Нанков: Нещата стават нетърпими и излизат извън контрол

* Предложихме 100% компенсация на сметките за ток на небитовите абонати, но управляващите го отхвърлиха, заяви депутатът от ГЕРБ на пресконференция в Ловеч, в която участваха и съпартийците му Иван Миховски и Петко Пенков
Пресконференция 
Николай Нанков
ВЪВ ВТОРНИК, 1 февруари, в пресклуба на БТА в Ловеч народният представител от ГЕРБ и бивш регионален министър и зам.-министър Николай Нанков, заедно със съпартийците си – общинския лидер на ГЕРб в Троян Иван Миховски, председателя на троянския Общински съвет Петко Пенков и члена на Съвета на директорите на ВиК - Ловеч Йордан Досев, даде пресконференция заради драстичното поскъпване на електроенергията за небитови абонати.

„НЕЩАТА стават нетърпими и излизат извън контрол по отношение на непосилните фактури за ток в последните три месеца освен за бизнеса и за общините, публичните институции и предприятия – детски градини, училища, болници, социални и културни учреждения“, заяви г-н Нанков. Като подчерта, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС е внесла предложение държавата да компенсира със 100% увеличението на сметките за ток до м. юли на всички небитови абонати, включително религиозните храмове, но то било отхвърлено от управляващите. Депутатът от опозицията добави, че общите сметки за ток на всички общини в Ловешка област са нараснали между два и три пъти, а въведената от някои от тях мярка за режим на уличното осветление няма да има сериозен ефект. И изрази притеснение, че ще има лечебни заведения в областта, които ще изпаднат в несъстоятелност заради непосилните сметки за електроенергия.

Момент от пресконференцията в Ловеч, 1 февруари 2022 г.
ПРИМЕР за по-високи сметки даде и г-н Миховски. По думите му общинското ВиК дружество в Троян („ВиК Стенето“ ЕООД) през 2020 г. е изградило фотоволтаичен парк, осигуряващ 20% от необходимата електроенергия, но въпреки това сметките за ток на дружеството са се увеличили два пъти и половина – от 21 хил. лв. за м. декември 2020 г. на 55 хил. лв. лева за м. декември 2021 г. Г-н Пенков открои като проблем липсата на приет държавен бюджет, поради което общините нямат право да харчат повече от 1/12 спрямо бюджета за миналата година, а в същото време сметките за електроенергия са се увеличили повече от двойно.

Т21, по информация от БТА

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |