За пръв път: Купа „Александър Николов-Сашо“

* „Славия“ и „Чавдар“ завършиха наравно в редовното време – 3:3, при дузпите стражът на гостите Стефано Кунчев хвана два удара и донесе победата на белите, 5:3 * Ники Стойчев-Капитана: „Бат Сашо заслужава това, и много повече!“ * Марияна Николова: „Това е нещо по-велико, по-голямо от паметник“
Цар Футбол
Капитанът на белите Руджерио Перейра вдига купата, Троян, 29 май 2022 г.
Снимка за спомен на играчите на „Чавдар“ и „Славия“
ТОЛКОВА хора по трибуните на троянския стадион „Чавдар“ не се помнят от години, по-точно от десетилетия – от времената, когато в града ни се играеше сериозен футбол, а мъжкият отбор на ФК „Чавдар“ бе име и фактор в националната „Б“ група. Невероятното се случи, в късния следобед на 29 май. Поводът – футболното тържество в памет на Александър Николов-Сашо (Бат Сашо), напуснал ни в края на миналата година, футболната емблема на града ни, свързал се съдбовно и завинаги с великата игра, човекът, за когото футболът бе болка, радост, смисъл, всичко, за когото троянският стадион бе като втори дом, треньорът, от когото получиха първите си футболни уроци стотици троянски деца, включително момичета.

Наставления за нашите от капитана Николай Стайчев (вляво)
Толкова футболна публика стадион „Чавдар“ не помни от десетилетия
ЧЕРЕШКАТА на тортата в паметното футболно шоу бе срещата за новоучредената Купа „Александър Николов-Сашо“ между сборен отбор от бивши и настоящи играчи на ФК „Славия“ (София), воден от звездата на славистите, сега пом.-треньор в клуба – троянеца Мартин Кушев, и сборен отбор ветерани на ФК „Чавдар“ (Троян), с капитан някогашния капитан на отбора Николай Стойчев, голям приятел и почитател на Бат Сашо, инициатор и основен организатор на събитието, завърнал се специално от Испания, където живее от години. На треньорската скамейка на двата отбора бяха Владко Шаламанов („Славия“) и Дарин Костов („Чавдар“).

На гърба на славистите пишеше „Бат Сашо“ и „Троян“
ДВАТА тима бяха в специални екипи с емблемите на двата клуба отпред и надписи на гърба „Бат Сашо“ – „белите“ от София в бяло, а „чавдарци“ в червено. Но на церемонията в началото нашите излязоха със сини тениски с изображението на Александър Николов, още един знак на почит. Троянският мач бе ден след европейския финал между „Реал“ и „Ливърпул“ и като че ли имаше някаква предопределеност в изхода – нашите бяха в червени екипи, като загубилите „мърсисайдци“, а славистите в бяло, като шампионите от Мадрид. Но нека караме подред.

Бат`Сашо (1940 - 2021)
ВСИЧКО започна с едноминутно мълчание и свеждане на глава от играчи и публика в памет на Бат Сашо. След което бяха думите. „Изключително съм щастлив да видя толкова много публика на стадион „Чавдар“. За нас бе огромно предизвикателство подготовката на тази среща. Радвам се, че успяхме. Благодаря специално на Марти Кушев и отбора на ФК „Славия“. Благодарност и към Ники Стойчев и всички тези (троянски) момчета, облечени в сини фланелки с лика на Александър Николов“, заяви на микрофона настоящият шеф на ФК „Чавдар“ Димитър Колев. Който не пропусна да благодари и на съдийската тройка, водена от Таско Тасков – друго известно троянско футболно име; и специално открои присъствието на момичешкия отбор, създаден и ръководен от Бат Сашо до последно, нарече ги „розовите пантери“ и ги аплодира за второто място на провелия се по-рано през деня турнир.

Няколко от „розовите пантери“ на Бат Сашо
ДУМАТА взе и Николай Стойчев, моторът на събитието. „Скъпи приятели на футбола в Троян, силно съм развълнуван, защото от доста време планираме този мач. Ще започна с благодарностите. Най-напред към ръководството на ФК „Славия“, на всички тези прекрасни футболисти, които дойдоха да ни уважат, и лично на моя добър приятел и бивш съотборник Мартин Кушев, който много ни помогна в организацията и спонсорирането на този мач. Огромна благодарност и към всички тези прекрасни момчета, с които в годините играхме заедно и в много от тези години имах честта да бъда техен капитан. За мен е огромна чест да сме заедно днес тук, защото Бат Сашо заслужава това, и много повече!“, заяви Капитана. Хубави думи имаше и за спонсорите на проявата: управителя на „Винпром Троян“ Михал Капоун, представителите на „Винпром Троян“ за Троян Данчо Вълев и съпругата му, Калина Радевска („Калинел“), Герман Гачевски, Емилиан Ефтимов, Мариян Манджуков и на „всички други, които помогнаха“.  Гостът от БФС Борислав Константинов благодари на организаторите за чудесното събитие, като подчерта, че „малък град като Троян може да ражда велики хора във футбола“.

Стефано Кунчев спасява дузпата на Ники Стойчев и носи победата на белите
СЕГА за „черешката на тортата“. Мачът, разбира се, бе приятелски и бе ясно, че няма да се играе „на кръв“. Игра се в две скъсени полувремена по 35 минути, а смените бяха неограничени – разбираемо предвид понатежалите ветерани. Но мачът си бе истински, с много хъс, динамика, стръв за гола. След няколко фрапантни пропуска на нашите, единият сякаш бе изпълнение от култовия филм „Любимец 13“ с Апостол Карамитев и предизвика кикотене сред публиката, гостите поведоха. След това изравнихме, помогна и Кушев, който през второто полувреме облече фланелката на „Чавдар“, и на свой ред поведохме, за да се стигне до крайното 3:3 (очаквано и прогнозирано равенство, но лошо няма – бел. ред.) и излъчването на първия носител на Купа „Александър Николов-Сашо“ стана с дузпи. При наказателните удари вратарят на славистите – и той троянец, бившият младежки национал Стефано Кунчев, хвана удара на Ники Стойчев и с общо двете си спасявания донесе победата на „Славия“ (5:3 след изпълнението на дузпите).

Купата бе подарена на съпругата на Бат Сашо – Марияна Николова
Словото на Марияна Николова
КУПАТА на победителите връчи председателят на Общинския съвет инж. Петко Пенков, а капитанът на славистите, бразилецът Руджерио Перейра с усмивка и  поклон я дари на съпругата на Бат Сашо – Марияна. Тя получи и благодарствен плакет от Община Троян, връчи й го отговорникът за спорта в общинската администрация Тодор Комитов. А г-жа Николова от своя страна се обърна с емоционално слово към всички присъстващи, един изключителен финал на това първо издание на Купа „Александър Николов-Сашо“, която по замисъла на организаторите ще стане традиционна. Ето думите й: „Това, което става в момента, е нещо по-велико, по-голямо от паметник. Огромните ми благодарности към организаторите и инициаторите: Николай Стойчев, който след 26 години се завърна от Палма де Майорка и още от първия си ден тук реши да организира този мач, Мартин Кушев, който направи много и облече двата отбора с тези чудесни екипи, Иван Карото, който изработи тениските с образа на Сашо, от последната му снимка месец преди да почине, г-н Табаков, който разпространи информацията за този мач. Но най-вече благодаря на всички вас, троянци, които напълнихте стадиона така, както когато Сашо беше състезател и треньор. Нека се възроди футболът в Троян! Благодаря ви!“. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |