Финта: От години е тормозът, и продължава

* Денонощният шум от осемте климатика на хранителния магазин в блок „Лале“ измъчва живеещите във вх. В, никой не реагира на жалбите; най-потърпевш – баскетболната легенда Минко Лалев-Финта * Общо събрание на собствениците иска преместване или премахване на климатиците мъчители
Сблъсъци
Минко Лалев-Финта
„ОТ ГОДИНИ тормоз, не мога да мигна нощем, от четири стаи използвам само една и пак бучи, разбих си и нервите, и здравето. Разговарях със собственика, молих му се, предлагах решение – нищо. Терорът продължава и в момента, кажете ми какво да правя, към кого да се обърна?!“ Тези думи ни бяха казани със сълзи на очи, миналата седмица в редакцията. И ни изненадаха, защото сълзите бяха в очите на един голям и заслужил троянски спортист, баскетболната легенда Минко Лалев-Финта. И не бяха в изблик на някаква моментна емоция, а от болка и отчаяние, трупани от години. Болката и отчаянието от едно безобразие, превръщащо дните и особено нощите му в мъчение.

КАКЪВ е проблемът? Г-н Лалев живее в блок „Лале“ на ул. „Христо Ботев“ 71 (вх. В), а апартаментът му е точно над известния едноименен хранителен магазин „Лале“. Дотук – добре, магазинът е добър, удобен, търсен. Лошото е, че е оборудван с общо 8 мощни климатика на двете външни стени – 5 на едната (северната, към ул. „Минко Радковски“) и 3 на другата (южната, откъм входа на блока), които денонощно бучат и не дават мира на живущите във вход В. А Финта е най-потърпевш и за него бученето е най-силно, което го е принудило да се свие в най-отдалечената и „тиха“, по-точно – по-малко шумна, стая, и така е от години.

СЛЕД ОПЛАКВАНЕ заради шума на два пъти идва комисия от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Ловеч, тогава шеф й е д-р Винева. Но кой знае защо и двата пъти климатиците са „изненадващо“ тихи, т. е. намалени, и измереният шум е в нормата до 30 децибела; явно някак си е изтекла информация и са взети мерки. Разбира се, след това всичко си продължава по старому. Тогава по инициатива на добър приятел на Минко, известен и уважаван троянски бизнесмен, е потърсена лицензирана лаборатория от гр. Левски и при нейните измервания резултатът е съвсем различен, над 60 децибела, т. е. два пъти над допустимата норма. Следват нови жалби и отново – никаква реакция от никъде. Междувременно наемателят на магазинското помещение в блок „Лале“ и собственик на магазин „Лале“ Владимир Симеонов получава предложение да „отлепи“ климатиците от стените, което ще намали вибрациите и в някаква степен и шума. Споменатият приятел на ветерана баскетболист дори се ангажира корекцията да бъде извършена за негова сметка и с негови хора и техника, но и това не дава резултат.

СЛЕДВА поредната жалба от Финта (2020 г.) – този път до началника на Районното управление на МВР в Троян. В жалбата се казва: „Живея в Троян на ул. „Христо Ботев“ 71, ет. 2, ап. 3. Апартаментът ми е над хранителен магазин „Лале“, който е оборудван с пет климатика откъм НУ „Св. св. Кирил и Методий“, които са на 5-6 метра от етажа ми и три климатика откъм магазина за авточасти „Лале“ – на 1,5-2 метра от етажа ми. Близо две години вече не ползвам спалнята си, тъй като климатиците са разположени под нея и шумът им нарушава спокойствието ми, особено нощем. Преместих се в кухнята, но и там шумът се чува твърде силно, а аз съм пенсионер и имам нужда от спокойствие и пълноценна почивка. Говорил съм многократно със собственика на хранителния магазин г-н Владимир Симеонов, но той се отнася към молбите ми с обидно пренебрежение, като обяснението му е, че климатиците са стари. Според мен решението на проблема е да ги поднови или поне да им направи ремонт, както предлагах и на самия него, но в отговор той не предприема никакви постъпки. Но ние сме хора и каква вина имаме да се чувстваме неспокойни и притеснени в собственото си жилище от ужасно неприятното и грозно постоянно бумтене на климатиците му“.

А НЕОТДАВНА, на 14 октомври 2021 г., се провежда общо събрание на живущите в бл. „Лале“, вх. В, свикано според изискванията на Закона за управление на етажната собственост и по един единствен въпрос – проблема с шума от климатиците на хранителния магазин. Участват повечето от собствениците на апартаменти във входа, включително домоуправителят д-р Любомир Божков, а единодушното решение е: „Задължава наемателя на магазинското помещение да извърши необходимите технически действия по преместване и ограничаване на шума от климатичните тела до хигиенно допустимите норми в срок до 3 (три) седмици от получаването на този протокол. Ако климатиците не бъдат преместени и шумът не бъде ограничен до допустимите норми – да бъдат премахнати всички климатични тела от северната и южната фасада на сградата“. Решението е сведено до знанието на Община Троян, наемателя на магазинското помещение и собственика на въпросното помещение.

ЕТО И ИЗВАДКИ от изказванията, взети от протокола на общото събрание на живущите в бл. „Лале“, вх. В.
• Минко Лалев: „Проблемът започна със създаването на магазина. Климатиците са поставени на стойки, които са хванати директно за самата сграда, поради което предават денонощни вибрации и силен шум от включването и изключването им. Не може да се живее на този шум и вибрации. Реално мога да ползвам само една стая от общо четири. Спя в хола, тъй като в спалнята шумът е най-силен. През студените зимни месеци шумът и вибрациите се усилват значително, тъй като вероятно климатичните тела се обледяват и размразяват. През лятото пък не мога да си отворя прозорците, тъй като отново се чува силно шумът и вибрациите“.
 
• Полина Дичевска: „От 2017 г. живеем в апартамента със семейството ми и сме запознати с проблема за шума и вибрациите от климатичните тела. Шумът значително се усилва през зимните месеци. Подкрепям Минко Лалев и считам, че трябва да се предприемат необходимите мерки“.
 
• Румен Тодоров: „Близо от три години съм се преместил от стаята, която е откъм ул. „Минко Радковски“, поради това, че има небивал шум и вибрации от климатиците от магазинското помещение. Аз също не мога да ползвам жилището си пълноценно поради шума. Наемателят на магазина е запознат с проблема от години и не прави нищо “.
 
• Д-р Любомир Божков: „В моя апартамент на четвъртия етаж не се чува звук и вибрации от климатичните тела, но защитавам правото на Минко Лалев и Румен Тодоров да могат да ползват жилищата си при нормални условия на живот. Ако технически не бъде ограничен шумът – климатиците да бъдат премахнати“.
 
• Милка Андреева: „Чувам шума, но при мен не се налага да се местя от стая в стая, тъй като съм на по-висок етаж. Но дори при мен през лятото шумът е по-висок – когато стоим на отворени прозорци. Запозната съм с проблема за шума и вибрациите на тези, които живеят на по-долните етажи, подкрепям ги“.
 
• Игнат Минков: „И аз чувам шума и вибрациите, като зимно време климатиците стават доста по-шумни и нетърпими. Явно шумът и вибрациите се усилват от обледяването  и се предава по бетона. Шумът трябва да бъде ограничен или климатиците да бъдат премахнати“.
ЗА ФИНАЛ ще цитираме Закона за защита от шума в околната среда, приет през 2006 г. и актуализиран през 2020 г. и 2021 г., чийто чл. 16 гласи следното: „Физическите лица, юридическите лица и едноличните търговци: осъществяват дейността си по начин, който не допуска предизвикване на шум в околната среда в помещенията на жилищни и обществени сгради, както и в помещенията на сгради със смесено предназначение над граничните стойности, определени с наредбата по чл. 11, т. 5 („с която (наредба) се определят показателите за шум в околната среда, отчитащи степента на дискомфорт през различните части на денонощието, граничните стойности на показателите за шум в околната среда в помещенията на жилищни и обществени сгради, методите за оценка на стойностите на показателите за шум в околната среда, както и методите за оценка на вредните ефекти от шума върху здравето на населението“). Пък дано се намери най-после кой да приложи закона и за блок „Лале“ в Троян!

Генадий Маринов

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |