Поредна спасителна акция за училищата в Дебнево и Борима

* Предлага се дебневенското ОбУ „Иван Вазов“ и боримското ОУ „Васил Левски“, съответно с 30 и 48 ученици за учебната 2021/22 г., да получат статут на средищни и защитени училища * Ще се гласува от Общинския съвет на 29 юли, но крайната дума има министърът  
Образование
ОБЩИНА ТРОЯН търси нови спасителни ходове за две училища на територията на общината, които са с критично малко ученици и демографската ситуация, а и цялостната социално-икономическа ситуация не вещае промяна към по-добро. Става дума за: Обединено училище (ОбУ) „Иван Вазов“ в с. Дебнево, в което през новата учебна 2021/22 г. ще учат общо 30 ученици от 1. до 7. клас, от които 13 пътуват от други населени места – селата Бериево, Добродан и Гумощник; и Основно училище (ОУ) „Васил Левски“ в с. Борима, където учениците за учебната 2021/22 г. ще са 48, в това число 17 от съседните села Старо село, Голяма Желязна и Дълбок дол. Спасителните ходове са в две основни посоки.

НА ПРЕДСТОЯЩАТА сесия, 29 юли, на Общинския съвет в Троян от общинската администрация предлагат (вносител на предложението, включено като т. 7 в дневния ред, е кметът Донка Михайлова) двете застрашени селски училища да бъдат включени в Списъка на защитените училища и детски градини на територията на Република България, което им гарантира допълнително държавно финансиране; за да влезе в сила, списъкът трябва да получи и санкция (одобрение) от министъра на образованието. С други думи – цялата местна власт (общинската администрация и съветниците) да застане зад каузата за спасяването на двете училища. Мотивите са, че ако училището в Дебнево „бъде закрито или преобразувано“, 30 ученици от 1. до 7. клас „ще пътуват ежедневно над 20 км по наличната пътна мрежа до най-близкото друго училище (каквото е училището в с. Орешак)“. Същите са мотивите и за училището в Борима – учениците, в случая 48, трябва да пътуват над 20 км до най-близкото друго училище (в Троян).

ВТОРАТА спасителна посока е ОбУ „Иван Вазов“ (Дебнево) и ОУ „Васил Левски“ (Борима) да бъдат включени в Списъка на средищните училища, което е допълнителна бариера срещу хлопването на кепенците и гарантира държавното финансиране. И това предложение е внесено за разглеждане и гласуване на предстоящата сесия на Общинския съвет (т. 9 от дневния ред) от кмета Михайлова. Основанията – в двете училища се обучават „най-малко 10 ученици в задължителна училищна възраст от други населени места, в които няма училище“ и за тях съответното училище (ОбУ „Иван Вазов“, Дебнево и ОУ „Васил Левски“, Борима) е „намиращо се на най-малко разстояние, измерено по асфалтираната пътна мрежа“.

ДАЛИ тези две мерки, към тях можем да прибавим и още една – за дофинансиране с общински средства на слети/маломерни паралелки с численост под нормативния минимум от 10 ученици, касаеща и други училища в община Троян, ще дадат перспективи и шанс на ОбУ „Иван Вазов“ (Дебнево) и ОУ „Васил Левски“ (Борима), училища с биография и успехи през годините, с прилична материална база, обичани от местните общности, но намиращи се на ръба? Трудно е да се каже и е трудно да сме оптимисти, въпреки сантиментите. И заради неумолимата логика на демографията и икономиката. И заради чисто образователните критерии и възможности. И заради случилото се/случващото се с други училища в подобна ситуация при нас и в страната.

Т21


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |