Троянецът Росен Веселинов е новият зам.-областен на Ловеч

* Назначението заварва 43-годишния лидер на БСП - Троян като управител на общинското дружество „Общински пазари“ ЕООД * Новият областен зам.-шеф няма да дели поста, както бе досега
Назначения
Росен Веселинов
СПОРЕД очакванията и предварителните сигнали троянецът Росен Веселинов е новоназначеният зам.-областен управител на Ловеч. Заповедта на премиера Кирил Петков е от днес, 26 януари, но съгражданинът ни ще встъпи в длъжност от идната седмица, тъй като в момента се възстановява след прекарано заболяване. Г-н Веселинов заменя досегашните двама зам.-областни управители, освободени на 21 януари – Милко Недялко и Емил Енев, назначени в различни периоди през миналата година от служебния премиер Стефан Янев. Според официалната информация с промяната на устройствения правилник на областните администрации Ловеч вече ще има един зам.-областен управител, т. е. г-н Веселинов няма да дели поста, каквато бе обичайната досегашна практика.

РОСЕН ВЕСЕЛИНОВ е на 43 години, троянец, макар че е роден в София. Завършил е Техническия университет в Габрово с магистратура по банков и финансов мениджмънт, а след това право в Софийския университет. Работил е като управител на фирмения магазин на дървопреработвателния завод „Велде“, Троян от 2003-та до 2015 г., след което е юрисконсулт на предприятието. През 2019 г. спечели конкурса за управител на общинското дружество „Общински пазари“ ЕООД и сегашното назначение го завари на тази позиция. Новият зам.-областен управител има сериозна политическа биография: 16 години е общински съветник от левицата – от 2003-та до 2019 г., когато оглавява споменатото общинско дружество, няколко мандата е председател на младежката организация на БСП - Троян, а от 2016 г. е избран за общински лидер на партията и преизбран на лидерския пост през 2020 г., член е на Националния съвет на БСП. Женен, с едно дете.

Т21

Бележка на редактора
 
* Как го беше казал Щастливеца: „Европейци сме ний,
 ама все не сме дотам“
 
НАЙ-НАПРЕД ще кажа, че Росен Веселинов е добър, коректен и консенсусен човек – и в личен план, и като политик и служител. Това е факт, никой няма да каже лоша дума за него, аз също.

НО БЕЛЕЖКАТА ми е за друго. Ще започна оттам, че самата институция областен управител е спорна, какво остава за замовете. Знае се, че 28-те областни управители са твърде много, смешно много, за малка България. Това ни казват и от ЕС, но наложителното оптимизиране/окрупняване все не се случва, ясно е защо – областните администрации утвърждават политиката на централната власт, фактор са за печеленето на избори, обслужват всячески управляващите, които и да са те, и са много важни в чисто политически план. Което обяснява защо окрупняването не се случва, нищо че гълта много излишна народна пара, а пък ние не сме толкова богати. Тук за пореден път ще цитирам един бивш зам.-областен управител, също троянец, който бе пределно откровен: „Толкова много пари за толкова (малко) работа никъде няма“; и нямаме основание да се съмняваме в думите му.

В ТАЗИ връзка. Досегашната практика бе на поста да се назначават не експерти, а верни партийни хора. И не експертността, а партийността бе и със сигурност продължава да е водеща. Т. е. областният, зам.-областните, че и подгласниците им са изцяло партийно-политически назначения – за прикоткване на партийните партньори, осигуряване на постове на заслужили наши хора, решаване на други партийни уравнения.

ТРЕТО, като че ли по-маловажно, но в никакъв случай не маловажно. На областния и зам.-областните им се пазят предишните служби в общински/държавни структури. Това в конкретния случай означава, че когато, някога, г-н Веселинов освободи поста, ще се върне като управител на споменатото общинско дружество. Същото се случи и със зам.-областния управител в предишен мандат Илиян Тодоров, върнал се начело на общинския младежки духов оркестър. Това е принципно положение. Което, по моето скромно мнение, е абсолютен нонсенс. Същото е и при депутатите, и също е нонсенс. Откъде накъде държавата/общината ще ти пази топлото местенце?! Нали ти си си избрал да вървиш в друга посока и да правиш друга кариера! Това го няма никъде по белия свят и си е чиста проба атавизъм от едни други времена, от които явно излизане няма. Как го беше казал Щастливеца: „Европейци сме ний, ама все не сме дотам“.  

Генадий Маринов



Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |