковите мнения – на депутата Искрен Арабаджиев („Продължаваме промяната“), бившия депутат Свилен Андреев („Демократична България“) и троянския бизнесмен с остра гражданска позиция Иво Немски. Т21

ДОНКА МИХАЙЛОВА: БЪЛГАРИЯ Е В БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА СИТУАЦИЯ

Слушам проф. д-р Иво Петров (известният български лекар кардиолог и ангиолог) по „Панорама”. Каза нещо такова: „Обществото има нужди, които трябва да бъдат решавани. А точно тези нужди са важни”. И още: „Ние в момента водим една война срещу себе си”. Слушам го, докато не спирам да мисля как ще управляваме общините на България без бюджет, без правила, без държавата като партньор. В условията на един модел на крайна държавна централизация, може би най-крайната в Европа… Как ще вържем бюджетите на детски градини и ясли, на училищата, на социалните институции, на болницата… Как ще подкрепяме културните институции, спорта, туризма. Как ще преодоляваме извънредните ситуации, като тази с пътя при Троянския манастир? Може би поне до средата на 2023 г. България е в безпрецедентна ситуация, в която 265 общини са без бюджет. А в същност държавата ни е тези 265 общини. Дали държавниците ни въобще се сещат за това…

ИСКРЕН АРАБАДЖИЕВ: МЯТАХА ОТ ДЖИПКАТА ПАЧКИ НА ПОСЛУШНИТЕ

Да! Обществото ни има нужда от базова справедливост! Тромавата съдебна система и липсваща борба с корупцията създава недоверие към институциите и всяка публична длъжност. Защо не поговорим кой и защо създаде този феодален модел и пълно подчинение и зависимост на българската община от централната власт? Зависимостите през годините осигуряваха успеха на парламентарните избори, които после за благодарност мятаха от джипката пачки на послушните и така кръгът се затваряше. В момента имате бюджет 2022, но той не отговаря на нуждите на 2023 заради инфлацията, ръста на заплатите, икономическия ръст. Настоявахме служебният кабинет да внесе бюджет. Ще настояваме отново. Но оздравителните процеси в държавата ни са започнали. Дали ще са достатъчно само едни местни избори, не знам. Оптимист съм, че като общество можем да излезем от тези кризи и да продължим напред по пътя към европейските държави. Не искам да се връщаме към стабилността на застоя.

СВИЛЕН АНДРЕЕВ: ВЕЧЕ ШЕСТ ДНИ СЕ ЧУДИ ДАЛИ ДА ПРОДЪЛЖИ ДА УПРАВЛЯВА

Подкрепям изказаните тревоги, както и децентрализацията като стъпка в правилната посока. От изключително значение е позицията по тези проблеми на най-овластения държавник в момента, който вече шест дни се чуди дали да продължи да управлява. Дано се отдаде възможност тези проблеми да бъдат изложени пред него.

ИВО НЕМСКИ: АМИ ПОЛОЖЕТЕ УСИЛИЯ И ГО РАЗРЕШЕТЕ

Вижте как най-обикновен проблем, признат от всички, се превръща в политическа абсолютно ненужна престрелка, което го прави нерешим... Излиза масовият лаик „миролюбец“ (най-вероятно „възрожденец“) и казва, че има проблем, но... „войнолюбците“ са виновни. Излиза някой от ГЕРБ и казва, че проблем има, но... „Продължаваме промяната“ са виновни. Излиза човек от ПП и също се съгласява, че има проблем, но... ГЕРБ са виновни (не без логични доводи). Излиза друг от ДБ и потвърждава за проблема, но... Радев е виновен, че нещо там се бави. В тази ситуация най-важното е да се реши този проблем, без излишното „но“ в случая. Изправени сме пред може би най-сериозното политическо (и обществено) разделение в историята ни и тази ситуация ни задължава да избягваме допълнителни дребнави и ненужни разделения. Не ме разбирайте грешно, до голяма степен подкрепям позициите ви (Свилен и Искрен), но волно или неволно навлизате в компроматната война на старите партии и това по нищо не ви различава от тях, а само задълбочава и без това десетките разделителни линии в обществото. Има проблем, всички сте съгласни, ами положете усилия и го разрешете без взаимни обвинения. Който се интересува, той ще ви следи страниците и профилите и ще си изгради мнение за виновните.

БЕЛЕЖКА НА РЕДАКТОРА

И трите мнения имат своите основания. Но сумирано си личи колко тежки са българските разделителни линии в момента, партийно-политически и обществени. Г-жа Михайлова, която е най-добрият кмет на Троян в новото време (след 1989 г.) и е считана за най-добрия днешен кмет на БСП в страната, с основание говори за вредите, които нанася на общините, в частност и на община Троян, липсата на държавен бюджет за 2023 г. Но удобно премълчава факта, че служебното правителство на нейния президент Румен Радев, в чийто Инициативен комитет е и тя самата, и нейната партия БСП, която се извъртя на 180 градуса, категорично се противопоставиха на подготовката и внасянето в парламента на нов бюджет за 2023 г.?! Депутатът от нашия избирателен район – ловчалията Искрен Арабаджиев („Продължаваме промяната“), припомня този факт, но се опитва не да търси решения, а да трупа партийно-предизборни дивиденти. Подобна е и позицията на бившия депутат от „Демократична България“ – съгражданинът ни Свилен Андреев. А Иво Немски, добър приятел и съмишленик на Т21, в случая апелира към някакъв всеобщ консенсус, който не само не е реалистичен, но би бил неработещ и вреден – защото няма как крадецът и ограбеният, путинистът и демократът да плеснат с ръце и да се прегърнат; а ако го направят, няма да е за добро.

Генадий Маринов
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |