А какво става с Фачо?

* Имаме шампион, човек на каузата, който може да увлича, а не го искат, или пък, имам и такива подозрения, умишлено го блокират * И въпреки дипломи, квалификации, медали, популярност не успява, години вече, да получи учителско място по физическо

Борислав Цеков-Фачо
Предизвикано
 
ЕДИН кратък, но много гневен, болезнено гневен пост във фейсбук – на един голям троянски спортист, млад, успял, доказан професионалист, завърнал се преди няколко години от чужбина да работи в и за родния Троян – ме накара да се замисля. По един възлов троянски, а и общобългарски въпрос – защо добрите тук не са най-отгоре, както е по белия свят, защо ги подминаваме, подценяваме, изиграваме, защо ги обиждаме и прогонваме?! В случая става дума за Борислав Цеков, или Фачо както го знаят всички – голям шампион по джудо и самбо, печелил десетки медали за Троян и България, завършил спортната академия, висококвалифициран, с треньорска диплома, магистърска степен за преподавател по физическо, диплома за масажист плюс допълнителни квалификации в тази област (няколко години е масажист на българския национален отбор по щанги), голям боец и мъжкар, и изключителен работяга, влюбен в каузата на спорта и родния Троян.

ПОМНЯ, през 2018 г., когато Фачо се завърна от Англия (където също имаше успехи, състезаваше се за един от най-добрите английски клубове по джудо и спечели силния британски турнир International Kent 2018), видяхме се в редакцията на Т21 – с колко ентусиазъм говореше за родното, за амбицията си да тренира троянските деца, да даде своето за родния град. И Фачо го направи – направи, колко и какво му е коствало, той си знае, един страхотен частен спортен клуб за кондиционни тренировки (общофизическа подготовка), в който тренират доста троянски деца и възрастни, в допълнение разви и малък страничен бизнес, автомивка „Бързакос“.

Шампион от международния турнир по джудо в Солун, Гърция, 2014 г.
Злато от международния турнир по джудо International Kent, Англия, 2018 г.
НО? Оказва се, че шампионът е имал по-други планове – да преподава уменията си и работи за каузата на спорта с повече деца, там където са многото деца, в училище. И въпреки дипломи, квалификации, медали, популярност не успява, години вече, да получи учителско място по физическо. Имаме шампион, човек на каузата, който може да увлича, а не го искат, или пък, имам и такива подозрения, умишлено го блокират. Много се говори в Троян, включително от местните управленски фактори, колко милеем за децата, за здравето на децата, за духа на децата, колко искаме младите да остават (и се завръщат) тук, как ги подкрепяме и колко са ни нужни добрите примери. След казаното от Фачо, по-долу ще го прочетете без редакторска намеса, започва да ми се струва, че ни лъжат. И отсега нататък, когато се заговори в тази посока, аз лично и Т21 винаги ще питаме: А какво става с Фачо? (Сещам се и за друг подобен пример – Ема Гатева от хижа „Амбарица“, която бе оставена сама на вълците, в прекия и преносния смисъл – бел. авт.)
Генадий Маринов 
  

От умрял писмо

* „Дълги месеци на „Ела другия месец“, „Имаш шанс“, „Трябват ни млади и образовани кадри“, и прочие лъжи“

ПРЕДИ три години, след като си дойдох от Англия, първата ми работа беше да си намеря работа. Още на следващия ден обиколих шест училища с надеждата във все едно от тях да ме вземат за учител по физическо възпитание. Дълги месеци на „Ела другия месец“, „Имаш шанс“, „Трябват ни млади и образовани кадри“, и прочие лъжи. В три от училищата се отвориха позиции и бях на 99.9% сигурен, че ще ме вземат. Ходих за енти път, тичайки с хвърчащи дипломи (бакалавър, магистратури, 5 пъти шампион на България с над 60 медала зад гърба си и т. н.).

Фачо със своите ученици, 2021 г.
ЩЕ ТИ СЕ ОБАДИМ, казваха, а обаждането беше все едно от умрял писмо. Но все пак създадох един РАЗЛИЧЕН клас със старите порядки (строй, равнис, мирно, преброяване и тренировки за здраве без лекарства). Благодаря на всеки, помогнал това да се осъществи и на доверието на всеки един родител.  

19 декември 2021 г., Троян
Борислав Цеков

4 коментара:

Unknown каза...

ТОЙ И АЗ СМЕ РАЗБРАЛИ ОТДАВНА ДА НЕ ДАВАШ НЕПОИСКАНО...В ТРОЯН ИМА ОЩЕ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ВИРУС...И ТРЯБВА ДА ПОИЗМРАТ НЯКОЙ НОСИТЕЛИ...ЩЕ ИМА ПРОМЯНА КОГАТО ПОЧНАТ ДА ГЛОБЯВАТ ЗА ХВЪРЛЕНИ БОКЛУЦИ В ОСЪМА...А НА БИКЛУЦИТЕ БОКЛУКА И Е В ДУШАТА...ТАМ ВЕЧЕ ВЪПРОСА Е СОФТУЕРЕН...И ТРЯБВА ЖЕСТОКИ ГЛОБИ...А ДА ГЛОБЯВАТ МЪРТВИ ХОРА В ЖИВИ ТЕЛА...ПЪРВО ТРЯБВА ДА ГИ СЪЖИВИШ...А СЪЖИВЯВАНЕТО СТАВА С БОЙ...БОЙ В ГЛАВАТА ОТВЪТРЕ НАВЪН...МНОООГО БЛЪСКАНЕ...МНОГО...ПСИХИЧЕСКО...КАЛИН КИРИЛОВ - ГОН...

Донка Михайлова каза...

Не се отказвай Фачо,тренирай децата и прави от слабите силни както до сега! Защото слабите и глупавите се развиват във времето като долни хора. Бъди здрав!

troyan21 каза...

За пореден напомням на коментиращите в сайта на Т21 задължителното правило:
"Не се допускат нецензурни персонални обиди, както и смъртни заплахи, обиди заради здравословни проблеми, клетви и други подобни - в името на елементарната културност и коректност. Както и недоказани обвинения, които могат да навлекат съдебни проблеми на вестника."

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Донка Михайлова каза...

....ааа чакай,чакай. Никой не се подиграва на никой заради здравословните му проблеми или пък това което бог му е отредил. Света е пълен с хора в неравностойно положение,които са чудесни хора-начетени,добродетелни и човеколюбиви.Не такъв обаче е случая с това човече.Той е досущ като "лошият"в комиксите за супер герои. Слаб,долен,страхлив,който поради злият си гений(в случая контрол над съд и прокуратура),сее гнет и страх за да се сдобие с уважение. Това същество не се посвени да заплаши най-значимият троянски индустриалец (мир на праха му)в новата история на града. Ако смятате ,че клеветя ,попитайте близките му! Наскоро е изрязал и своя съдружник и основен деец в "Острова".Или и това е клевета?!Ако сте имали късмета да общувате по-лично с това момче със сигурност щяхте да знаете ,че е перверзен и гнусен. Що се касае до "доказателствата".Смятам ,че братчетата имат доста по голяма успеваемост в "доказателствеността"на своята доктрина сред съвременниците си отколкото са имали Мухаммед(САС) или пък Иса(САС),въпреки божието слово и извършваните чудеса. Троянското общество е убедено че малкото братче е "доказан" бизнесмен,индустриалец,юрист,въпреки ,че близките му добре знаем ,че той срича и не би могъл да се справи с правописна диктовка за 3-ти клас. На троянското общество бе ясно "доказано" ,че братчетата са забогатели от завещана сейшелска офшорка от прадядо им!. Слава богу,че не могат да се "докажат" някои паранормални явления които се случват все в тяхна близост,че сигурно щяха и храмове да им се строят.Явления като: саморазвиващи се болтове на джанти,самозапалващи се ръкави и МПС-та..
Жалко че въпреки ,че се е "доказал"като майстор на спорта,Фачо не можа да се докаже като годен за учител по физическо. П.С. Поздравления за неколкодневната свобода на словото която ми оредихте! Надявам се тя да не е била просто за понеделнишко "доказателство" към материалите по нечия жалба.С уважение: не кметът

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |