Улица „Стефан Караджа“ пусна

* Миналата седмица започналият на 1 юни 2020 г. основен ремонт на дългата и стръмна троянска улица приключи * Съкварталка: „Похвалете всички, защото стана много хубаво!“ * Кметът Михайлова: „Има измъчени резултати. Този беше такъв“
Проекти
Поглед от горната част към ремонтираната ул. „Стефан Караджа“, 29 май 2021 г.
ВЪЗЛОВАТА напречна троянска ул. „Стефан Караджа“ – дълга почти 800 м, започваща от Главната (ул. „Васил Левски“) и стигаща до Балабанския завой и характерна с няколкото си изключително стръмни участъка – вече е съвсем друга. Основно ремонтирана, преасфалтирана, с нови бордюри, тротоари, хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация. За което – аплодисменти! Въпреки че всичко това се случи след много перипетии и забавяния – първата копка, заради проблеми с избора на изпълнител, бе направена на 1 юни 2020 г., а трябваше да е месеци по-рано (договорът с фирмата изпълнител бе подписан на 8 януари), след това имаше обещание за полагане на първия асфалт преди Нова година, което не се случи, после имаше и още неизпълнени обещания. Но както се казва, по-добре късно, отколкото никога, можем и да перифразираме – по-добре нещо, отколкото нищо.

ТУК е мястото да споменем и името на строителя – „Парсек груп“ ЕООД (София) с управител Бончо Бонев, и на строителния надзорник – ДЗЗД „Консорциум Мултиплекс инженеринг - Лайф Енерджи“ (София) с управител инж. Кънчо Паскалев. Да припомним също, че мащабният ремонт на ул. „Стефан Караджа“ се случи след спечелен от Община Троян проект по европейската Програма за развитие на селските райони (ПРСР), 2014-2020 г., включващ още една троянска улица – ул. „Захари Зограф“, чийто ремонт приключи още миналата година. Общата проектна стойност възлиза на 1,074 млн. лв. с ДДС, основно европейски средства плюс по-малка част национално съфинансиране, като само за строително-ремонтните дейности по ул. „Стефан Караджа“ бяха заделени 528 хил. лв. с ДДС.

Преди пресечката с натоварената ул. „Христо Ботев“
„ПОХВАЛЕТЕ всички, защото стана много хубаво!“, поръча ни млада дама от горната част на ул. „Стефан Караджа“, когато ни видя, че снимаме ремонтираното. Обещахме й, защото улицата, която имаше ужасен вид и бе надупчена като швейцарско сирене, вече изглежда добре; но с малка уговорка, за която ще стане дума по-нататък. „Има измъчени резултати. Този беше такъв. На мен ми костваше много тревоги и безсънни нощи. На хората от улицата - месеци неудобства. Но в крайна сметка важно е това, което остава. Оттук нататък остава да се спазват правилата“, бе пък коментарът на кмета Донка Михайлова в профила й във фейсбук.

РАВНОСМЕТКАТА за свършеното. Общата дължина на ремонтирания уличен участък е 799 м, а площта – 5870 кв. м. Положени са нови тротоари с обща площ 3600 кв. м и поставени нови бордюри с обща дължина 1710 м. Подменена е и част от зелената система (стари и опасни дървета). Невралгичният стръмен участък между улиците „Незабравка“ и „Здравец“, който бе с паважна настилка, е асфалтиран. Положена е хоризонталната маркировка и е монтирана основната сигнализация с пътни знаци. По проекта трябва да се изградят и рампи за хора с увреждания на всяко кръстовище по ул. „Стефан Караджа“, което явно предстои.

Стръмният участък с тротоарите на вълни и бабуни
И СЕГА за споменатата уговорка. Споменахме, че невралгичният и твърде стръмен павиран участък от улицата бе асфалтиран и направен добре. Но тротоарите в този участък, ах, тротоарите?! Те са някакво чудо невиждано на българския инженерно-строителен гений, на вълни и бабуни, които и сега правят движението на пешеходците почти невъзможно, а какво да кажем за през зимата? А тези вълни и бабуни можеше да ги няма, ако във въпросния тротоарен участък бе предвидено изграждането на няколко места, не много, по едно-две стъпала. Но това е положението, дано да не е чак толкова невъзможно, а ако е, дано да е поправимо.

Т21

Още по темата:

15 коментара:

КОРЕКТЕН каза...

Генади,ЩО НЕ СНИМАШ ТАБЕРИТЕ ЗА ОБЕКТА.Едната дава срок 150 дни от 01.06.2020г.Другата 2 години.Въпроса е принципен-ЗАЩО ЛАПАХМЕ ПРАХ ПОВЕЧЕ ОТ 150 ДЕНА.На 01.11.2020Г.трябваше да режем лентата.Инициирайте конкурс "опасен тротоар".Може и проект за нов пътен знак.

Danchevi каза...

Лично мен от така свършената работа, би ме било „ДЪЛБОКО СРАМ“! Нагледен пример за това как нещата НЕ ТРЯБВА да се вършат! Освен многото пропуски по изпълнението, за които живущите там имат достатъчно наблюдение и претърпяха излишни неудобства, пропуски има още на проектно ниво. Очевидно за всички е, че този модел широкоформатни плочки, не са подходящи за такъв тип релефен тротоар. Освен, че става много грозно, този тип тротоарни плочки са едни от най-нискокачествените, слаби и не подходящи за тротоари, по които за всички е ясно, че ще стъпват автомобили! Въпреки това не знам защо те се използват за повечето тротоари в Троян, вероятно са най-евтини. Лично аз мисля, че за такъв тип тротоари по-добре би било просто да бъдат асфалтирани, има и цветен асфалт. Определено мисля, че на фирми изпълняващи проекти с такова ниско качество, трябва да им се търси финансова отговорност и обществото не бива да се примирява с това положение! В живота си съм научил някои правила, които са се доказали многократно в практиката. Едно от тях е следното: „КОМПРОМИСЪТ Е ПЪТ КЪМ НЕУСПЕХ!“. Светът в който живеем не е идеален и на всеки от нас често се налага да правим компромиси в определени моменти от живота ни, не трябва обаче да се допуска КОМПРОМИСЪТ да става ПРИНЦИП или ПРАВИЛО!

С уважение инж. Мариян Данчев

Unknown каза...

А с колите на пътя ,какво ще направим?

Дон Педро каза...

Колите на пътя са като броеница въпреки непрекъснатата осова линия.

Ивайло каза...

Мале с тази осова линия всички спрели коли са в нарушение, честито

Ивайло каза...

Да така е , да допълня че и бордюрите не да поставени правилно. Не с поставят легнали. Какви са тези проектанти???

Z@Q каза...

Улицата действително е красива, но да видим кога ВИК ще докара багерите!

? каза...

Учил съм отдавна, не съм следил бурното развитие на езика ни, но "Улица "Стефан Караджа" пусна" и "Ремонтът се случи", ми звучат странно.

troyan21 каза...

До №8: "Пусна" в смисъл на "отвори" е старинна форма, Вазов прави чудесен образ от нея в "Под игото": "Черкова пусна и народът занавлиза в училището, както е обичаят, да види годишните успехи на учениците...". Използването тук е напълно умишлено, стилистична закачка за акцент (струва ми се напълно допустима и приемлива) и с малък, ама съвсем мъничък пейоративен нюанс (вижте финала). А "ремонтът се случи" – за мен си е съвсем реден и законен езиков израз ("случва се" е синоним на "осъществява се"), дано не бъркам.

С уважение: авторът

? каза...

Приемам новостите, особено като не съм специалист. Но, осъществих намерението си и случих намерението си, дали звучат еднакво добре, не зная.

? каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Ивайло каза...

Извинявай за спама , но какво стана с парка на турлата (гъбата) знаете ли нещо? Изсякоха дърветата и всичко приключи. Стана мото писта по цял ден плиткоумни и безмозъчни катерят урвата и изнасят кал по асфалта с моторите без регистрация.

? каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
? каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknown каза...

До Генади Маринова:НЕЩО ЗА ЕЛПРОМ ТРОЯН НЯМА ЛИ ДА НАПИШЕШ СКОРО ЗА УМНИТЕ ЕЛЕКТРОМОТОРИ ЗА ПРОЦАВТЯВАЩИЯ БИЗНЕС ЗА КТБ И ДПС ЗА ДОНКА МИХАИЛОВА КРАДЕЦА,ЗАЩО ДОНКА НЕ ЗАВЕДЕ БОРИСОВ В ЕЛПРОМ ТРОЯН ДА ВИДИ БОРИСОВ УМЕН ЕЛЕКТРОМОТОР А ГО ЗАВЕДЕ ДА ГЛЕДА ЛАЗГЛАВНИЦ

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |