Тротоарите – до „Ромпетрол“ до десетина дни

* Цялостното завършване до Белодробната болница – в неопределеното близко бъдеще * Кметът Михайлова: „Имахме договорка със собственика на фирмата Александър Николов, която той не изпълни“
Тема с продължение
Началото на кв. „Велчевски“ – настилката по десния тротоар (посока центъра) още не е положена, 21 май 2022 г.
МИНАЛАТА година (2021 г.) бе изпълнен един сериозен и належащ уличен ремонт в Троян – на почти двукилометровия участък на главната ул. „Васил Левски“ от началото на кв. „Велчевски“ до Белодробната болница. Тъй като въпросният участък е част от републиканската пътна мрежа ангажименът, финансов и строителен, бе на държавната Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Ремонтът приключи успешно, в рамките на четири месеца, от април до август, направена бе и свързването с новия мост. Но за довършване остана важната съпътстваща инфраструктура – тротоарите, старите бяха пределно разбити и подмяната бе наложителна.

ПО ПРЕДВАРИТЕЛНО
споразумение с АПИ ангажимент за ремонт на тротоарите пое Община Троян: финансиране и организиране на строителството. Но тук се стигна до едно неизбежно забавяне – поради неяснотата дали АПИ ще започне ремонта по ул. „Васил Левски“ (многократно се е случвало нещо заложено в годишната програма на агенцията, да не се случи – бел. ред.) в общинския Бюджет 2021 не бяха заложени средства за тротоарния ремонт във въпросния участък. С бюджетната актуализация през м. юли финансовият проблем бе решен, но процедурата за избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки (ЗОП) изисква време, около 3-4 месеца, и стана ясно, че трудно ще се приключи в рамките на 2021 г.; по-точно би могло, но при пълна мобилизация на изпълнителите (столична строителна фирма със собственик Александър Николов).

ДА, НО ВЕЧЕ сме в средата на 2022 г. и тротоарите по ул. „Васил Левски“  от кв. „Велчевски“ до Белодробната болница все още не са готови. Което пък предизвиква големи и основателни недоволства у живеещите в района, а и изобщо. За недовършените тротоарни ремонти по ул. „Васил Левски“ потърсихме коментар на кмета Донка Михайлова и директора на дирекция „Строителство“ в общинската администрация инж. Николай Райковски.

По левия тротоар в кв. „Велчевски“ (посока центъра) вече има завършени пасажи
„С ФИРМАТА изпълнител имахме уговорката през м. ноември (2021 г.) да са готови. Но общо взето фирмата постъпи доста некоректно и на мен ми е трудно да им простя. Техният ангажимент е в рамките на 2-годишна процедура, тъй че де факто те не са просрочили. Но ние имахме договорка със собственика на фирмата Александър Николов, която той не изпълни“, заяви г-жа Михайлова. „Ако трябва да говоря за срок – участъкът от началото на кв. „Велчевски“ до бензиностанция „Ромпетрол“ ще бъде изпълнен в рамките на десетина дни (т. е. до края на м. май – бел. ред.)“, допълни инж. Райковски. С други думи – ремонтът напредва, но цялостното тротоарно „покриване“ на участъка си остава в неопределеното близко бъдеще. Тук е мястото да добавим, че новите тротоари ще са с асфалтово покритие, а не с тротоарни плочки – не е честа практика в Троян, но е доказана и гарантираща трайност.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |