Мъките на Финта продължават

* След временно затишие климатиците на магазин „Лале“ пак бумкат с пълна сила и отново е изтикан в единствената „по-тиха“ стая на апартамента си * Решенията на Общото събрание на етажната собственост – неизпълнени, прокуратурата и Общината си траят
 * Потърпевшият: „Остава ми да заведа дело в съда“
Тема с продължение
Минко Лалев-Финта
МЪКИТЕ на Минко Лалев-Финта, знаменития троянски баскетболист от близкото минало, продължават (виж „Финта: От години е тормозът, и продължава“ – бел. ред.). Въпреки проблесналата надежда, че осемте климатика на хранителния магазин, намиращ се точно под апартамента му в бл. „Лале“ (Троян, ул. „Христо Ботев“ 71, вх. В), които не му дават мира ни денем, ни нощем и са го принудили да се свие в единствената „по-тиха“ стая в жилището си, ще бъдат обезшумени/подменени. Проблеснала след провелото се през м. октомври миналата година Общо събрание на живущите в бл. „Лале“, вх. В, и категоричното и единодушно решение, сведено до знанието на Общината, полицията и прокуратурата; цитираме решението: „Задължава наемателя на магазинското помещение да извърши необходимите технически действия по преместване и ограничаване на шума от климатичните тела до хигиенно допустимите норми в срок до 3 (три) седмици от получаването на този протокол. Ако климатиците не бъдат преместени и шумът не бъде ограничен до допустимите норми – да бъдат премахнати всички климатични тела от северната и южната фасада на сградата“. И угаснала след вече няколкомесечното неизпълнение на решението и засилващото се усещане, че няма сила, разбирай институция, която да иска да помогне.

СРЕЩНАХМЕ се с Финта миналата седмица, 26 януари, и той ни сподели, че за кратко имало подобрение – климатиците били намалени и по-тихи и поносими за известно време, вероятно заради подадените сигнали и обществения отзвук. Но след това всичко си тръгнало по старому и той отново е сврян в „тихата“ стая и се чуди къде да се дене. „Опитах се на няколко пъти да говоря с наемателя на магазина Владимир Симеонов, не се получи, явно той не смята, че трябва да търсим някакво решение. Но положението е нетърпимо, мислех дори за продажба на апартамента, но кой ще го купи при тези „екстри“, сподели ни г-н Лалев.

ОЧАКВАНОТО съдействие от прокуратурата също не се случило. По жалбата за „предизвикан постоянен силен шум от монтирана на фасадата на жилищната сграда климатична инсталация от намиращия се в партерното помещение хранителен магазин“ била направена проверка. Която установила, че магазинерът е запознат с решението на Общото събрание на етажната собственост и му бил съставен протокол, в който е посочено, че трябва „да се съобразява с решенията на собствениците на жилищната сграда и да не нарушава спокойствието на същите“. Но в крайна сметка се приело като безспорно, че „не се констатират данни за нарушаване на нормативните изисквания при монтиране на процесната хладилна апаратура“ и било постановен отказ за образуване на досъдебно производство и прекратяване на проверката (постановление от 23 ноември 2021 г. на Районна прокуратура - Ловеч, Териториално отделение - Троян, прокурор Владимир Зъзрев).

ОТ ОБЩИНА ТРОЯН
също отказали да вземат страна и да подкрепят съкооператорите от бл. „Лале“. Основанията – липса на компетенции на общинската администрация да извърши проверка по случая. В отговора на кмета Донка Михайлова на изпратената от Финта жалба се казва: „Към настоящия момент предоставените от вас факти и документи по случая се уреждат съгласно Закона за управление на етажната собственост. При неизпълнение на решението на Общото събрание в срок от собственика на магазин „Лале“, кметът на общината няма правомощия за намеса съгласно Закона за управление на етажната собственост“.

„ОСТАВА ми едно решение – да заведа дело в съда, вече съм наел адвокат и ще се боря докрай. Убеден съм, че правдата ще възтържествува“, коментира Финта. Съзнавайки добре, че делото може да се проточи дълго. А дотогава?! Както се казва – Бог високо, цар далеко.

ДА КАЖЕМ и още нещо, което може да се окаже от решаващо значение – проверката на шумовите нива на въпросните климатици.  В периода от 2018 г. до 2021 г., след жалби на потърпевшите собственици на жилища в бл. „Лале“, са извършени пет  проверки (както се посочва в споменатото постановление на прокуратурата) от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Ловеч, институцията, оторизирана да осъществява държавната здравна политика на територията на областта. Но кой знае защо при четири от проверките климатиците са „изненадващо“ тихи, т. е. намалени, и измереният шум е в нормата до 30 децибела и само веднъж е констатирано нарушение на нормите и е изготвено предписание на г-н Симеонов. При наетата по инициатива на приятели на Финта лицензирана частна лаборатория от гр. Левски резултатът е коренно различен – над 60 децибела, тоест два пъти над допустимата шумова норма. Защо при проверките на РЗИ климатиците са „изненадващо“ тихи, Финта има своето обяснение.   

ЗА ФИНАЛ
отново ще цитираме Закона за защита от шума в околната среда, приет през 2006 г. и актуализиран през 2020 г. и 2021 г., чийто чл. 16 гласи следното: „Физическите лица, юридическите лица и едноличните търговци: осъществяват дейността си по начин, който не допуска предизвикване на шум в околната среда в помещенията на жилищни и обществени сгради, както и в помещенията на сгради със смесено предназначение над граничните стойности, определени с наредбата по чл. 11, т. 5 („с която се определят показателите за шум в околната среда, отчитащи степента на дискомфорт през различните части на денонощието, граничните стойности на показателите за шум в околната среда в помещенията на жилищни и обществени сгради, методите за оценка на стойностите на показателите за шум в околната среда, както и методите за оценка на вредните ефекти от шума върху здравето на населението“).

Т21

Бел. ред. Готови сме да дадем думата и на другата страна в спора – наемателя на магазин „Лале“ и собственик на споменатите климатици Владимир Симеонов.
 
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |