За рожденика – искрено и лично

Читателите ни пишат Юбилейно

Вие ще кажете

Решихме и друг да каже за нас, за рожденика „Троян 21“, който на 10 септември 2022 г. става на 20. Така е прието, пък е и по-удобно. Но крие една сладка опасност – да говорят за теб като за умрял, т. е. само хубаво. Донякъде опасението ни се оправда, някак много хубав, значим, успешен, влиятелен и т. н. изглежда вестникът ни в разказа на другите. Което едва ли е съвсем вярно. Но таим надеждата да не е и съвсем невярно. И в думите на нашите приятели – поканихме да си кажат думата за Т21 наши добри приятели и/или дългогодишни читатели и партньори, което пак означава приятели – покрай пристрастията да има и от другото, обективното. Вие ще кажете. Поздравленията са подредени по азбучен ред, всичките са еднакво значими за нас, и използваме повода да благодарим и да се поклоним на изказалите ги, а при възможност ще почерпим! 

И още нещо – със сигурност имаме още много приятели, двете ни десетилетия на вестникарската сцена са доказателството, просто няма как да ги публикуваме, иначе вестникът трябва да стане цял том; благодарности и шапки долу и за всички тях!  

Т21   


АДВ. АЛЕКСАНДЪР КАШЪМОВ, юрист – големият български адвокат, който три пъти брани в съда вестника ни и свободата на словото (ни) и трите пъти заедно спечелихме битката

Вестникът е много важен фактор за живота в малкия град. Едно време имаше един филм – „Доктор Куин лечителката“, в който се разказваше за развитието на малката общност в едно новосъздадено селище, където нещата се въртяха около бакалина, лекарката и вестникаря. В съвремието не е лесно град с мащаба на Троян да има своя вестник, но толкова по-отрадно е, че го има. Така хората могат да прочетат и да споделят какво се случва на всекидневно ниво, какво ги притеснява, радва, боли. Вестникът осветлява местни събития, критикува местните власт и бизнес, дава трибуна на уязвимите. Не е мислимо да съществуват понятия като общо благо, уважение към личността, гарантиране на основни права и облагородяване на своя град без диалога, дебатите и информацията, които се случват и водят до резултати главно благодарение на местните медии.

Животът обаче не е постлан само с рози. В едно малко и вгледано в себе си общество не е лесно да критикуваш силните и да ти се разминава. Запознах се с Генадий и вестника преди повече от десетилетие по време на едно дело за публикация, която придоби национална известност. Незабравимата статия „Троянският ОВ 4444 АР“ разсмя цяла България, случаят мина и през телевизионните новини. Това можеше да струва обаче затварянето на вестника, ако засегнатият беше спечелил делото за обида и клевета, което заведе. Все пак победихме, както и в следващите дела, които раздразнени бизнесмени заведоха. Това да разказваш за живота в града, но не само по увлекателен начин, а и поставяйки пръст в раната, не е безрисково. И все пак троянци имат по-красив и уреден град, тъкмо защото съществува общественият дебат, създаден или поддържан в голяма степен от вестника. Не всеки се замисля, че за да не съхнат дърветата в центъра, е нужно не само да поставиш в статии въпроса на кмета относно някой неудачно разположен батут, но и да преминеш безсънни нощи в очакване на заседанието по наказателното дело, което са ти завели.

Днес „Троян 21“ навършва 20 години. Това е време, в което обществото извърши голям преход към цивилизацията и европейския свят, време на израстване и развитие, на лутане и търсене на пътя. Вестникът и вестникарят Генадий Маринов неуморно туптяха с ритъма на живота на града и на обикновения троянец и бяха диогеновата лампа за местната общност, която гордо пази миналото си и иска да гради бъдещето си.

Честит празник и да пребъдете!

Александър Кашъмов

 

ВАСКА АНГЕЛОВА, банков служител и Д-Р ДИАНА КЮЧУКОВА, офталмолог – майка и дъщеря, верни приятели и читатели на вестника от самото начало

Скъпи приятели от „Троян 21“,

Този септември вие отбелязвате 20 години на полето на свободния регионален печат! Все още млади и в силата си, но с натрупан сладък и горчив опит в списването на вестника. През тези две десетилетия, въпреки трудностите, вие останахте независими и отстоявате истината, най-важния принцип в журналистката! Не спирате да търсите отговори на въпросите, които вълнуват всеки гражданин.

Интересно, с ирония и усмивка, отразявате наболели проблеми, постижения и перспективи, а също близката и по-далечна история на нашия край. Присъствието ви в интернет ви направи достъпни и за троянците в чужбина. Ние, вашите читатели, които всяка сряда очакваме вестника, сме най-доброто признание за работата ви. Бъдете верни на нашите очаквания, останете на ниво и вашите читатели ще се множат!

На многая лета!

Васка Ангелова, д-р Диана Кючукова

 

ЕЛЕОНОРА АВДЖИЕВА, историк, директор на Музея на занаятите – за нас е Ели, приятел, читател, партньор на Т21

Особено скъпи на сърцето ми Генадий,

Честитя от все сърце рождения ден на вестника, който създаде и списваш вече две десетилетия. Винаги съм го виждала като един от инструментите за реконструкция на локалната памет и акцентиране върху идентичността на местната общност.

Вестник „Троян 21 век” е много важна част от местния исторически разказ за времена, личности и събития. Пожелавам да си здрав, винаги готов за позитивни провокации и все така успешно да интерпретираш местните наративи.

С признателност: Елеонора Авджиева

P. S.  Присъствието на „голата кака” насочва към заключения за фундаменталните потребности на всеки уважаващ себе си мъж и най-вече на местните ергени. Изводите са особено полезни за женското население.


Д-Р ИВЕЛИН КОСТОВ, ортопед – абонат и читател на вестника ни вече две десетилетия
Един град, един вестник, една истина и хиляди доволни читатели. Честит юбилей, вестник „Троян 21“!
 

 С уважение: д-р Ивелин Костов



КАЛИН ДИМИТРОВ, журналист и рекламист – софийски троянец, ревностен читател и добър приятел на вестника ни
Уважаеми г-н Маринов, приятелю,

Приеми моите най-искрени поздравления по случай годишнината на управляваната от теб медия – вестник „Троян 21“. Слоганът, който си избрал за представяне на изданието - "Вестникът, който казва нещата такива, каквито са", най-точно отразява работата на екипа. Свободата на словото е сред най-важните граждански права и свободи. Заедно с това свободата на словото е и висша отговорност, особено за журналистите, призвани да защитават истината. Но това не винаги е лесно. В днешния ден на толкова много дефицити – на морал, на истина, на мъжество – да казваш нещата такива, каквито са, често пъти коства твърде много, а понякога е и опасно. Ала, водени от библейските слова: „По думите си ще бъдеш оправдан и по думите си ще бъдеш осъден“ (Мат.
12:37), ти, като журналист, си приел като кауза на живота защитата на правдата. Ето защо бих искал да ти пожелая здраве, сили, творческо дълголетие и дръзновение!

Продължавайте да ни информирате и да показвате живота такъв, какъвто е! За много и ползотворни години!

С уважение: Калин Димитров


ЛЮДМИЛА И ТИХОМИР КОВАЧЕВИ– живеят в САЩ от десетилетия, троянци и непоправими троянофили, читатели, почитатели и приятели на вестника ни
Благодарение на любимия ни „Троян 21“ вече 20 години оставаме съпричастни и добре информирани за развитието, успехите и проблемите на родния ни град. Често вечер, когато на чашка троянска ракия (дефицитна стока отвъд океана) отворим сайта на вестника, изпитваме чувството, че „държим” пулса на града и това ни прави още повече троянци.

Пожелаваме на талантливия редакторски състав крепко здраве и добро настроение през следващите 20 и повече години! Нека все така с острото си и безпристрастно журналистическо перо ни прави още по-добре осведомени и по-добри като хора!

Людмила и Тихомир Ковачеви 


МАРИАНА ЙОЛОВА, учител по музика – живее и работи в Париж от над 50 години, парижанка, която никога не е преставала да е троянка, от 15 години е абонат на Т21
Уважаеми г-н Маринов,

С изключителна благодарност и уважение към високия Ви професионализъм и журналистическа енергия поздравявам Вас и екипа на вестник „Троян 21“ по случай 20-тия ви юбилей.

Във време, когато журналистиката е изправена пред сериозни предизвикателства, Вие успявате винаги да реагирате адекватно и честно на събитията и да вдъхнете увереност на нас, читателите, че за качествения журналист няма непреодолими препятствия, за да постигне справедливост, обективност и акуратност при отразяване на каузите. За всичко това - благодаря!

Бъдете здрави и все така вдъхновени и дръзки в работата си!

С уважение: Мариана Йолова-Боден


МАРИЕЛА ШОШКОВА, галерист – много важен човек за вестника ни, с нас от първия ден, че и по-рано, когато се раждаше идеята
Свързана съм с „Троян 21“ от около 20 години, откакто работя в галерия „Серякова къща”. В малкият град има много проблеми, а хората, понеже се познават помежду си, се страхуват публично да ги поставят. Този вестник е Мястото за споделяне. Той е основна институция, арена за всеки, който го потърси и мисля, че без него градът ни нямаше да бъде същият.

Този вестник, макар и провинциален, е прекалено смел и е доказал, че може да бъде опозиция на всякакви властимащи. Той има силата да поставя проблемите и да отразява събитията, такива, каквито са. Рови надълбоко, но и нещо не по-малко важно – винаги дава правото за мнение и на другата страна. Вестникът често става сцена на дебат, след който чиновниците и други институции (полиция, ведомства, Община)  предприемат действия именно под негово давление. Разбунва духовете и често именно затова проблемите се разрешават.   

„Троян 21” се списва интелигентно, някои рубрики дори ни забавляват. Винаги се усеща освен обективното отразяване на фактите, също и редакторския им анализ. И за да излезе извън своите рамки на „вестниче от малкия град”, той никога не пропуска големите, световните събития. Този вестник не го е страх да каже кой е виновен за войната и кой е агресорът. Той не следва конюнктурата, а следва собствен  стил, присъщ на най-значимите медии.

Разбира се, зад този вестник седят две важни фигури – неговият главен редактор Генадий Маринов, който „точи” умело перото всеки ден, и неговият финансов мениджър Диана Млазгова, която се бори с нокти и зъби за неговото оцеляване. Двамата са  доказателство, че личностите имат значение. А да оцелее частен вестник в малкия град, е твърде трудно и почти невъзможно. Аз дори го смятам за геройство. Пожелавам още 20 години подвизи! И съм сигурна, че Троян би бил твърде скучен и безличен без „Троян 21”.  

Мариела Шошкова


МАРИЯН ДАНЧЕВ, бизнесмен и общественик – човек на каузата, автор на Т21, неведнъж ни е подавал ръка в трудни моменти  

Няма успешна  демокрация без будно и развито  гражданско общество. Процесите на съзряване на едно такова общество са бавни и нелеки, това е видно от случващото се в обществено-политическия ни живот през последните десетилетия. В годините вестник „Троян 21“ се утвърди като стожер и трибуна в подкрепа на онези активни граждани, които на страниците му споделяха болките, проблемите, вижданията си и въобще реагираха на онова, което са случваше или не, за добро или лошо, в Троян и общината ни. Лично аз неведнъж съм писал, засягайки проблеми, касаещи обществения ни  живот,  като винаги съм намирал прием и отзивчивост от страна на екипа на вестника. Смятам, че въпреки времената на дигитализация, в които живеем, писаното (печатаното) слово продължава да има своята тежест  и трябва да продължи да съществува.

Пожелавам и занапред успех и дълголетие на вестника, на неговия екип и лично на г-н Генадий Маринов!

Троян има нужда от сериозен вестник, който да продължава да повдига и осветлява важни за общината ни проблеми! Да бъде форум и трибуна за по-задълбочени дискусии в подкрепа на едно по-активно гражданско общество, което да бъде разумен и полезен коректив на властимащите в града!

Мариян Данчев


МАЯ ЛЮЦКАНОВА, редактор и преводач – една лъчезарна софийска троянка, доказала, че обича вестника ни
Вестникът, без който не можем. Може да не подозираш, че той съществува. Дори доста дълго да не знаеш, че го има. Но ето че един ден го срещаш и вече не можеш без него. Моментално ти става приятел – любов от пръв поглед (не става въпрос за теб, Генадий ).

Името му е „Троян 21“ – Вестникът! Няма грешка – това е Вестникът с главна буква, защото абсолютно категорично и потвърдено е медия, каквато трябва да бъде всяка днес (но не е). Обективен. Некомерсиализиран. Професионален. Безпристрастен. Интелигентен. Всевиждащ. Интересен. Хладнокръвен. Талантлив. Всеки седми ден те грабва и те води из бурните вълни на световното и троянското житие-битие – и в мрачните, и в сияйните му кътчета. Из дебрите на сложния и понякога особен нрав на троянците – това е и твоето огледало. И така 20 години. Бъдете живи и здрави, щастливи и устойчиви всички вие, които правите Вестника, без който не можем. Все така високо, високо, където сте – с професионализъм, етика, морал.

Лично аз с удоволствие чакам „Троян 21“, роден с новия все още век, да стане „Троян 22“ с идването на следващия! Защото ще го има.

Мая Люцканова


НЕЛИ ГЕНКОВА-МАРИНОВА, съпруга на гл. ред., сътрудник и строг критик на вестника
„Да обичаш на инат“ – така си обяснявам аз дълголетието на „Троян 21“. Да обичаш и вестника, и Троян. (Да се чуди човек понякога!) Защото, като всяко едно начинание, Т21 познава и добри, и лоши времена. Познава и меда, и жилото на „четвъртата власт“. И опиянението, и несигурността на свободата.

В личен план – да живееш с издател на регионална медия е трудно и интересно. Предполагам, това е по-добре, отколкото лесно и скучно. Няма изгледи да разбера.

Така или иначе, това са моите хора. Генадий (Маринов), Диана (Млазгова), Кирил (Йовчевски) и останалите въвлечени – бъдете здрави, упорити и обичащи още много години! Да живее Т21!

Нели Генкова-Маринова


ПЛАМЕН ХРИСТОВ, журналист – кореспондент на БНР в Ловеч, колега и приятел, с когото редовно се „засичаме“ по събития в района
През последните години, с все по-мощното навлизане на социалните мрежи и ролята им за информираността на обществото, с все по-активното заливане на аудиторията и медиите с прессъобщения от страна на общински, областни и други администрации и институции, истинската журналистика определено изостава. И то защото много „медии“ работят на принципа copy paste. Извинявайте, но това не е журналистика. Е, все пак хубавото е, че има колеги, които запазиха журналистическото в медиите си и пример за това е Генадий Маринов и вестник „Троян 21“.

За 20 години от създаването му вестникът успя да запази облика си на обективно издание със собствени разработки, интервюта, рубрики, аналитични политически и социални материали. И може би едно от ценните неща – да дава думата и на хората да изразят мнението си и позициите по наболели местни проблеми. Във вестника може да откриете и героите на региона, постигнали успехи и прославили троянския край. Медията се превърна в обективна трибуна на случващото се в региона и то без да обслужва политически, управленски и корпоративни интереси. Или въобще животът в Троянско, такъв, какъвто е.

Бъдете здрави, колеги! Продължавайте да бъдете такива, каквито сте! А Вие, читатели на „Троян 21“, бъдете сигурни, че това е Вашият вестник и ще продължи да бъде, защото защитава Вашите интереси и ще продължи да го прави, убеден съм в това. Честит 20-годишен юбилей, „Троян 21“!

Пламен Христов


РАДА ГАНКОВА, преводач, читател и приятел на „Троян 21“, от години живее и работи в Брюксел
Да кажа, че не харесвам жълтата преса, би било старомодно изказване от друга епоха. Понятието жълта преса се използва още в края на 19. век, когато два важни нюйоркски вестника, New York World и New York Journal, си съперничат, публикувайки своите статии, като им добавят сензационния щрих с цел повече продажби. По това време излиза и комикс със заглавие „Алеята на Хоган“ в неделното приложение на NYW, чийто главен герой е момче с два зъба и големи уши. То е облечено с жълта нощница, а върху нея се изписват диалозите или посланията на персонажа. Така става известно като Жълтото дете.

След големия успех на комикса конкурентният вестник решава да наеме карикатурист, които също да рисува Жълтото дете. В продължение на няколко години този комиксов персонаж съществуваше в двете издания, а двата вестника получават прозвището „вестниците на жълтото дете“ или за по кратко – „жълтите вестници“.

Повече от век по-късно пресата не е нито жълта, нито пък е преса. Не е жълта, защото отдавна е деградирала до нещо по-низше, търсенето на сензация и евтини скандали вече не са достатъчни. Медиите ни са пропаднали толкова, че да произвеждат и разпространяват очевидно фалшиви новини и понякога конспиративни теории. А и днес жълтият цвят е сериозно реабилитиран, след като бе определен за цвят на поколението зет. И не е преса, защото излиза предимно електронно и се шири из виртуалното пространство, а не се печата на хартия.

Малкото останали хартиени издания, които виждам, че пристигат в пощенските кутии в Троян, са основно за пенсионерската аудитория. Доста дебелички вестници, пълни с измислици, шарлатанство, малко търговийка с цярове за всичко, магически рецепти, претоплени от преди четиридесет години „разкрития“ за Людмила Живкова, баба Ванга, Лили Иванова и други български споминали се или престарели звезди. Няма да цитирам заглавия, но всички могат да се уверят в това, ако разгърнат абонамента за бабите и дядовците си.

Във време, когато медиите са тотално покварени и из тях се ширят жлъч, фалш и простащина, се намира една малко оазисче, чисто, неомърсено, непожълтяло, регионално, наше. В случая на Троян  – местният вестник „Троян 21“, за който аз лично съм абонирана от самото му създаване преди цели двадесет години. Едно малко вестниче, напечатано черно-бяло по едновремешния начин, където Генадий Маринов и екипът му оставят сърце и душа.

Генадий и компания, бъдете такива, каквито сте, неподправени, открити, недосегаеми от жълтините и покварата, отразител на троянските новини. Честит юбилей и пожелавам на „Троян 21“ още много по много. Наздраве!

Рада Ганкова
 
 
ХРИСТО ЙОВЧЕВСКИ, бизнесмен и общественик – собственик на най-голямото мебелно предприятие в Троян, партньор, приятел и един от най-важните ни рекламодатели

Какво постигна и докъде стигна „Троян 21“ за 20 години? За мен, като гражданин на община Троян, в нашия седмичник виждах актуалното настоящо и предстоящо. Пиперливият понякога коментар на издателя поподразваше някои съграждани, но пък се раждаха спорове, задочни диалози, критики.

Като управител на предприятие „Рико Стил“ с вестника съобщавахме и преживявахме добри новини за случващото се в нашето работно, динамично ежедневие. Преди вече доста години открихме ново предприятие. Разширихме го, изпълнихме проекти по няколко европейски програми. Споделяхме с троянци ползите за нас, трудностите и победите. Коментирахме горещи теми за бизнеса в общината ни. Всички инициативи на местния бизнес от различните браншове, разказани от издателя, вълнуваха троянци.

Като член на НД „Традиция“, клон „34-ти пехотен Троянски полк“, подготвяхме новини за предстоящи събития. Припомняхме с тематични статии славното минало на дедите ни. Разказвахме на читателите героичните страници от историята ни, писани от троянци. Провеждахме кампании. „Троян 21“ отразяваше подготовката и изпълнението на историческите възстановки на грандиозните битки, водени от дедите ни. Събудихме, дори запалихме отново този дух от миналото и го пренесохме в настоящето.

Приятели от „Троян 21“, продължавайте и в бъдеще да правите същото. Информирайте, коментирайте, раждайте спорове, дискусии! С Ваша помощ нашата община има активен обществен барометър. Честита 20-годишнина! Заедно да празнуваме и 25-, и 50-годишни юбилеи!

С почит: Христо Йовчевски

Начало

Още по темата: 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |