Новината: И антителата ти осигуряват „зелен сертификат“

* Заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров влиза в сила от 11 ноември * Признават се само изследванията с лабораторни диагностични тестове, включени в базата данни на Европейската комисия
Коронавирусът
Министър Стойчо Кацаров обявява новия „зелен сертификат“, 9 ноември 2021 г.
СЛЕД ПРОДЪЛЖИТЕЛНИ колебания здравният министър Стойчо Кацаров разпореди – със своя заповед РД-1-915/09.11.2021 – признаването за т. нар. „зелен сертификат“ на „удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-CoV-2 (коронавирус, Ковид 19), доказано чрез лабораторен тест за количествено изследване на Anti-SARS-CoV2 IgG“. Като необходимото количество е „повече от 150 BAU/ml“, т. е. 10 пъти над референтната стойност (прага, при който се дава положителен резултат за наличие на антитела в лабораториите). Новината бе обявена на  съвместен брифинг на министър Кацаров с председателя на Българското дружество по вирусология проф. д-р Радка Аргирова и директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в деня на издаването на заповедта (9 ноември).
 
ДО ТОЗИ момент валидните документи, гарантиращи, че имаш защита срещу коронавируса и че не си вирусоносител, бяха: удостоверение за завършен цикъл на ваксинация (важи за 1 година) или за незавършен цикъл на ваксинация с двуразова ваксина (важи за 30 дни), удостоверение за преболедуване (важи за 1 година), удостоверение за направен отрицателен PCR тест (важи за 72 часа) или антигенен тест (важи за 48 часа). „Зеленият сертификат“ (удостоверението) за антитела обаче ще е валидно само за България и няма стойност извън границите на страната.

В НОВАТА заповед е уточнен и начинът, по който се получава валидно удостоверение за наличие на антитела срещу Ковид 19 – с „лабораторни диагностични тестове (ин витро медицински изделия - IVD), които имат СЕ (европейска) маркировка и са включени в базата данни на Съвместния изследователски център към Европейската комисия към 3 ноември 2021 г.“ и „трябва да са с най-малко 92% специфичност и най-малко 97% чувствителност“. Удостоверението се създава в Националната информационна система за борба с Ковид 19, достъпно е в електронен формат на интернет страницата на Националната информационна система (www.his.bg) и го получават само лица с лабораторни резултати, отговарящи на посочените. Новият „зелен сертификат“ за наличие на достатъчно антитела влиза в сила от 11 ноември. Валидността му е 90 дни от датата на лабораторния тест.

С НОВОВЪВЕДЕНИЕТО България става третата страна в Европейския съюз, възприела за надеждно удостоверение срещу коронавируса наличието на определено количество антитела – след Австрия и Румъния; подобна практика има и в някои кантони на Швейцария. Специалистите обаче продължават да са на различни мнения по темата. От отричането с аргумента, че наличието на антитела не е надеждна гаранция, защото има „по-силни“ неутрализиращи антитела и „по-слаби“, които в по-малка степен гарантират защита срещу заразяване (доскоро подобна бе позицията на българското Министерство на здравеопазването, както и на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията). До пълната подкрепа, артикулирана твърде категорично  наскоро в телевизионно интервю от шефа на ковид отделението в „Пирогов“ доц. д-р Петър Атанасов: „Разбира се, че за един човек, който има имунитет, не е препоръчително да се ваксинира. Целта на ваксинирането е да се генерират антитела, сиреч имунитет, тоест да настъпи имунизация. Е, след като сме имунизирани, защо да се ваксинираме?! Пожар гаси ли се с бензин?!“ (виж „Зеленият сертификат“ и антителата – мнението на специалистите“ – бел. ред.).

Т21
 
Още по темата:

3 коментара:

Unknown каза...

Нека управителката на Пневмо болницата в града ни, изложи РЕАЛНА СПРАВКА, за това колко ваксинирани граждани са техни пациенти в момента!

Илиян Пеевски каза...

Днес да си здрав с повече или по-малко антитела означава да си престъпник. Оживяха и надписите от входа на Аушвиц, че.... зеления сертификат те прави свободен. Посегнаха и на децата. След 32 години бананите успешно са подменени с книжка-сертификат. Дори маймуните биха реагирали...

P. Bordjukov каза...

> На въпрос на "Дневник" каква е научната обосновка за решението за удостоверения за антитела, при положение че в света няма научен консенсус при какви стойности на антитела човек е защитен, проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и главен координатор на експертния съвет по вирусология, обяви, че избраната прагова стойност е достатъчно висока.

> От изказване на проф. Аргирова се разбра, че аргументите не са само научни. Причина било и че "няма кой да работи в болниците": "Те са се самоизолирали, нямат документи", казва вирусологът. От изказването ѝ може да се заключи, че медицинският и немедицинският персонал в лечебните заведения не е достатъчно склонен да се ваксинира, нито отговаря на другите допустими за здравното министерство условия за сертификати: да се преболедували преди не повече от година (заразяването е установено с PCR или антигенен тест в лаборатория) или да се тестват през два или три дни, за да е доказано, че не са носители на вируса.

> Здравният министър Стойчо Кацаров пък добави, че "част от хората, които си въобразяват, че са преболедували, ако си изследват антителата и видят, че са под границата за защита, това може би ще ги стимулира да се ваксинират. Надявам се така да бъде".

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |