„Зеленият сертификат“ и антителата – бележка на лаика

* „Една мисъл ме гложди яко, виждам, че ги гложди и далеч по-умни и знаещи хора от мене“

Генадий Маринов

Предизвикано

НЕ СМЯТАМ, че „зеленият сертификат“ (виж „От днес: „Зелен сертификат срещу короната“) е нещо лошо, напротив, добро е – път е към някакъв по-здрав ред в разхвърляната ни, противоречива и на моменти алогична битка с короната; а че короната я има и не е за подценяване, мисля е ясно. Не съм съгласен също, че цялата тази работа (с короната, ваксините и т. н.) е плод на някаква зла световна конспирация, която ни има зъб или заради нещо друго, интереси някакви, финансови примерно; прекалено несъвършен и неподредим е човешкият ни свят, за да създаде такъв строен глобален световен заговор (нали този заговор не е с извънземен произход?). Нито съм антиваксър, боже опази.

НО ЕДНА мисъл ме гложди яко, виждам, че ги гложди и далеч по-умни и знаещи хора от мене. И тя е: защо за „зелен сертификат“, т. е. за гаранция, че си преборил вируса и че не си заразоносител, се приемат три неща: преболедуване, ваксиниране и актуален отрицателен тест (PCR или антигенен). А не се приема нещо четвърто, което е крайната цел, смисълът на споменатите три и е най-сигурният щит срещу короната – наличие на достатъчно антитела; което се установява с кръвно изследване в медицинска лаборатория и е лесно, достъпно и поносимо като цена.

ЗАЩО не се приема? И защо никой от отговорните фактори дума не обелва по въпроса? И като за финал да (им) напомним – всичките тези ваксини, тестове и т. н. някой ги плаща, дали държавата, дали ние, всъщност винаги сме ние.

Генадий Маринов

Начало

9 коментара:

Unknown каза...

МНОГО ПРАВИЛЕН ВЪПРОС ...

P. Bordjukov каза...

1. В момента няма научен консенсус, че положителен тест за антитела означава, че сега имаш имунитет срещу вируса. Също така, е още по-неясно дали след три, пет и т.н. месеца все още ще имаш имунитет срещу вируса. Тестовете за антитела не казват и кога точно си го изкарал, за да може да се определи докога се очаква да имаш имунитет. Може да звучи нелогично, но ето източници:

https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/use-antibody-tests-sars-cov-2-context-digital-green-certificates

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/resources/antibody-tests.html

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/testing/serology-overview.html

https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/testing/antibody-testing-to-check-if-youve-had-coronavirus/

Въпросът ти, зададен към Еврокомисията на 14 юли тази година:

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/P-9-2021-003576_EN.html

Отговорът и цитат:
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/P-9-2021-003576-ASW_EN.html

A positive antibody test result can be a proof of a past infection, without providing any indication of the time of infection, and cannot exclude an ongoing infection.

Therefore, it is not proof that a person is not infectious and/or protected against a new infection and/or cannot transmit the virus further. Even if antibody tests provide some evidence of an immune response, they do not establish whether the antibodies offer sufficient protection or for how long such protection would last given that they cannot determine when the infection took place.

This is why in the regulation that was agreed by Parliament and Council, the co-legislators have based the recovery certificates on a positive Polymerase Chain Reaction (PCR)-test for a maximum of 180 days. Finally, there are a large number of antibody tests with very little standardisation. This makes a comparison of their results and their recognition across Member States extremely difficult.

2. За получаване на Европейски Цифров COVID сертификат не може да се използва тест за антитела. Съответно не можем да пренебрегнем европейските изисквания и да започнем да издаваме сертификати на базата на тестове за антитела, защото така искат синдикатите, омбудсманът или други специалисти по темата:

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/press-room/20210505IPR03515/vprosi-i-otghovori-tsifrovo-udostoverenie-na-es-za-covid

Това, което можем да направим, е да пренебрегнем мнението на буквално всички международни институции и да позволим на хора да влизат в молове срещу тест за антитела, за да сме отбили номера.

troyan21 каза...

Привет, г-н Борджуков! Пояснението е стройно и убедително (друг е въпросът защо споменатите отговорни фактори не направиха подобно публично разяснение). Но и казаното тази сутрин, 22 ноември, от началника на Ковид отделението в "Пирогов" доц. д-р Петър Атанасов, макар и доста афектирано, също звучи убедително, цитирам дословно:

"Разбира се, че за един човек, който има имунитет, не е препоръчително да се ваксинира. Целта на ваксинирането е да се генерират антитела, сиреч имунитет, тоест да настъпи имунизация. Е, след като сме имунизирани, защо да се ваксинираме?! Пожар гаси ли се с бензин?! Когато човек си дърпа имунитета за опашката, той може да се обърне и да му отхапе не ръката, а главата".

Дедо Спас каза...

Тестовете за Ковид не са 100% точни, това го признават всички, но по телевизиите всички с положителен тест ги смятат за болни. По цял ден излизат математици, политици, хирурзи и всякакви мераклии за капка слава, всеки ръси каквото се сети, само да запълни времето. Ваксини се поставят по будки и палатки без никакъв предварителен преглед, даже ветеринарите първо преглеждат добичетата и после ги бодат. Всички тия ваксини са във 2-ра фаза на клинични изпитания, следва 3-та фаза и някъде към 2027 г. окончателно одобрение. Те карат тялото да произвежда нещо си и после да го трепе - това си е автоимунно заболяване. Ами ако ваксиниран се зарази, дали няма да почне да произвежда цял вирус, но мутирал. Все въпроси без отговори. Follow the money! Ето го и наш Стойчо, но преди време: https://eurocom.bg/new/d-r-stoycho-katsarov-ima-neshcho-gnilo-v-tazi-pandemiya

P. Bordjukov каза...

Г-н Маринов, не съм компетентен да споря по темата. Желая да добавя още един източник, който (за пълнота) да илюстрира, че и не само на запад изискванията за сертификат са като в България: https://www.mos.ru/city/projects/covid-19/kod/

Unknown каза...

Ще си позволя да изкажа моето мнение ,по-точно да споделя собствения си експериментален опит за количествен анализ на антителата ми след ,преоборудване и то много тежко през началото декември 2020 наCovid 19.
В експеримента участваме 3 ма души:аз ,съпругът ми и наш познат боледувал по същото време.Първи тест за наличие на антитела направени през февруари:резултати от теста:аз -8,5;съпругът ми 6,7,приятелят ни-8,6.
Началото на август подтикнати от желанието да се ваксинираме решихме да направим отново тест за антитела.Резултатите почти 8 месеца по-късно бяха следните:аз-22,съпругът ми 6,7 приятелят ни 22.3.Сега предстои отново да се тестваме.До момента анализът показва,че 2-ма от 3-ма сме повишили броя,а третия е запазил стойностите си.Да разбира се това не е т.н Т клетъчен имунитет,но апелирам всеки да прочете за 5-броя антитела и тяхната роля в човешкия организъм.
Напълно съм съгласна с Г-н Генадий Маринов.Бих се съгласила със зеления сертификат само тогава когато изследват и докажат какво се случва с антителата на хората,които са ваксинирани и с тези които са го преболедували за равен период от време.Също така какъв е процента на повторно разболелите след преоборудване,защото това никой не споменава.Има ли или не такива случаи и какъв е техния процент.Аз лично искам логично обяснение доказано научно и експериментално.Искам само да кажа ,че не съм антиваксер,но искам логично обяснение на нещата.

P. Bordjukov каза...

Госпожо, не разбирам какво значение отдавате на това какво количество антитела имате, защото, както писах по-нагоре, явно (все още) няма научни изследвания, които да казват „хората с X антитела няма опасност да се заразят и няма нужда да се ваксинират“.

Също така не разбрах как да се ваксинирате, въпреки че имате антитела, ви се струва по-притеснително от това да бъдете изложена на истинския вирус. Та нали вече се говори за трета, подсилваща доза на ваксината – тези, които са привилегировани да я получат, по всяка вероятност вече имат антитела.

Да напомня, че докато в България се чудим дали да вярваме на учените, посветили се на спасяването на животи, от Covid-19 са починали 22 839 българи. За сравнение, населението на Троян според НСИ за миналата година е 21 198 души.

? каза...

Когато един неспециалист оспорва мнение на практикуващ лекар, то може да си помислим, че първият е много скромен в самооценката си. Или че вторият знае нещо, което е вярно, но просто още не е доказано.

P. Bordjukov каза...

Г-н Маринов, попаднах на статия от днес, която също засяга въпроса ви и мисля, че би ви била интересна: https://toest.bg/psevdonauchnite-tezi-i-otgovornostta-na-mediite/

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |