Новината: И антителата ти осигуряват „зелен сертификат“

* Заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров влиза в сила от 11 ноември * Признават се само изследванията с лабораторни диагностични тестове, включени в базата данни на Европейската комисия
Коронавирусът
Министър Стойчо Кацаров обявява новия „зелен сертификат“, 9 ноември 2021 г.
СЛЕД ПРОДЪЛЖИТЕЛНИ колебания здравният министър Стойчо Кацаров разпореди – със своя заповед РД-1-915/09.11.2021 – признаването за т. нар. „зелен сертификат“ на „удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-CoV-2 (коронавирус, Ковид 19), доказано чрез лабораторен тест за количествено изследване на Anti-SARS-CoV2 IgG“. Като необходимото количество е „повече от 150 BAU/ml“, т. е. 10 пъти над референтната стойност (прага, при който се дава положителен резултат за наличие на антитела в лабораториите). Новината бе обявена на  съвместен брифинг на министър Кацаров с председателя на Българското дружество по вирусология проф. д-р Радка Аргирова и директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в деня на издаването на заповедта (9 ноември).
 
ДО ТОЗИ момент валидните документи, гарантиращи, че имаш защита срещу коронавируса и че не си вирусоносител, бяха: удостоверение за завършен цикъл на ваксинация (важи за 1 година) или за незавършен цикъл на ваксинация с двуразова ваксина (важи за 30 дни), удостоверение за преболедуване (важи за 1 година), удостоверение за направен отрицателен PCR тест (важи за 72 часа) или антигенен тест (важи за 48 часа). „Зеленият сертификат“ (удостоверението) за антитела обаче ще е валидно само за България и няма стойност извън границите на страната.

В НОВАТА заповед е уточнен и начинът, по който се получава валидно удостоверение за наличие на антитела срещу Ковид 19 – с „лабораторни диагностични тестове (ин витро медицински изделия - IVD), които имат СЕ (европейска) маркировка и са включени в базата данни на Съвместния изследователски център към Европейската комисия към 3 ноември 2021 г.“ и „трябва да са с най-малко 92% специфичност и най-малко 97% чувствителност“. Удостоверението се създава в Националната информационна система за борба с Ковид 19, достъпно е в електронен формат на интернет страницата на Националната информационна система (www.his.bg) и го получават само лица с лабораторни резултати, отговарящи на посочените. Новият „зелен сертификат“ за наличие на достатъчно антитела влиза в сила от 11 ноември. Валидността му е 90 дни от датата на лабораторния тест.

С НОВОВЪВЕДЕНИЕТО България става третата страна в Европейския съюз, възприела за надеждно удостоверение срещу коронавируса наличието на определено количество антитела – след Австрия и Румъния; подобна практика има и в някои кантони на Швейцария. Специалистите обаче продължават да са на различни мнения по темата. От отричането с аргумента, че наличието на антитела не е надеждна гаранция, защото има „по-силни“ неутрализиращи антитела и „по-слаби“, които в по-малка степен гарантират защита срещу заразяване (доскоро подобна бе позицията на българското Министерство на здравеопазването, както и на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията). До пълната подкрепа, артикулирана твърде категорично  наскоро в телевизионно интервю от шефа на ковид отделението в „Пирогов“ доц. д-р Петър Атанасов: „Разбира се, че за един човек, който има имунитет, не е препоръчително да се ваксинира. Целта на ваксинирането е да се генерират антитела, сиреч имунитет, тоест да настъпи имунизация. Е, след като сме имунизирани, защо да се ваксинираме?! Пожар гаси ли се с бензин?!“ (виж „Зеленият сертификат“ и антителата – мнението на специалистите“ – бел. ред.).

Т21
 
Още по темата:

3 коментара:

Z@Q каза...

Нека управителката на Пневмо болницата в града ни, изложи РЕАЛНА СПРАВКА, за това колко ваксинирани граждани са техни пациенти в момента!

Илиян Пеевски каза...

Днес да си здрав с повече или по-малко антитела означава да си престъпник. Оживяха и надписите от входа на Аушвиц, че.... зеления сертификат те прави свободен. Посегнаха и на децата. След 32 години бананите успешно са подменени с книжка-сертификат. Дори маймуните биха реагирали...

P. Bordjukov каза...

> На въпрос на "Дневник" каква е научната обосновка за решението за удостоверения за антитела, при положение че в света няма научен консенсус при какви стойности на антитела човек е защитен, проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и главен координатор на експертния съвет по вирусология, обяви, че избраната прагова стойност е достатъчно висока.

> От изказване на проф. Аргирова се разбра, че аргументите не са само научни. Причина било и че "няма кой да работи в болниците": "Те са се самоизолирали, нямат документи", казва вирусологът. От изказването ѝ може да се заключи, че медицинският и немедицинският персонал в лечебните заведения не е достатъчно склонен да се ваксинира, нито отговаря на другите допустими за здравното министерство условия за сертификати: да се преболедували преди не повече от година (заразяването е установено с PCR или антигенен тест в лаборатория) или да се тестват през два или три дни, за да е доказано, че не са носители на вируса.

> Здравният министър Стойчо Кацаров пък добави, че "част от хората, които си въобразяват, че са преболедували, ако си изследват антителата и видят, че са под границата за защита, това може би ще ги стимулира да се ваксинират. Надявам се така да бъде".

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |