Училището в Дебнево стана защитено

* Със свое решение от днес МС включи ОбУ „Иван Вазов“ в списъка на защитените училища; школото ще получи допълнителна държавна субсидия и допълнително финансиране за малък брой ученици
* Основната заслуга – на троянския депутат инж. Иван Миховски
Добрата новина
Изглед от ОбУ „Иван Вазов“, с. Дебнево, Троянско
ДОБРАТА новина днес дойде от Министерския съвет. Със свое решение от 27 ноември 2019 г. – на основание чл. 54 от Закона за предучилищното и училищното образование, във връзка с Постановление №121 на МС от 2017 г. – правителството включва в списъка на защитените училища в република България за учебната 2019/20 г. и проблемното школо в с. Дебнево, Троянско: Обединено училище (ОбУ) „Иван Вазов“.

ПРИПОМНЯМЕ. След нормативната промяна и преминаването на 8. клас към средната образователна степен основните училище в двете съседни троянски села Дебнево и Врабево – съответно ОУ „Любен Каравелов“ и ОУ „Христо Ботев“, които бяха на ръба заради липса на ученици и средства, застанаха пред реалната угроза от закриване. Тогава, след множество разправии, междуселски и други (политически) сблъсъци, учителски и директорски страхове и т. н., се намери спасително решение, заслугата бе основно на общинската администрация – обединяване на двете училища в т. нар. Обединено училище (формулата бе нова, уредена законово малко по-рано, вероятно и с цел за спасяване на подобни мъждукащи селски училища, но дори специалистите не бяха убедени в ефективността й – бел. ред.). Като надеждата бе да се открие допълнителна професионална паралелка до 10. клас (статутът на обединено училище даваше тази възможност), но това не се случи, за новата паралелка се записаха само двама ученици, и ОбУ „Иван Вазов“ отново бе на ръба.

Иван Миховски
ЗАТОВА сегашното министерско решение в буквалния смисъл е спасително за дебневенското училище – защитените училища получават допълнителна държавна субсидия и допълнително финансиране за малък брой ученици. Което дава (някаква) надежда ОбУ „Иван Вазов“ в с. Дебнево да го бъде и занапред. Чии за заслугите за включването в защитения списък? Основната е на троянския депутат инж. Иван Миховски, който хвърли много сили и в крайна сметка успя да убеди ресорния зам.-министър Таня Михайлова, че училището в Дебнево е много важно за селото, има потенциал и трябва да му се помогне. Каузата била активно подкрепена и от недолюбвания от нас началник на Регионалното управление на образованието (РУО) в Ловеч Еленко Начев, чийто принос в случая също трябва да се отчете.

ДАЛИ новото защитено училище – ОбУ „Иван Вазов“ в с. Дебнево, Троянско, ще намери спасителния път, е рано да се каже. Но му е даден още един шанс. А надежда има поне по още две причини – ангажираността на местната общност, която е доказала, че си иска училището и добрата училищна материална база. Дано! В националния списък на защитените училища и детски градини за учебната 2019/20 г. са включени още две троянски учебни заведения, и двете в с. Борима – ОУ „Васил Левски“ и част от ДГ „Звънче“.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |