„Зеленият сертификат“ и антителата – мнението на специалистите

* Което не отменя нуждата от ясно изразена позиция на отговорните родни фактори, иначе хаосът ще продължи
Коронавирусът
Карикатура: Пеню Кирацов
ПРИТЕСНЕНИЕТО у много хора, които имат достатъчно антитела, но това не им дава право на „зелен сертификат“ – че евентуалната ваксинация срещу коронавируса, която би ги вкарала в групата на правоимащите, може да има лоши последици – не е безоснователно. Личи си отвсякъде. Най-напред оттам, че отговорните (овластените) родни фактори, включително здравният министър, някак свенливо заобикалят този горещ въпрос, касаещ хиляди българи. И още – от разнопосочните мнения на специалистите. А че е нужен отговор, и то бърз отговор, е повече от ясно. По-долу ви представяме актуалните мнения по темата на двама доказани български лекари – началникът на ковид отделението в „Пирогов“ доц. д-р Петър Атанасов и проф. д-р Радка Аргирова, председател на Българското медицинско дружество по вирусология.

Доц. д-р Петър Атанасов: Пожар гаси ли се с бензин?!

* „Когато човек си дърпа имунитета за опашката, той може да се обърне и да му отхапе не ръката, а главата

доц. д-р Петър Атанасов
КОЛЕГИ излизат по телевизията, без да са прегледали един болен с коронавирусна инфекция и анализират какви били антителата – че едните били срещу целия вирус, пък другите срещу половинката вирус, глупости! Разбира се, че за един човек, който има имунитет, не е препоръчително да се ваксинира. Целта на ваксинирането е да се генерират антитела, сиреч имунитет, тоест да настъпи имунизация. Е, след като сме имунизирани, защо да се ваксинираме?! Пожар гаси ли се с бензин?! Когато човек си дърпа имунитета за опашката, той може да се обърне и да му отхапе не ръката, а главата. Има заповед, но искам да попитам първо юристите – нека да се произнесат първо от юридическа гледна точка и после да говорим за смисъла и логиката в тази заповед чисто професионално и до какво води в нашата професия.
 
Доц. д-р Петър Атанасов, 
началник на ковид отделението в „Пирогов“, по Нова ТВ
Проф. д-р Радка Аргирова: Имунизираме точно определен антиген

* „Измерването въобще на общите антитела, не означава, че притежаваме тези, които са борбени, които ще спрат вируса

проф. д-р Радка Аргирова
МНОГО често хората казват – добре, изграждаме антитела, пък тестовете за антитела не важат, когато става въпрос за „зелен сертификат“. Бих искала да кажа, че има разлика между антитела, които се изграждат, когато човек преболедува от естествено заразяване и когато човек изгражда имунитет след имунизация. При естественото заразяване имунната система се старае да образува антитела срещу всичките 29 белтъка на вируса, невинаги това е равномерно, еднакво и невинаги срещу всички (белтъци). Докато когато се имунизираме, имунизираме точно определен антиген – един или два примерно, срещу който чакаме да се образуват антитела, които са ключови. В този смисъл искам да кажа, че измерването въобще на общите антитела, не означава, че притежаваме тези, които са борбени, които ще спрат вируса, т. е. неутрализиращите антитела, които са важните.

Проф. д-р Радка Аргирова,
председател на Българското дружество по вирусология, по БНТ

ОТ КОМЕНТАР в сайта на Т21 научихме, че на 14 юли т. г. в Европейската комисия е даден отговор на въпроса защо достатъчното количество антитела не е достатъчно за „зелен сертификат“ срещу коронавируса. Цитираме: „Положителният резултат от теста за антитела може да бъде доказателство за минала инфекция, без да дава никакви индикации за времето на инфекцията и не може да изключи продължаваща инфекция. Следователно, това не е доказателство, че дадено лице не е заразно и/или защитено срещу нова инфекция и/или не може да предава вируса по-нататък. Дори ако тестовете за антитела предоставят някакви доказателства за имунен отговор, те не установяват дали антителата предлагат достатъчна защита или колко дълго ще продължи такава защита, като се има предвид, че те не могат да определят кога е настъпила инфекцията“. Това становище е меродавно за получаване на европейски „зелен сертификат“ и не може да бъде пренебрегнато в България. Още повече, че разчитаме на пари от Брюксел за справяне с ковид кризата. Което обаче не отменя нуждата от ясно изразена позиция на отговорните родни фактори, иначе хаосът ще продължи.

Т21
 
Още по темата:
Всички публикации по темата:

3 коментара:

Дедо Спас каза...

https://lupa.bg/news/frenski-uchen-registrirani-sa-26-523-smartni-sluchaya-oficialno-svarzani-s-vaksinata_144181news.html

Дедо Спас каза...

https://thebulgariantimes.com/%d0%92%d0%98%d0%94%d0%95%d0%90-%d0%a2%d0%be%d0%b2%d0%b0-press-%d1%82%d0%b8%d1%82%d1%83%d1%82%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d1%8f%d0%bc%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%b2%d0%b8-%d0%b3%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%b6/

Дедо Спас каза...

https://covid-crime.org/

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |