Кметът подписа, парите са сигурни

* С европейската субсидия от 895 хил. лв. по Програмата за развитие на селските райони ще бъдат цялостно реконструирани троянските улици „Стефан Караджа“ и „Захари Зограф“
Добрата новина
Кметът Донка Михайлова подписва договора с ДФЗ за 895 хил. лв., 13 май 2019 г.
ДОБРАТА новина дойде в понеделник, 13 май, съобщи я в страницата си във фейсбук кметът Донка Михайлова – че е подписан договорът с Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), управляващия орган по европейската Програма за развитие на селските райони (ПРСР), период 2014/2020 г., за финансиране на цялостната реконструкция на троянските ул. „Стефан Караджа“ и ул. „Захари Зограф“. „Hай-после очакваното финансиране за цялостна реконструкция на ул. „Стефан Караджа” и ул. „Захари Зограф” е факт. Днес подписах договор с ДФЗ за 895 хил. лв., които ще обезпечат строителните дейности. Веднага започва процедура за избор на изпълнител“, написа г-жа Михайлова.

НОВИНАТА бе предизвестена – през м. февруари Община Троян беше поканена да подпише договора, но имаше известни въпросителни. Още повече че веднъж вече котка й мина път на реконструкцията на ул. „Стефан Караджа“ – важната напречна улица, която тръгва от Главната (ул. „Васил Левски“) и стига до завоя за с. Балабанско, а в най-стръмните си участъци бе и продължава да е в окаяно състояние и да създава опасности за движението, като живеещите на нея неведнъж са протестирали; преди година (2018 г.) тази улица заедно с други две – ул. „Любен Каравелов“ (троянската „Унтер ден Линден“) и ул. „Дойранска епопея“ (макадамовата уличка зад Кооп „Постоянство“ недалеч от Малкия пазар), бяха включени в проект на Община Троян по същата ПРСР. Проектът бе класиран, в общинския бюджет бяха заделени съфинансиращи средства за съпътстващите дейности, кметът обяви предстоящото строителство, хората се зарадваха и тогава със задна дата бяха променени условията за финансиране, санкцията стана със заповед на земеделския министър и троянският проект бе изритан; последва протест от Община Троян, заведено бе и дело, но безрезултатно.

Актуална гледка от ул. "Стефан Караджа" в един от стръмните й участъци, 2019 г.
СЕГА ОБАЧЕ всичко е наред, договорът за финансиране в размер на споменатите 895 хил. лв. е подписан и връщане назад няма. Реконструкцията на двете улици – ул. „Стефан Караджа“ и ул. „Захари Зограф“ (започваща от ул. „34-ти Троянски полк“ в района на Вила „Ванна“), включва цялостна подмяна на уличната настилка заедно „със съоръженията и принадлежностите към тях“, т. е. тротоари, бордюри, осветителни тела и всичко останало. Срокът за изпълнение е 36 месеца – до 13 май 2022 г.

***

НАСКОРО кметът Михайлова и ресорният строителен шеф в общинската администрация инж. Николай Райковски потвърдиха, че през 2019 г. ще се случи и отложеният от миналата година цялостен ремонт на друга важна напречна троянска улица – ул. „Стара планина“ (в района на Малкия пазар, пресичаща трите възлови троянски улици по надлъжната ос – ул. „Васил Левски“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Христо Ботев“). Финансирането тук ще е със собствени общински средства.

Генадий Маринов 

Още по темата:

2 коментара:

kiril каза...

Когато наближат избори и се почва с обещанията. Иванчо с панталона обещаваше, сега Михайлова дано не излъже като гербаджиите.

Дедо Спас каза...

Изборите нямат значение, целта е да се "усвоят" париците. Най-фрапиращият случай е пътя за Белиш - всичко от бившия завод "Тончо Стаевски" до входа на селото е с нов асфалт, но без 2 участъка по 15-20 метра, нарочно оставени със стария асфалт. Някой пита ли се колко струва докарването на асфалтополагаща машина, валяци и асфалт от на "Майна си Райна"? Но, както винаги има едно НО, това няма как да се хване. Корупция ли, няма такова нещо, това за мен е лудо крадене!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |