Илиян Тодоров отново оглави оркестъра – кога и как?

* Кметът Михайлова: „Марин Цочев подаде молба за напускане поради пенсиониране. Г-н Тодоров подаде молба за назначаване на работа и аз го назначих – с временен трудов договор за 6 месеца“ * Усещане за натиск – защо, от кого и върху кого, всеки сам да се досеща
Тема с продължение
Марин Цочев, Илиян Тодоров
ТОДОРОВ СРЕЩУ ЦОЧЕВ

НА ПРАЗНИКА на сливата в края на м. септември, след това и на Празника на Троян на Петковден направи впечатление, че начело на Общинския младежки духов оркестър отново е бившият му ръководител Илиян Тодоров, а не Марин Цочев, който до този момент ръководеше състава. Какво се крие зад тази станала някак тихомълком рокада? Тъй като Общинският духов оркестър е представителен за Троян (пълното му наименование е Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки, ПОМДОМ) и е на пълна общинска издръжка, т. е. финансира се с парите на троянските данъкоплатци, всички ние имаме право да знаем. После, но не по значение, редно е да доизясним един въпрос, поставен в началото на годината от Т21 и довел до сърдита реакция на г-н Тодоров.

ПРЕДИСТОРИЯТА

В РЕДАКЦИОННАТА
си бележка към материала „Троянецът Росен Веселинов е новият зам.-областен на Ловеч“ в началото на годината коментирах в по-общ план статуса на зам.-областните управители. И ще си позволя малко по-обширен цитат от тази бележка, смятам го за важно и подсказващо какво се случва в момента: „Самата институция областен управител е спорна, какво остава за замовете. Знае се, че 28-те областни управители са твърде много, смешно много, за малка България. Това ни казват и от ЕС, но наложителното оптимизиране/окрупняване все не се случва, ясно е защо – областните администрации утвърждават политиката на централната власт, фактор са за печеленето на избори, обслужват всячески управляващите, които и да са те, и са много важни в чисто политически план. Което обяснява защо окрупняването не се случва, нищо че се гълта много излишна народна пара, а пък ние не сме толкова богати. Тук за пореден път ще цитирам един бивш зам.-областен управител, също троянец, който бе пределно откровен: „Толкова много пари за толкова (малко) работа никъде няма“; и нямаме основание да се съмняваме в думите му. Досегашната практика бе на поста да се назначават не експерти, а верни партийни хора. И не експертността, а партийността бе и със сигурност продължава да е водеща. Т. е. областният, зам.-областните, че и подгласниците им са изцяло партийно-политически назначения“.

КАТО конкретизирах, че на областния и зам.-областните управители им се пазят предишните служби в общински/държавни структури и това в конкретния случай означава, че „когато, някога, г-н Веселинов освободи поста, ще се върне като управител на споменатото общинско дружество“ (г-н Веселинов наистина се върна на предишния си управленски пост в съответното троянско общинско дружество, но след явяване на конкурс и спечелването му, виж „Избраха управители на МБАЛ и „Общински пазари“ – бел. ред.). Добавих, че същото вече се е случило със зам.-областния управител в предишен мандат Илиян Тодоров, подчертавайки, че това е принципно положение и е абсолютен нонсенс. Наистина тогава сбърках и изпреварих събитията – г-н Тодоров още не се бе върнал като ръководител на Общинския духов оркестър. Но последващите събития показаха, че грешката е била вярна. И потвърдиха принципното положение, както и направения извод: „Откъде накъде държавата/общината ще ти пази топлото местенце?! Нали ти си си избрал да вървиш в друга посока и да правиш друга кариера! Това го няма никъде по белия свят и си е чиста проба атавизъм от едни други времена, от които явно излизане няма. Как го беше казал Щастливеца: „Европейци сме ний, ама все не сме дотам“.

СЛЕД въпросната редакционна бележка г-н Тодоров се възползва от правото си на отговор (виж „Илиян Тодоров: Моят случай изобщо не се вписва“ – бел. ред.). Където заяви: „Огорчен съм. С чиста съвест декларирам пред троянци, че заемайки поста зам.-областен управител, подадох молба за освобождаването ми като главен художествен ръководител на Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки - Троян, уважена от кмета на община Троян г-жа Донка Михайлова. В лична среща на същия ден. Тази длъжност (с гордост бих я нарекъл „пост“) заемам от 1998 г. след конкурс“. А в заключение ме посъветва: „Като радетел на демократичното слово първо проверявайте фактите и чак тогава публикувайте, г-н Маринов. Не Ви искам извинението“. И ме допосъветва: „Бъдете честен“. В репликата си се извиних на г-н Тодоров, въпреки че, както се оказа, е нямало за какво, но бях категоричен, че не се отказвам от принципното си твърдение.

ДНЕШНАТА СИТУАЦИЯ

Общинският духов оркестър дефилира на Празника на сливата, Троян, 23 септември 2022 г.
НО ДА СЕ ВЪРНЕМ в настоящето. На редовната месечна пресконференция на кмета Донка Михайлова, състояла се на 19 октомври, зададох следния въпрос, цитирам дословно: „Чу се, че бившият ръководител на Общинския духов оркестър Илиян Тодоров отново се е върнал като ръководител на оркестъра. Въпросът ми е: Кога и как е станало това? А питането ми е по две причини. Първо – защото става дума за общинска структура. И второ – защото в началото на годината (2022 г.) в една редакционна бележка в Т21 предвидих подобно нещо и г-н Тодоров реагира много остро, като заяви, че няма такова нещо, че той е напуснал оркестъра, няма как да се върне и ме призова да бъда честен. И аз мисля да бъда максимално откровен и честен по въпроса“.

ОТГОВОРЪТ на г-жа Михайлова бе, също цитирам дословно: „Много добре си спомням материала в Т21. Фактологията е следната. При преминаването на длъжността зам.-областен управител Илиян Тодоров подаде молба за напускане (на оркестъра), която аз резолирах с „Да“. Като в оркестъра вероятно е имало разговори, че напускането ще е в рамките на осъществяване на дейността на г-н Тодоров като зам.-областен управител, но това по никакъв начин не е било формализирано с някакъв тип документ. След приключването на взаимоотношенията на г-н Тодоров с Областната администрация Марин Цочев, поел ръководството на оркестъра след г-н Тодоров, подаде молба за напускане поради пенсиониране. Г-н Тодоров подаде молба за назначаване на работа и аз го назначих – с временен трудов договор за 6 месеца като диригент и ръководител на Общинския духов оркестър. Това е срочен договор и обмисляме как ще процедираме след изтичането му“.

ВМЕСТО ПОСЛЕСЛОВ

КРАТКИЯТ ми коментар за финал. Със сигурност временното назначение на г-н Тодоров без конкурс е напълно законно, не допускам кметът г-жа Михайлова да наруши трудовото законодателство. По-различно обаче е усещането ми, базиращо се и на проведени разговори, за доброволната оставка на г-н Цочев – тук съзирам целенасочен и продължителен натиск (не мисля да се извинявам на никого за това си твърдение – бел. моя). А защо, от кого и върху кого, освен върху г-н Цочев, всеки сам да се досеща. Обещавам да продължа да бъда максимално откровен и честен по казуса и след 6 месеца отново да се върна към него.

Генадий Маринов


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |