Фачо и Маринела – шампионите

* Братът, професионалист със сериозна спортна кариера и сестрата студентка, тренираща от около година, спечелиха тазгодишния крос/маратон „По стъпките на Левски“
Който си го може, го може
Борислав и Маринела Цекови,
„По стъпките на Левски“, 15 февруари 2020 г.

ТОЙ Е Борислав Цеков, познат и като Фачо. Едно от големите имена на троянското джудо и самбо, многократен медалист от различни национални и международни състезания, започнал спортния си път в троянския клуб по джудо и самбо „Чавдар“, завършил НСА с треньорска диплома по джудо и магистърска степен за преподавател по физкултура, има и диплома за масажист плюс няколко специализирани курса в тази област и две години е масажист на националния ни отбор по щанги. После си търси късмета в Англия и с успех се състезава и печели медали за тамошен клуб, а преди две години се връща в България и по-точно – в родния Троян; „Това бе обмислено решение, там бе добре, но исках да направя нещо в родината, България и Троян ми липсваха, затова се върнах от Острова, не съжалявам“, е коментарът му. А тук, в Троян, създава собствена спортна школа за деца и възрастни, която вече се радва на сериозна популярност. „Това ме прави щастлив и връщане назад няма, искам да дам всичките си знания и повече, защото троянци го заслужават“, сподели ни Фачо. Наред с ангажиментите си в школата, коравият троянец не прекъсва с личните тренировки и е редовен участник в различни маратони, сред които е и националният крос/маратон „По стъпките на Левски“ в Троян.

ТЯ Е Маринела Цекова, сестрата на Фачо, наскоро се дипломира като бакалавър, а в момента кара магистратура във Великотърновския университет. Доскоро не се занимава активно със спорт, но се запалва от брат си. Първото й състезание е точно преди година, в „По стъпките на Левски“ (2019 г.), където, изненадващо и за самата нея, печели второ място. Следват множество участия в различни маратони, като „черешката на тортата“ са призовите й класирания в три от най-авторитетните и тежки маратони в България: 1-во място в маратона на Казанлък, 7-мо място в най-големия маратон у нас, Софийския, където бяга рамо до рамо с националните състезателки и е сред тях в класирането, и 2-ро място в престижния „Рено Маратон София“.

Маринела с престижното 2-ро място на Рено Маратон София 2019
ЗАЩО ви разказваме за брата и сестрата Цекови? Първо – защото двама млади троянци уверено вървят по своя път, правят го в родния Троян и постигат сериозни успехи; което радва (всички ни) и ни дава троянско самочувствие и перспектива. Второ – защото на тазгодишния 12-ти национален крос/маратон „По стъпките на Левски“ (15 февруари), провеждащ се в памет и прослава на великия Апостол на свободата, Фачо записа втора победа – 10 години след първата му през 2011 г.; а до него най-високо на почетната стълбичка бе сестра му Маринела – победителка при жените, „аматьорката“, която миналата година участва на шега и се класира втора, а тази година вече е №1. Но в „По стъпките на Левски“ (2020 г.) има още едно впечатляващо постижение – Бригита Димитрова, едно от момичетата от спортната школа на Фачо, печели 3-то място при жените; на пръв поглед нищо особено, но не е така – преди около година троянката се бори с излишните килограми и не може да мисли за подобно участие, но с упорити тренировки под професионалното ръководство на Фачо сваля 20 кг и резултатът са няколко маратона и спортни амбиции занапред.

ФРАНЦУЗИТЕ имат поговорката „Който иска – може“. Братът и сестрата Борислав и Маринела Цекови я доказват, Бригита Димитрова също. Нашето възхищение и аплодисменти!

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |