Общината ще ремонтира чешмата в Мондешкото

* Подкрепа с 2000 лв. от националната кампания на „Девин“ * Верка Добрева: „Ще се търси решение и за Дрянската чешма, правим проучвания какво трябва да се направи“
Вода
Чешмата в Мондешкото преди ремонта, 21 май 2022 г.
ОБЩИНА ТРОЯН ще ремонтира, цялостно обнови и подобри функционалността на прочутата каменна чешма в кв. „Мондешкото“ в долния край на Троян (на ул. „Васил Левски“). Идеята подсказват граждани, което не е изненадващо – чешмата е своеобразна градска забележителност, а мнозина, не само троянци, а и преминаващи, си наливат вода за пиене от нея; освен това околното пространство – хем на метри от натоварената градска улица (част от трасето на републиканския път II-35, Плевен - Ловеч - Троян - Беклемето), хем сгушено в сянката на горския баир – е удобно за кратка почивка.

СРЕДСТВАТА за ремонта са осигурени с корпоративната подкрепа на „Девин“ ЕАД – Община Троян се включва с проект за Мондешката чешма в обявената от фирмата на 22 март, Световния ден на водата, национална кампания за реновиране на общински чешми. Сумата не е голяма, 2000 лв., но тук по-важна е идеята, насочване на вниманието към чешмите. „Наистина тази сума е много малка, но тя е едно подсещане, че си струва по-системното усилие за поддържане на градските/общинските чешми. Защото те наистина се оценяват от гражданите като полезност, освен това са част от един своеобразен градски колорит“, коментира кметът Донка Михайлова.

Верка Добрева
ПОДРОБНОСТИ научихме от директора на дирекция „Анализи, планиране и проекти“ в общинската администрация Верка Добрева, която е пряко ангажирана. Кампанията на „Девин“, осъществена в партньорство с Националното сдружение на общините в Р България (НСОРБ), била по повод 30-годишнината на фирмата и под надслов „Доверие във всяка капка“. А изискванията за подкрепа: да се реновират само общински чешми, които са с изворна или минерална вода, чешмите да са със свободен достъп, да са признати и утвърдени за ползване от хората и на комуникативно място. „На някои този проект може да се стори малък, но Община Троян обръща внимание на всички елементи на своята инфраструктура и градска среда. Затова счетохме, че бихме могли да се възползваме от различни, не само публични, но и общински инициативи, както е в случая“, сподели г-жа Добрева.

ПРИ ПОДГОТОВКАТА на проекта била събрана интересна и полезна информация за чешмата в Мондешкото – вдигната е през 60-те години на миналия век от тогавашния ръководител на Опитната станция по земеделие и животновъдство (сега ИПЖЗ - Троян) ст. н. с. Мичо Балев (бащата на директора на СУ „Васил Левски“ Ангел Балев – бел. ред.), а водата е хваната от извор в близката местност Макаравец. Предстои да се възстановят двата чучура, единият в момента е пресъхнал, да се ремонтира и консервира каменната фасада на чешмата и околното пространство, ще се монтират и две пейки в подкрепа на рекреационната функция. От г-жа Добрева научихме още, че били проучени близо 15 чешми в цялата община, включително емблематичната за Троян Дрянска чешма в центъра на града: „Ще се търси решение и за Дрянската чешма, правим проучвания какво трябва да се направи. Но знаете, че нивото при нея е по-ниско, което създава предпоставки за завиряване и ще е малко по-трудно, трябва да намерим комплексно решение“. 

Бележка на редакцията

Чешмата на Беклемето, 28 май 2022 г.
В момента популярната каменна крайпътна чешма почти на билото на Троянския проход (Беклемето) от северната страна – която е като магнит за преминаващите и е обичайна спирка да си налееш чудесна за пиене леденостудена планинска вода – функционира, но е (по)запусната. И със сигурност би могла да се потегне и обнови и се нуждае от един неголям ремонт, който няма да е нито толкова скъп, нито толкова трудоемък. Ог кмета Михайлова научихме, че чешмата не е общинска, т. е. Община Троян няма как да се ангажира с ремонта. Затова призоваваме тези, които са отговорни – АПИ/държавата. Нещо наистина неголямо, но нали се знае, че дяволът е в детайлите и малките неща не са за подценяване.
Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |